Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Carrefour Türkiye'den çıkabilir" - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ / GAZETE HABERTÜRK

        Carrefour CEO'su Knight Vinke, Türkiye piyasasından çıkabileceklerini açıkladı. Türkiye'den çıkabileceklerini açıklyan Vinke kontrolü Endonezya'ya devredebileceklerini bildirdi.

        Carrefour, Yunanistan’dan sonra Sabancı Holding ile ortak olduğu Türkiye’den de çıkma planı yapıyor. Yeni CEO’su Plassat “Türkiye’de operasyonları idare etmek için en iyi noktada olduğumuzdan emin değilim” dedi.

        Cirosu ve kârlılığı giderek eriyen Fransız perakende devi Carrefour, Yunanistan’dan sonra Sabancı Holding ile ortak olduğu Türkiye’den çıkma planları yapıyor. Carrefour’un mayıs ayında göreve gelen yeni CEO’su Georges Plassat, dün hissedarlarla yaptığı toplantıda Türkiye’den çıkabileceklerini söyledi.

        4 YILDA 3 CEO DEĞİŞTİRDİ

        Kârlılığı ve cirosu azalan şirketi 3 yılda yeniden yaratacaklarını iddia eden Plassat, bunun için bazı ülkelerden çıkacaklarını söyledi. Türkiye’de operasyonları idare etmek için en iyi noktada olduklarından emin olmadıklarını ifade eden Carrefour CEO’u Türkiye’den çıkabileceklerini, Endonezya’da da kontrolü ortaklarına devredebileceklerini söyledi. Son birkaç aydır kulislerde zor durumdaki Fransız perakendecinin Türkiye pazarından çıkacağı konuşuluyordu. ABD’li rakibi Wal-Mart’ın ardından dünyanın en büyük ikinci perakende zinciri olan Carrefour, son 4 yılda 3 kez CEO değiştirmiş, bu da, CarrefourSA’da yüzde 40 hissesi olan Sabancı Holding’in tepkisini çekmişti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve holdingin CEO’su Zafer Kurtul, şubat ayında bu işe yıl bitmeden çözüm bulmak istediklerini dile getirmişti.

        ‘CARREFOUR’UN DAHA İYİ YÖNETİLMESİ GEREK’

        Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı şubat ayında gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında ‘’Bizde, Carrefour’un biraz kendi meseleleriyle meşgul olduğu hissiyatı var. Böyle büyük bir şirketin ana merkezinde sorunlar olunca, bunun bölgesel etkileri de oluyor. Bir çözüm bulmak istiyoruz. Umuyorum ki bu yıl bitmeden bu işe bir çözüm buluruz’’ değerlendirmesinde bulunmuştu. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 24 Şubat’ta düzenlenen holdingin yıllık paylaşım toplantısında bu yıl perakende sektöründe büyümek istediklerini CarrefourSA’da çoğunluk yapıya ulaşmak için Carrefour’la görüşeceklerini ifade etmişti.

        ÇİN’DE BÜYÜYECEK

        Carrefour CEO’su Georges Plassat, şirketin Fransa ve İspanya’da hisseleri için savaş vereceğini, Çin’den ise çıkmayı kesinlikle düşünmediğini söyledi.

        'PARAYI MAĞAZALARA YÖNLENDİRİN'

        Plassat hissedarlar toplantısında yaptığı açıklamada şirketin pazarlama harcamalarına da değindi ve bu paranın mağazalara yönlendirilmesi gerektiğini savundu. Şirket Avrupa’daki Planet Hipermarket formatından vazgeçmişti. Carrefour, üç gün önce de Yunanistan’dan çıkacağını duyurmuştu. Yunan Marinopulos Holding ile kurduğu ortak şirketle 12 yıldır Yunanistan piyasasında faaliyet gösteren Carrefour’un, şirketteki yüzde 50 hisselerini ortağına devredip Yunanistan’dan çıktığı açıklanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ