Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yok böyle maaş! - Makro Ekonomi Haberleri

        Mahmut SANCAK/ HABERTÜRK

        Küresel ekonomi 2008’de ABD kaynaklı olarak patlak veren krizin etkilerini hala üzerinden atamadı. Önceleri şirket iflaslarıyla gündeme oturan gelişmeler son iki yıldan beri artık ülke iflası olarak yaşanıyor. Borç girdabı gelişmiş gelişmemiş ayrımı yapmaksızın ülkelerin tamamını tehdit ediyor. Krizin patlak verdiği günden bugüne geçen dört yıllık sürede ise küresel olarak yaklaşık 20 milyon insan ya işini kaybetti ya da krizin kötü etkilerine maruz kaldı.

        Ancak gelen haberlere bakılırsa yaşanan olumsuzluklardan şikayetçi olmayan sektörler de var. Büyük bir tezat gibi görünse de şikayetçi olmayan sektörlerin başında ABD’nin Wall Street çalışanları geliyor. 2008 mortgage krizinin patlak verdiği ve tüm dünyaya yayıldığı yer olarak bilinen Wall Street’te kriz sonrası toplam 20 bin kişi işini kaybetti ancak geride kalan 168 bin kişi ise şu sıralar kelimenin tam anlamıyla ‘altın çağlarını’ yaşıyor. ABD’li denetçilerin son hesaplamalarına göre Wall Street’te geçen yıl ortalama kazanç 363 bin dolara yükseldi. Prim ödemeleri ise toplam 22.8 milyar dolarla akıllara durgunluk verdi.

        GOLDMAN SACHS, ROMNEY'E OYNUYOR

        Rakamların 2009’da Wall Street maaş ve primlerine getirilen kısıtlamalara rağmen bu kadar yüksek olması yüksek riskli işlemlerin hız kesmeden devam ettiği yönünde değerlendirildi. Wall Street çalışanları arasında yapılan anketlere göre maaş ve prim konusunda beklentiler bu yıl da oldukça yüksek.

        Buna göre ankete katılan çalışanların yüzde 48’i bu yıl da gelirlerinde belirgin bir artış bekliyor. Diğer yandan yaklaşan ABD Başkanlığı seçimleri öncesi adaylara yönelik seçim bağışları da tüm hızıyla devam ediyor. Wall Street’in önde gelen bankalarından Goldman Sachs çalışanları şu ana kadar Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’e 2 milyon dolar bağışta bulundu. Aynı çalışanların Barack Obama’ya bağışları ise 1 milyon dolar seviyesinde kaldı.

        Böylece Goldman Sachs çalışanları Obama’nın Wall Street maaşlarında özellikle talep ettiği kesintilerin faturasını kesmiş oldu. ABD’de başkanlık seçimlerini kim kazanır bilinmez ancak bu yıl toplam 15 milyar dolar kâr bekleyen Wall Street bankalarının çalışanları daha şimdiden yılın kazananları olarak bir an önce Noel’in gelmesini bekliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ