Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Pınar ve Bakanlığın teşhir listesi tartışması - Makro Ekonomi Haberleri

        Önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan teşhir listesinde kendi markasına ait bir ürünün de yer alması üzerine, Pınar Grubu tarafından yapılan "Bir yanlışlık var, ürünümüz % 100 dana etidir" açıklamasına bugün Bakanlık cephesinden bir yanıt geldi.

        Pınar Grubu, listede adı geçen üründe kanatlı eti bulunmadığını ileri süren ve Bakanlık raporlarını örnek gösteren Pınar Grubu'na bugün Bakanlık'tan, "Raporlar, piyasada satılan ürünü temsil etmemektedir" yanıtı geldi.

        "KESİN BULGUYA ULAŞILMADAN İŞLEM YAPMAYIZ"

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firma isimlerinin kesin laboratuar sonuçlarına ulaşıldıktan sonra ilan edildiğini duyurdu. Bakanlık, "Hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmamaktadır." açıklamasını yaptı.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 5 Haziran'da isimleri açıklanan firmalardan Pınar Et'in, 'şirketlerinin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışıldığı' iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Hiçbir firmanın böylesine bir konuyla anılmasını arzu etmediklerini vurgulayan bakanlık, şunları dile getirdi:

        "RAPORLAR PİYASADAKİ ÜRÜNÜ TEMSİL ETMİYOR"

        "Firmaların da kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını düşünmektedir. Söz konusu açıklamada; Bakanlığımıza bağlı İzmir-Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne ait rapora yer verilerek, üründe sorun olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından verilen rapor, sadece firmanın getirdiği ürünün içeriği hakkında bilgi verip piyasada satılan ürünleri temsil etmemektedir. Resmi olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan söz konusu rapor, Bakanlığımız tarafından muayene ve kontrol amaçlı olarak alınan numunelerin analiz sonucu ile karşılaştırılamaz. Resmi ve geçerli rapor, Bakanlığımız tarafından usulüne uygun olarak elde edilen numune üzerinde yapılan analiz sonucu hazırlanan rapordur. Ayrıca, Pınar Et firmasının, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'nden aldığı rapor, Bakanlığımızın söz konusu firmaya 'yüzde 100 dana eti olduğunu beyan ettiği üründe kanatlı etine rastlandığı' bilgisinin ulaşmasından sonra özel istek üzerine alınmıştır. Pınar Et firmasının söz konusu numunesi ile ilgili teknik bir yanlışlık bulunmamakta olup, Bakanlığımızın toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmaları bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir."

        Önceki gün Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, gıda ürünlerinde taklit ve tahşiş yaptığı iddia edilen 11 firmanın ismi açıklanmış, bazı ürünlerin ambalajlarında belirtilenden farklı ürünler kullanıldığı, hatta kuşbaşı kıymalı pidede domuz eti, bazı ürünlerde ise at ve eşek eti bulunduğu bilgisi verilmişti. Listede "Pınar marka, uzun soyulmuş sosis (yüzde 100 dana), Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş Kemalpaşa, İzmir, kanatlı eti tespiti, parti/seri no: 52228 M" ürünü de yer almıştı.

        "HATA VAR, ÜRÜNÜMÜZ YÜZDE 100 DANA"

        Öte yandan konuyla ilgili (Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasında ismi geçen) Pınar Grubu'ndan da bir açıklama geldi. Pınar Grubu, Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan listede yanlışlık olduğuna dikkat çekerek, listede bahsi geçen "Uzun Soyulmuş Sosis-% 100 Dana" ürününde yüzde 100 dana eti bulunduğuna dair Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı raporlarını gönderdi.

        Pınar Grubu'nun açıklamasında, "Şirketimizde üretilen “Uzun Soyulmuş Sosis - %100 Dana” ürünümüzde kanatlı eti tespit edildiği yer almakta ve buna bağlı olarak şirketimizin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışılmaktadır.

        Kurulduğu günden bu yana Türk halkının yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdüren, yasalara ve etik kurallara bağlılığı birincil öncelikleri arasında bulunduran Pınar Et’in, böyle bir haberde bahsi geçmesi büyük üzüntüye neden olmuştur.

        Pınar Et olarak, sadece “Uzun Soyulmuş Sosis - % 100 Dana” ürünümüz değil, bütün ürünlerimiz etiketlerinde belirtilen içerik bilgileriyle uyumlu olarak üretilmekte olup, hiçbir ürünümüzde “Taklit” ve “Tağşiş” olarak nitelendirilebilecek bir durum sözkonusu değildir. Adı geçen “Uzun Soyulmuş Sosis %100 Dana, 52228 parti numaralı’’ ürünümüzün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı, Bornova Veteriner Kontrol Enstitütüsü Laboratuarı’nda yapılmış analiz raporu ekte yer almaktadır. Raporda da görüldüğü üzere ürünümüz %100 dana eti içermekte olup, ürünümüzde herhangi bir uygunsuzluk bulunmamaktadır.

        Tüketicilerimiz, hiçbir şüpheye kapılmadan tüm ürünlerimizi her zaman olduğu gibi gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edebilirler" denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ