Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yabancının dönüşü muhteşem oldu - Makro Ekonomi Haberleri

        2009'da çektiği ulusalararası doğrudan yatırım yüzde 62 gerileyen Türkiye, 2011 yılında dünyadan hızlı toparlandı. Türkiye'ye gelen yatırım yüzde 75,7'lik rekor artışla 15.9 milyar dolara ulaştı, dünya ortalaması ise yüzde 16,5'te kaldı.

        Böylece 2010 yılında 29’uncu sırada yer alan Türkiye, altı basamak yükselerek dünya genelinde 211 ülke arasından en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken 23’üncü ülke oldu. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) hazırladığı Dünya Yatırım Raporu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından dün açıklandı.

        DÜNYADA 1.5 TRİLYON DOLAR

        Rapora göre, uluslararası doğrudan yatırımlar dünyada yüzde 16.5’lik artış göstererek 1.5 trilyon doları aştı. YASED Yönetim Kurulu Üyesi Akın Kozanoğlu, bunun kriz öncesi dönemin ortalaması olan 1.4 trilyon dolar seviyesine yeniden ulaşılması ve hatta aşılması anlamına geldiğini vurgulayarak, “Ancak kriz öncesi tavan noktası olan 2007’deki 1.98 trilyon dolar seviyesinden halen yüzde 23 aşağıdayız” dedi.

        EN İYİ ARTIŞLARDAN BİRİ

        YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit ise doğrudan yatırım sıralamasında altı basamak birden atlayan Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkeler listesinde ise 12’inci sırada yer aldığını söylerken, “2010 yılında 16’ıncı sırada yer alan Türkiye, böylece bu listede dört basamak birden yükselmiş oldu. Türkiye’deki yüzde 76’lık artış, gelişmekte olan ülkeler arasında da en yüksek artışlar arasında” diye konuştu.

        1-2 MİLYAR AŞABİLİR

        Türkiye için 2012 yılı uluslararası doğrudan yatırım beklentisinin 15 milyar doları aşmak olduğunu vurgulayan Özyiğit, bu rakamın bir-iki milyar üzerine çıkılabileceğini de dile getirdi.

        Özyiğit, şunu söyledi: “Dileğimiz, öncelikle kriz öncesindeki 20 milyar dolar seviyesini tekrar yakalamak; uzun vadede ise Türkiye’de, bölgede ve dünyada sürekli artan potansiyeli doğrultusunda daha yüksek seviyelerin sürdürülebilir bir trend haline gelmesi.”

        10 MİLYAR DOLARLIK YENİ YATIRIM GELDİ

        Rapora göre, 2011 yılında Türkiye için yeni yatırım (greenfield) tutarı 10.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, greenfield yatırımların sayısı 151 oldu.

        Birleşme ve satın alma işlemleri ise 2011’de yüzde 258 artışla, 2.1 milyar dolardan 7.3 milyar dolara yükseldi. Dünyada ise birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değeri 2011 yılında 526 milyar dolar oldu. 15 bin 638 adet de greenfield yatırım yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ