Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bernanke'nin son açıklaması - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTÜRK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Piyasalar günlerdir beklediği ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasından umduğunu bulamadı. Konuşmasına Türkiye saati ile 17'de başlayan Bernanke, hem Avrupa hem de ABD piyasalarındaki gelişmeleri özetledi. ABD ekonomisinde belirsizliğin cirddi oranda arttığını, gerekmesi halinde parasal genişlemeye hız vermeye hazır olduklarını belirten Bernanke, ABD ekonomisinin çamura saplanması halinde devreye girmeye hazır olduklarını ifade etti.

        HIZIMIZ CİDDİ ANLAMDA DÜŞTÜ

        Avrupa'daki zayıflamanın daha da sürebileceğini, durumun ABD üzerinde de cidddi riskler yarattığına dikkat çeken Bernanke, "Avrupa'da durumun derinleşmesi yüksek bir olasılık. Biz ABD ekonomisinin iyileşmesi için yeni adımlar atmaya hazırız. Orta vadeli güçlü bir programa ihtiyacımız var. Ekonomik faaliyet ciddi anlamda hız kesmiş görünüyor. Konut piyasasında ise ılımlı bir toparlanma gözüküyor" diye konuştu.

        PEKİ ÖNCELİK NE?

        Bütçe açığının kontrol altına alınmasının temel öncelikleri olduğuna dikkat çeken Bernanke, "ABD ekonomisinde belirsizlik ciddi oranda artıyor. Büyüme karşısındaki riskler de artmış durumda" dedi. Bu yıl büyümenin 1,9 ile 2,4 arasında gerçekleşmesini tahmin ettiklerini ifade eden Bernanke, "Gerekmesi halinde parasal genişlemeye hız vermeye hazırız. Parasal genişleme ABD ekonomisinin canlanmasına olumlu katkı yaptı" dedi.

        PİYASA NEDEN TATMİN OLMADI?

        Bernanke işsizlikte kaydedilen ilerlemenin "endişe verici derecede yavaş" olduğunu, Fed'in ekonomik canlanmayı sağlamak için daha ileri adımlar atmaya hazır olduğunu yinelerken spesifik adımları telaffuz etmekten kaçındı.

        Dolayısıyla Bernanke konuşmasında, her ne kadar 'parasal genişlemeyi hızlandırmaya ve 'devreye' girmeye hazırız' mesajları verse de bu durum likidite bağımlısı piyasaları tatmin etmedi.

        Bernanke'nin konuşmasıyla Avrupa ve ABD'de borsalarında kayıplar arttı.

        İMKB SATIŞA DÖNDÜ

        Saat 17'ye kadar kadar en yüksek 62.943 en düşük 62.428 arasında dalgalı hareket eden endeks, Bernanke'nin konuşmaya başlamasıyla birlikte global piyasalara paralel düşüşe geçti ve bir ara 62.361 puana kadar geriledi.

        Gün sonunda İMKB-100 Endeksi kapanışı yüzde 0,3 düşüşle 62.472 puandan yaptı. ABD borsalarının bugünkü kapanışı İMKB'nin yarınki seyrinde etkili olabilir.

        DOLAR VE ALTIN ETKİLENDİ Mİ?

        Bernnanke'den gelen açıklamalar ilk olarak kendini emtia fiyatlarında gösterdi. Uluslararası piyasada altın fiyatlarında yüzde 1'e yakın değer kayıpları yaşanırken, dolar kurunda önemli bir hareket yaşanmadı.

        Güne 1,81 liradan başlayan dolar kuru Bernanke'nin açıklamalarının ardından 1.8135 liraya kadar yükseldi. Bu seviye aynı zamanda doların da gün içinde gördüğü en yüksek seviye oldu. Dalgalı bir seyir gösteren bono piyasasında ise gösterge faiz gün içinde bir ara yüzde 7,93 bileşik seviyesini gördü gün sonu kapanışı ise yüzde 7,89 seviyesinden yaptı.

        DIŞARIDA DA KAYIPLAR VAR

        Avrupa borsalarında Bernanke'nin konuşmasıyla birlikte kayıplar arttı. İspanya borsasında kayıplar yüzde 1'i aşarken, Londra'da yüzde 1, ABD borsalarında ise yüzde 0,80 civarında düşüşler yaşanıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ