Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Türkler kendini büyük zannediyor" - Makro Ekonomi Haberleri

        Seçkin Ürey / HT Gazete

        Harvard Business School'dan uzmanlar Ekonomi Bakanlığı'nın daveti üzerine Türk enformasyon teknolojileri ve yazılım şirketlerinin Amerikan şirketleriyle iş yapabilme olanaklarını inceledi. Yüksek kaliteye rağmen dış alım yapacakları zaman ABD'li firmaların aklına Türk firmaları gelmiyor.

        Peki neden?

        1- HİSSE VERMİYORLAR

        Türk şirket sahipleri işlerinin büyümesi için yatırımcı alırken kendi hisselerinin azalmasını kabul edemiyor.

        2- MÜHENDİSLER

        Ezici çoğunluk mühendis. Bu yüzden tanıtım ve pazarlamaya boşa masraf olarak bakıyorlar.

        3- İŞ PASLANMIYOR

        Türkler, ABD’deki Türklerin iş paslamada yardımcı olmadığını düşünüyor.

        4- ABD’YE GÖRE KÜÇÜK

        Sorulduğu zaman Türkler kendilerini büyük sanıyor ama ABD şirketleri için küçük ölçekliler.

        KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN

        Enformasyon teknolojileri ve yazılım şirketlerinin Türkiye'nin dış ticaretinde payının artmasını isteyen Ekonomi Bakanlığı, bu alanda en büyük pazar ABD'ye girişin yollarını araştırıyor.

        Bunun içinde dünyanın en prestijli üniversitesi Harvard'dan yine dünyaca ünlü iş idaresi okulu Harvard Business School'dan uzmanlar sektörü incelemek için Türkiye'ye davet edildi. Toplamda 88 Türk şirketiyle görüşüldü. Havardlı uzmanlar, ABD'de de ülke dışına en çok iş veren Amerikalı şirketlerden 35 tanesiyle görüşerek Türk şirketleri hakkında görüşlerini aldı. Görüşlerini 38 sayfalık bir bilgi notunda toplayan uzmanlar, Türk şirketlerinin kalite avantajına dikkat çekti. Özellikle bankacılık sektörüne yönelik mobil çözümlerde Türk şirketlerin geliştirdiği ürünlerin 'Daha bir çok Amerikalı'nın duymadığı türden ileri seviyede' olduğu belirtirken, bu alanda ABD pazarına giriş imkanı olduğu vurguladılar.

        Bununla birlikte Türk şirketlerinin gidermesi gerektiği eksikliklere de dikkat çektiler. Amerikalı şirketlerin yurtdışına iş verirken 'Vakit ayırma sorunu yaşamamak adına' çalışan sayısı fazla olan şirketleri tercih ettiğini belirten uzmanlar Türk şirketleri için ilginç bir tespitte bulundu: "Görüştüğümüz Türk şirketleri kendilerini büyük zannediyor. Oysa Amerikalılar'ın iş yapma tercihlerine göre küçük şirketler. Yurtdışına iş verecekleri zaman Amerikan şirketlerinin aklına Türk şirketleri gelmiyor. Zaten nereden bulacaklarını da bilmiyorlar. Türk şirketlerinin çoğunluğunun sahipleri mühendis kökenli. Tanıtım ve pazarlamayı boşa masraf olarak görüyorlar. Pazar araştırması yapmadan ürün geliştirip sonra ona pazar bulma eğilimi yaygın."

        DEYİMİ SEVDİLER

        Türkiye'de de sıkça tartışılan Türk şirketlerinin risk sermayesi yatırımı çekerek kendilerini büyütebilmeleri konusuna da değinen Harvardlı uzmanlar, finansmana erişimdeki zorluğu kabul ediyor. Bununla birlikte Türk kültürüne de atıfta bulunuyorlar. Görüştükleri bir şirket sahibinin 'Bizde küçük olsun benim olsun anlayışı yaygındır' ifadesinin İngilizcesini bilgi notlarına aynen yansıtan uzmanlar, "Türk şirket sahipleri işlerini büyütmek adına yatırımcı çekmeye istekli ancak kendi paylarının ve yönetimde kontrollerinin azalmasında isteksiz. 'Yatırımcılar çok az para için yüzde 90 hisse istiyor' şeklinde yorumlar yapıyorlar. Halbuki bir Amerikalı kurduğu işin büyümesi adında hissenini ve kotrol gücünün azalmasını kabul eder. Bu noktada kültür farkı ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

        Uzmanlar, Amerikalı 35 firmayla yaptıkları bir anketin sonucundan bahsettikleri bilgi notunda "Amerikalılar, ülke dışına iş verecekleri zaman fiyat ve kaliteyi iki önemli unsur olarak belirtiyor. Ancak yapılan sohbetlerden iş yaptıkları şirketlerle uzun vadeli ilişki kurmayı tercih ettiklerini ve zamanla tanıdık faktörünün öne çıktığını gördük" yorumu yaptı. Sektörün genel havasını veren bilgi notunda Amerika ve dünya pazarına giriş yapmayı başarmış Türk şirketleri de olduğu, özellikle savunma sanayi yazılımı şirketlerinin pazara giriş sorununu aştığı anlatılıyor.

        "ABD'DEKİ TÜRKLER HİNTİLİLER GİBİ OLAMIYOR"

        Enformasyon teknolojileri ve yazılım alanında dünyada öne çıkan uluslardan biri olan Hintliler, bilgi notunda da yer aldı. Türk şirket sahipleri ABD'de çalışan Hintliler'in Hindistan'daki şirketlerin iş almasına yardımcı olduğunu ama ABD'de yaşayan Türkler'in Türk şirketlerine benzeri desteği vermediğinden şikayetçi oldu. Uzmanlar, Türk şirket sahiplerinin Hintliler için anlattığı duruma hak verirken ABD'deki Hintli nüfusun fazlalığına da dikkat çekti. Öte yandan bilgi notunda artık bazı Türk şirketlerinin de Hintli firmalara iş vermeye başmadığı tespiti yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ