Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Özel hastanede nasıl ek ücret ödemezsiniz! - Makro Ekonomi Haberleri

        SGK’lı hastaların özel hastaneye gittiklerinde ödedikleri ilave ücretleri ödememeleri için başlatılması gereken Tamamlayıcı Sigorta’yı Türkiye’de ilk defa Mapfre Genel Sigorta ile Madical Park Sağlık Grubu başlattı. Arkası SGK ile halen anlaşması olmayan hastanelerle gelecek Ali Bey, akşam haberlerde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında bilgi verdiler. Merak ettiğim bir konu var eğer yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben SSK’lı bir çalışanım. Annem benim üzerimden sigortalı. Ciddi bir ameliyat olması gerekiyor boyun kısmında fıtık var ve hiçbir SSK hastanesi ameliyat edemiyor. Mahmutbey’de yeni açılan bir hastanede, bu ameliyatı yapabileceklerini belirtip 10.000 lira talep ettiler.

        Gene durumum çok iyi olmadığından bu parayı ödeyemem. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası bu ameliyatı karşılayabilir mi ve bunun için ne yapmamız gerekiyor?

        Murat ÇAKA

        Sayın okurum, en başta belirteyim SGK ile anlaşmalı bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı için 10 bin lira fark olmaz, olsa olsa sizden bıçak parası istemişlerdir. Yani yasadışı para. Esas konuya gelince, Tamamlayıcı ve Destekleyici Sigorta şimdilik sadece Medical Park hastanelerinde geçerli. Bu sebeple annen 60 yaşından büyük değilse bu sigortayı yapıp, bedava ameliyat ettirebilirsin. Bu arada değerli başhekime gidip durumu anlatmanı isterim, senin konuna çözüm getirecektir. Çözüm gelmezse Tamamlayıcı Sigorta yaptırmalısın. Sosyal Güvenlik kapsamı içindeki 65 milyon vatandaşımızın SGK ile sözleşmeli özel hastanelere gitme hakkı var. Gittiklerinde de SGK’nın bizim için o hastaneye (SUT fiyatları ile) verdiği ücretlerden başka, özel hastanelerin bizden yüzde 90’lara kadar ulaşan ilave (fark) ücretleri isteme hakkı da var. İşte yeni başlatılan Tamamlayıcı ve Destekleyici Sigorta Poliçesi satın alanlar artık anlaşmalı hastanelere gittiklerinde fark ödemeyecekler.

        Tamamlayıcı Sağlık Sigorta Poliçesi uygulamasına Mapfre Genel Sigorta ile Medical Park’a ait İstanbul’da 4, ülke çapında 16 hastanede başlandı. Şimdilik sadece bu iki sigorta ve hastane grubunda uygulanıyor. Yakında ise tüm özel hastaneler ile tüm Sağlık Sigorta Poliçesi satan şirketlerin de kervana katılacağını düşünüyor ve bekliyorum. Şu an SGK ile sözleşme yapmayan ünlü özel hastaneler de var. Bu hastaneler SGK’nın verdiği ücretleri düşük bularak SGK sistemine gelmediler. Ancak, şimdi Tamamlayıcı ve Destekleyici Sigorta ile daha çok para kazanma şansları olacağından SGK sistemine geleceklerdir.

        ÖZEL SAĞLIKTAN DAHA UCUZ

        Tamamlayıcı Sağlık Sigortası halen piyasada var olan Özel Sağlık Sigortası poliçelerinden çok ucuz. Mesela, 4 kişilik bir ailenin normal sağlık sigortası poliçesi satın alması halinde ödeyeceği toplam rakam ortalama 10 bin lira iken, Tamamlayıcı Sigorta için aynı aile İstanbul için 3200 lira, İstanbul dışında ise 2200 lira ödeyecek. Tabii sisteme yeni girecek Özel Sağlık Sigortası şirketleri ile özel hastane grupları bu fiyatları daha da aşağıya çekebilecektir.

        MUAYENE PARALARI CEPTEN ÖDENECEK

        Fark Yok Sigortası sadece özel hastanelere ödediğimiz ilave ücretleri ödememizi engellemekte ve SGK’nın özel hastaneye gittiğimizde bizden istediği 12 lira muayene ücretini kapsamamaktadır. Ayrıca, eczaneye gittiğimizde SGK için 3 lira reçete parası ile aldığımız ilaçların bedellerinden emeklilerden yüzde 10, diğerlerinden yüzde 20 ilaç katılım payını da karşılamamaktadır.

        Anayasa Mahkemesi emeklileri bir kez daha üzdü

        Eski memurların ikramiyesi meselesinde Anayasa Mahkemesi iki kez hükümetin çıkardığı yasaları, eski memura ikramiye ödensin diye iptal etmişti. Hükümet de ocak ayında yaptığı son düzenleme ile eski memurlara ikramiyeyi, işçilerin kıdem tazminatı ödenmesi kurallarına bağlamıştı. Son yasayı CHP, Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı ama Anayasa Mahkemesi, hükümetin çıkardığı ve ocak ayından beri yürürlükte olan yasayı Anayasa’ya aykırı bulmadı. Yarın bu köşeden bu konuyu detaylandıracağım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ