Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil İki yeni Fiat modelin daha 2016 yılında Bursa’da üretilecek - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / HT GAZETE

        Tofaş, daha önce 2015’te üretimine başlanacağını açıkladığı yeni sedan modeline ek olarak, toplam 520 milyon dolarlık yatırımla biri hatchback, diğeri de station olmak üzere iki yeni Fiat modelin daha 2016 yılında Bursa’da bantlardan çıkacağını duyurdu

        Fiat Chrysler Automobiles’in dünya çapındaki en büyük üretim ve Ar-Ge merkezlerinden olan Tofaş, yatırımlarını sürdürüyor. Tofaş, yönetim kurulunun aldığı karar doğrultusunda, ortağı FCA ile üzerinde çalıştığı yeni sedan otomobil projesinin ardından, biri hatchback diğeri ise station wagon olmak üzere, iki yeni modelin üretimine başlamayı planladığını açıkladı. Tofaş, 2016’da üretilmesi planlanan bu iki yeni binek otomobil için Bursa fabrikasına toplam 520 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. Tofaş’ın yapacağı yeni yatırımları açıklayan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Yeni Doblo, yeni Sedan otomobil ve şimdi de bu iki yeni modelle birlikte Tofaş’ın yatırım tutarı toplam 1.4 milyar dolara ulaşıyor” dedi. Türkiye’yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak yapı taşlarından birinin sanayi gücümüzü geliştirmek olduğunu her fırsatta vurguladıklarını belirten Koç, “Bu yeni otomobil yatırımlarımızın Tofaş’ın ihracatına da ivme kazandırırken, taşıdığı ihracat potansiyeliyle ülkemizin cari açığının azaltılmasına da katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

        YENİ MODELLER İHRACAT PAZARINA

        Tofaş CEO’su Kamil Başaran ise global rekabet yolculuğunda Tofaş’ın güçlenerek yol aldığını söyledi. Başaran, “Gücünü yenilenmekten alan Tofaş’ın Ar-Ge’ye verdiği önemi her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sayede bugün, 600’e yakın Ar-Ge mühendisimizle, Fiat- Chrysler’in İtalya’dan sonraki en büyük Ar-Ge merkezikonumuna ulaştık.

        Küresel rekabette güç kazandık. Yeni Doblo’yu 2015 yılının başında, yeni Sedan modelimizi de 2015’in son çeyreğinde pazara sunmayı hedefliyoruz. Yeni hatchback ve station wagon modellerimizin üretimini de 2016 programımıza aldık. Yeni model projeleri kapsamında, 2016- 2023 yılları arasında 700 bin araç üretimi hedeflendi. Bu iki modelin de önemli kısmını ihraç etmeyi planlıyoruz” dedi.

        ÇİN’DEKİ İSMİ OTTIMO

        Tofaş’ın Fiat Linea’nın yerine üretileceğini açıkladığı yeni sedan otomobilin platform kardeşi Çin’de bir süredir Viaggio adıyla bantlardan çıkıyor. 2016 yılında üretilecekleri açıklanan hatchback ve station modeller ise geçen yıl Pekin Fuarı’nda Ottimo adıyla gösterilmişlerdi.

        GRUBUN İLK GLOBAL OYUNCULARI

        Fiat Chrysler Automobiles’in Kuzey Amerika’da Dodge Dart, Avrupa’da Alfa Romeo Giulietta, Çin’de ise Viaggio adıyla pazara sunduğu ortak platforma sahip otomobiller, CEO Sergio Marchionne’nin, hayata geçirmeyi hedeflediği en büyük planıydı. Türkiye ve Bursa Tofaş fabrikasına hayranlığını her fırsatta dile getiren Marchionne bu kez aynı platforma sahip üç otomobilin Fiat markasıyla ve Türkiye’de üretilmesi kararına imza attı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ