Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 12 ülkeye ihraç edilen Çubuk Agat taşına talep artıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Ankara'nın Çubuk ilçesinde çıkarılan ve gümüşle işlenerek hazırlanan yüzük, kolye, küpe, broş, kol düğmesi, zarf açacağı, tespih gibi takılar 12 ülkenin kadınlarını ve erkeklerini süslüyor.

        Çubuk'ta Agat taşını gümüşle işleyen sarraf Ahmet Keser, yaptığı açıklamada, 30 yıldır sarraflık yaptığını belirterek, 3 yıl önce Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden'in isteği üzerine dünyada sadece Çubuk ilçesinin kuzeyinde çıkarılan Agat taşını gümüşle işlemeye başladıklarını anlattı.

        Bu işe ilk başladıklarında sadece Ankaralı kadınların beğenisine sunulan Çubuk Agat taşını gümüşle işleyerek, kadınlar için kolye, küpe, yüzük, broş gibi takılar haline getirdiklerini ifade eden Keser, erkekler için de kol düğmesi, yüzük, zarf açacağı ve tespih üretimi yaptıklarını söyledi.

        Keser, ''Taşlara, bu derece rağbet olacağını hiç tahmin etmemiştim. Festivale gelen insanların ürün almak için ilçemize tekrar gelmeleri beni çok mutlu ediyor'' dedi.

        3 yıl önce düzenlenen Çubuk Kültür Festivali'ne gelen İstanbul'da gümüş toptancılığı yapan bir firmanın, ürünlerini çok beğendiğini ve ihraç etmek için kendileriyle anlaştıklarını dile getiren Keser, şöyle konuştu:

        ''Firmanın istekleri doğrultusunda yaptığımız ürünleri kendilerine gönderiyoruz. Onlarda yarı değerli taşlara en çok İngilizler rağbet gösterdiği için başta İngiltere olmak üzere Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Kazakistan, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Şili, Lübnan, Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyorlar. Kardeşimle birlikte yanımızda çalışan 6 elemanla hafta sonları da dahil olmak üzere günde yaklaşık 15 saat çalışıyoruz ama yine de yetişemiyoruz. Yaptığımız ürünlerin ihracatını yapan firma, bize, 'ne kadar üretirseniz hepsini gönderin, hepsini satarız' diyor. Ama biz, fazla üretemiyoruz çünkü bu işi yapan çok az kişiyiz.''

        "Fiyatı 30 ila 150 lira arasında değişiyor"

        Ortalama 13 gram ağırlığında olan bir takının yapımının 4 saat sürdüğünü belirten Keser, ''Çubuk ilçesinin kuzeyindeki bir alandan önce taşları toplayıp, bunları atölyede parçalara ayırıyoruz. Erittiğimiz gümüşe şekil verip, taşları gümüşlere yerleştiriyoruz. Bazı takıları da zümrüt ve yakut kökü denilen taşlarla süslüyoruz'' diye konuştu.

        Keser, Çubuk Agat taşını gümüşle işleyerek yaptıkları ürünlerin ağırlıklarına göre fiyatlarının 30 lira ile 150 lira arasında değiştiğini söyledi.

        Çubuk Agat taşı işletmecilerinin çoğalması gerektiğine işaret eden Keser, ''Bu taşın üretiminde seri üretime geçilememesinin nedeni eleman bulamamamızdır. Meslek liselerinde takı tasarım bölümlerinin açılması halinde bu işi yapmak isteyecek elemanların yetişeceğine inanıyoruz'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ