Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil BTK BAŞKANI, YARGITAY BAŞKANI ALİ ALKAN’I UYARDI - Teknoloji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        “Baz istasyonları şehir dışına çıksın” yönündeki mahkeme kararı Ankara’yı alarma geçirdi. BTK Başkanı, Yargıtay Başkanı’na gitti. Olası riskleri anlattı.

        TÜRKİYE’nin dört bir yanında baz istasyonlarına karşı birbiri ardına davalar açılıyor. Son olarak bir mahkemenin, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması yönündeki kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) alarma geçirdi. BTK, belediyelerin baz istasyonlarını taşıma kararının yargı tarafından “vize” alması durumunda yaşanabilecek bir “felaket senaryosu”na karşı harekete geçti.

        YARGITAY’A BAZ ÇIKARMASI

        BTK Başkanı Tayfun Acarer ve bazı üst düzey yöneticiler, geçen hafta Yargıtay Başkanı Ali Alkan’la bir araya geldi. Ziyarette, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu. Riskleri Alkan’a anlatan BTK heyeti, cep telefonunun, “hücresel sistemler” üzerine kurulu olduğuna işaret ederek, “Bu sistem, bal peteği gibidir. Bir baz istasyonun bittiği noktada, diğerinin devreye girmesi gerekir. Aksi takdirde iletişim kopar” dedi.

        ‘ŞEHİR DIŞINDA ZARARI ARTAR’

        BTK, baz istasyonu sayısının azaltılmasının da insan için bazı olumsuz yanları bulunduğuna dikkat çekti. BTK, bunu şu örnekle anlattı: “Örneğin abone, cep telefonu ile bir başka aboneyi aradı. Baz istasyonu sayısı sınırlı ise abone, diğer aboneye ulaşmakta teknik olarak zorlanır. Cep telefonu, bu durumda iletişim kurmak için daha fazla enerji harcar. Bu enerji de sonuç olarak o telefonu kullanan insana olumsuz yansır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ