Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Moody’s kredi notunu artırdı - Makro Ekonomi Haberleri

        Sefer Yüksel / HT EKONOMİ

        Son 1 haftadır dünyadan ‘ayrışan’ Türkiye, sıfırcı hocadan gelen ‘not artışı’ haberi ile arkasına bir rüzgâr daha aldı. Bu dalgadan en çok sebeplenen ise yine yabancılar oldu. Önceki gün tahvile koşan yabancılar tatlı kârı cebe attı! Avrupa'nın devleri borç kriziyle boğuşur, ABD ekonomiyi canlandırmanın yollarını ararken, rüzgârı arkasına alan Türkiye'ye 'sıfırcı hoca'dan not artışı geldi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir not altı olan Ba1’e yükseltti, görünümü ise ‘olumlu’ olarak tuttu.

        Moody's'in sürpriz not artırımı ile önceki gün Türkiye'nin 30 yıllık tahviline gelen 7 milyar dolarlık rekor talebin nedeni de ortaya çıktı. Her not artışında olduğu gibi kokuyu önceden alan yabancı yatırımcı bu işten yine en kârlı çıkan oldu. Hazine önceki gün yüzde 79'u yabancı yatırımcıya geri kalanı yerli yatırımcıya olmak üzere 1 milyar dolarlık 2041 vadeli Eurobond sattı. İhraçta yüzde 5.75 faizle 30 yıllık tahvil alan yatırımcı, dün tahvilin faizi yüzde 5.70'e inince 1 günde yüzde 1 kazancı cebine koydu. Bu oran 30 yıllık tahvilde hatırı sayılır bir kazanç. Öte yandan Moody's analisti Sarah Carlson, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi için Türkiye'nin şoklara dayanıklılığının daha da artırılması gerektiğini belirtirken, bu dayanıklılığı sağlayacak yapısal değişikliklerin orta ve uzun vadede sonuç getireceğine dikkat çekti.

        BORÇ YÜKÜ AZALIYOR

        Moody's, Türkiye'nin zorlaşan küresel ve iç koşullara rağmen borç yükünü azaltmada başarılı olduğuna dikkat çekerek, orta/uzun vadede cari açığı azaltacak ve tasarruf seviyesini artıracak politikaların uygulamaya başlandığının altını çizdi. Türkiye’nin yüzde 39.4 olan kamu borcu/GSYH oranının Ba1 ülkelerinin medyanı olan yüzde 56.4 seviyesinin belirgin oranda altında olduğu ve yüzde 38.5 olan Baa3 ülkelerinin (yatırım yapılabilir not) medyanına yakın olduğu belirtiliyor.

        ‘İhracat pazarınız çeşitlendi’

        Moody's’in açıklamasında hükümetin açıkladığı bireysel emeklilik ve yatırım teşvik yasalarının orta ve uzun vadede yapısal zayıflıkları gidermeyi amaçladığı belirtildi. Cari açık başta olmak üzere Türkiye'nin dış zayıflıklarının eskisine oranla daha az göze çarptığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin diğer güçlü yönü olarak ise ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi ve Avrupa’ya ihracattaki payın azaltılması gösterildi.

        Rüzgârı arkasına alan Türkiye’ye 3milyar $ girdi

        51 yıldır para alırken, önceki gün 5 milyar dolar ile IMF'ye para veren ülke konumuna gelen Türkiye'de 1 gün sonra gelen sürpriz not artışı piyasalarda bayram havası estirdi. Not artışı haberi ile önceki gün 1.8150 TL'den kapanan dolar dün 1.7830 TL'ye kadar inerken, 0.15 puan birden inen bono faizi yüzde 8.95'e kadar gerileyerek 22 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Gün içinde yüzde 1.2 yükselen borsa Avrupa kaygılarıyla gelen satışlarla günü yüzde 0.17 artışla 59 bin 401 puandan kapattı. Bankacılar son 1 haftada Türkiye piyasasına toplam para girişinin 2.5-3 milyar doları bulduğunu söylüyor.

        ZAFER ÇAĞLAYAN Ekonomi Bakanı

        ‘Böyle bir ülke için bu not az’

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notuna sahip pek çok ülkeye göre makroekonomik göstergelerinin daha iyi konumda olduğunu, Moody's'in bugünkü not artırımının doğru ancak yeterli olmadığını söyledi. Çağlayan "Türkiye 2011 itibarıyla 27 AB üyesinin 21'inden daha düşük kamu borcu/GSYH oranına, 23 üyesinden daha düşük bütçe açığı/GSYH oranına sahip bir ülke. Böyle bir ülkenin notu Ba1'den de fazla olmalı" diye konuştu.

        BÜLENT GEDİKLİ AKP Genel Başkan Yardımcısı

        ‘Devamının gelmesini bekliyorum’

        AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, not artırımını olumlu karşılamakla beraber, artışın sürpriz olmadığını belirterek, "Karar kendi itibarları açısından son derece olumlu. Devamının gelmesini de bekliyorum" dedi. CNBC-e canlı yayınına katılan Gedikli, "Cari açık gittikçe düşüyor, finansman açısından olumlu gelişmeler var. Türkiye ekonomisi istikrarı yakaladı, karar alma mekanizması hızlı hareket ediyor. Onlar da Türkiye'de sorun olmadığını biliyorlar. Yatırım yapılabilir ülke konumuna getirebilmelerine çok ince bir hat kaldı" ifadesini kullandı.

        Rogers: Türkiye yatırım listemde üst sırada

        Dünyada emtia gurusu olarak tanınan yatırım ve finans uzmanı Jim Rogers, Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasındaki en heyecan verici ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin atması gereken adımlardan en önemlisinin pazarını daha fazla serbestleştirmesi olduğunun altını çizen Rogers, bunun sermayenin serbestçe akışını sağlayacağını belirterek, Türkiye'nin son yıllarda ekonomisini büyük oranda serbestleştirdiğini, ancak daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etti. Rogers, Türkiye'nin potansiyel yatırım listesinde üst sıralarda yer aldığını vurguladı.

        DÜNYA NE DEDİ?

        ‘Avrupa’yla farkı kapatıyor’

        ABD’li Wall Street Journal not artırımının Euro'nun dağılması korkusu hissedilirken geldiğinin altını çizdi. Haberde kararın gelişmekte olan Avrupa'nın Batı Avrupa’yla arasındaki farkın kapanmasına iyi bir örnek olduğu belirtildi. Gazete ayrıca Türk politikacılarla derecelendirme kuruluşlarının uzun süredir sorun yaşadığını vurguladı.

        ‘Moody’s Türkiye’de direnç gördü’

        İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Financial Times milli halterci Taner Sağır'ın resmini kullandığı haberinde Moody's'in Türk ekonomisinde bir direnç gördüğünü ve bu direncin devam etmesini istediğini belirtti. Haberde ayrıca Türkiye'nin uzun zamandır yatırım yapılabilir seviyede kredi notu istediği vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ