Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sanayi üretimi ağustos ayında daraldı - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTÜRK

        Sanayi üretimi ağustos ayında 2009 yılından bu yana ilk kez daraldı. Yüzde 2,6 artması beklenen sanayi üretimi ağustos ayında beklenmedik bir şekilde düşerek yüzde 1.5 daraldı.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.3 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 arttı. Sanayi üretimi bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Ağustos 2011'de yüzde 3.8 artmıştı.

        MOTORLU TAŞITLAR DÜŞÜŞTE

        Sanayi üretiminde en çok daralan kalem yüzde 22,4 düşüşle Motorlu Kara Taşıtları üretimi oldu. Eylül ayında yapılan ÖTV artışı ile ilgili beklentilerin de düşüşte etkili olduğu belirtiliyor.

        UZMANLAR SANAYİ ÜRETİMİ VERİSİNİ NASIL YARIMLADI?

        MEKEZ HAKLI ÇIKIYOR

        GARANTİ YATIRIM / Tufan Cömert

        Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert, ''Merkez Bankası'nın piyasaya sağladığı fonlama maliyeti bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edecektir'' dedi. Cömert, verilerin beklentilerin oldukça altında geldiğini ifade ederek, bunun, Merkez Bankası'nın son dönemde büyümeyi destekleyici attığı adımları haklı çıkarır nitelikte olduğunu söyledi.

        Merkez'in piyasaya sağladığı fonlama maliyetinin bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edeceğini belirten Cömert, "Benzer şekilde faiz koridoru tavanının da indirilmesi ve böylece kredi faizlerinin düşürülmesi mümkün olacak. Her ne kadar enflasyon ile ilgili kaygılar faizleri yukarı itse de önümüzdeki dönemde büyüme kaygılarının faizler üzerinde daha etkili olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle, enflasyon kaygıları sonrası yukarı hareket eden verim eğrisi genelinde tekrar aşağı yönlü bir hareket görebiliriz. Gösterge tahvilde yüzde 7,7 bileşik üzerinde alım öneriyoruz'' diye konuştu.

        BEKLENENDEN OLDUKÇA KÖTÜ

        GARANTİ YATIRIM / Gizem Öztok Altınsaç

        Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, sanayi üretiminin beklenenden oldukça kötü olduğunu söyledi. TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altınsaç, verinin beklenenden oldukça kötü olduğunu belirterek, yıllık yüzde 1,5 daralma olduğunu, beklentinin ise yüzde 2,2 artış yönünde olduğunu kaydetti.

        Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Altınsaç, ''Son çeyreğin büyümede bu yılın en kötü çeyreği olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 2012 büyüme beklentimiz yüzde 2,5'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ