Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fitch Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltti - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTÜRK

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltti. Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu bir basamak yükselterek BB+'dan BBB-'ye çıkardı. Görünüm ise durağanda kaldı. Fitch, 1994'ten bu yana Türkiye'ye bu seviyede not veren ilk

        kuruluş oldu. Kuruluştan yapılan açıklamada not artırımında mali dengelerdeki iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Açıklamada "Türkiye'nin kredi görünümü şoklara karşı daha dayanıklı hale geldi" denildi.

        SEPET KUR İNDİ

        Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir düzeye çekilmesiyle sepet kur 2.0325'e indi. Sabah 1.7950 TL seviyesinde seyreden dolar 1.7840TL'ye kadar geriledi. Gösterge tahvilin faizi yüzde 6.86'ya indi. Karar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) birinci seansı tamamlamasının ardından geldi. Borsa ikinci seansa rekorla başladı.

        İMKB'Yİ REKORA TAŞIMIŞTI

        Fitch, 8 Kasım'da İstanbul'da 'Türkiye'nin not görünümü' konferansı düzenleyecek. Konferansa Türkiye'den de sorumlu olan Fitch Avrupa ve Ortadoğu Başanalisti Ed Parker da katılacak. 10 Ekim'de duyurusu yapılan bu konferans not artırım beklentisine yol açmış ve İstanbul Menkul Kıymetler İMKB tarihinin en yüksek seviyelerini görmüştü.

        YATIRIM YAPILABİLİR NOT NE ANLAMA GELİYOR?

        Uzun vadeli kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkarılması Türkiye'nin devlet tahvillerinin güvenilir olduğu anlamına geliyor. Böylece devlet daha az faizle yani daha az maliyetle borçlanabilecek. Not artışının Türkiye'ye yılda 30 milyar dolar ek yatırım getireceği hesaplanıyor. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, 14 Ekim'de yaptığı açıklamada kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmeleri halinde ülkeye yıllık en az 30 milyar dolar yabancı sermaye girişi olacağını, borçlanma faiz oranlarının da düşeceğini söylemişti.

        Türkiye'nin notunu artırması beklenen diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 30 Ekim'de yaptığı açıklamada Türkiye'nin kredi notu ve not görünümünün artırımının önündeki engellere garip bir gerekçe eklemiş, laik-dindar kesim arasındaki gerilimi gerekçe göstermişti.

        İŞTE TÜRKİYE'NİN KARNESİ!

        Kredi derecelendirme kuruluşu Not Görünüm

        Fitch BBB- Durağan

        S&P BB Durağan

        Moody's Ba1 Pozitif

        JCR BB Durağan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ