Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'den Afganistan'a 150 milyon dolar - Makro Ekonomi Haberleri

        Afganistan'ın geleceğinin tartışıldığı Tokyo Konferansı Japonya'nın başkenti Tokyo'da başladı. Konferansa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yanı sıra çok sayıda ülkenin dışişleri bakanı ve üst düzey yetkilisi katılıyor.

        Japonya Başbakanı Noda, Afganistan konusunda yapılan bu toplantının Tokyo'da düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, 10 yıl önce Tokyo'da yeni Afganistan'ın başlangıcını kutladıklarını hatırlattı.

        O dönemde Afganistan'da geçiş hükümeti bulunduğunu ve yeni bir milletin inşası için çaba sarf edildiğini belirten Noda, aynı dönemde savaş ve trajediden başka bir şey olmadığını ifade etti.

        "Trajik durumlarda bile umut görüyoruz" diyen Noda, Afganların yönettiği milletin dikkat çekici bir süreçten geçtiğini anlattı.

        Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de Japonya'nın desteğinden dolayı memnun olduklarını belirterek, Japonya'nın geçen yıl yaşadığı depreme rağmen Afgan halkını desteklediğini söyledi.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Afganistan'ın yeniden yapılanması için birçok çalışma yapıldığını anlattı, ancak Afganistan'daki kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, siyasi yaşam için de yapılması gereken çok şey olduğunun altını çizdi.

        Türkiye'den 150 milyon dolar

        Toplantıda, birçok ülke Afganistan'ın istikrarı ve kalkınmasına katkılarını açıklarken, Türkiye de 2015-2017 yılları arasında kalkınma projelerine 150 milyon dolar sağlayacağını açıkladı.

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Afgan kardeşlerimiz istediği sürece biz onların yanındayız" diye konuştu.

        Türkiye'nin 2015-2017 yılları arasında sadece kalkınma projelerine 150 milyon ABD Doları sağlayacağını açıklayan Yılmaz, bunun özellikle kapasite geliştirme ve insan kaynakları gereksinimlerini dikkate alan konularda olacağını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ