Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Kara Şimşek gerçek oldu! - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / HT GAZETE

        ABD’nin Las Vegas kentinde 9 Ocak’ta sona eren Tüketici Elektriği (Şovu) Fuarı CES, parmak ısırtan yeniliklere eve sahipliği yaptı. Tüketiciye en çok dokunan yenilikler televizyonların ana haber bültenleriyle gazetelerin birinci sayfalarında yer buldu. Ancak bir de kullanıma girmesi birkaç yılı bulacak, henüz ne türden değişiklikler yaratacağı kestirilemeyen teknolojiler vardı. Bunlardan birkaçını Alman otomotiv yan sanayi şirketi Bosch sundu. Bosch’un CES’teki tüm yenilikleri ‘ağa bağlı bir dünya için akıllı çözümler’ başlığı altında sunuldu.

        Bosch’un birbirini tanıyan küçücük sensörlerden oluşturduğu bu ağa bağlanan tüm nesneler birbirini tanıyacak, biri diğerinin hareketini kontrol edebilecek. Yani trafikte hareket halindeki bir otomobil aynı anda hem yolu, hem yol üzerindeki işaretleri, hem yoldaki diğer otomobil, motosiklet, bisiklet, yaya ve diğer canlıları algılayıp seyrini bu algıladıklarına göre sürücünün müdahalesi olmadan yapabilecek. Yani çok yakın bir gelecekte trafikte sadece kahraman bir ajanın değil, sıradan pek çok sürücünün olduğu ‘Kara Şimşekler’ dolaştığını görebileceğiz. Hatta bunların önemli bir kısmını yapabilen otomobiller bir süredir yollarımızdalar. Sürücüsüne neredeyse hiç ihtiyaç duymayan bu yeni ‘ağa bağlı’ otomobillerin ortak özelliği ise hiç kazanın olmadığı bir trafik akışı yaratmak olacak.

        KITT’IN PABUCU DAMA

        Otomotiv endüstrisinin kullandığı elektronik desteklerle, önümüzdeki yıllarda küçük sınıflardaki otomobiller dahi, efsane dizi kahramanı Kara Şimşek’ten daha yetenekli hale gelecek.

        Anlamsız ışıkların her biri anlam kazandı

        Efsane dizi film Kara Şimşek’te, ‘geleceğin otomobili’ Kitt’in kokpitinde hiç anlamı olmayan ama izleyicilerde ‘vaay be’ hissi uyandıran ışıklar yanıp sönerdi. Günümüzün otomobilleri Kara Şimşek kadar yanardöner ışıklı değil ama filmde hayal edilen kadar akıllılar. Bosch’un geliştirdiği uygulamaları kullanan günümüz araçları hava, yol, trafik şartlarına göre hız belirleyebiliyor, yoldaki çukurları önceden algılayarak, süspansiyonu buna uygun hale getirebiliyor, sürücüsünü evine ya da işyerine bırakıp, kendi kendine park yerine gidip, çağrıldığında park ettiği yerden dönebiliyor.

        ‘Amacımız sıfır ölümlü bir trafik’

        Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dirk Hocheisel markanın iyileştirdiği elektrikli bisiklet ve bunun önemli yeni yol bilgisayarını tanıtırken, otomobilde sürücüyü mümkün olduğunca devreden çıkaran yeni teknolojilerin hedefinin dünyada yılda 1.2 milyon kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarındaki ölüm oranını sıfıra yakın rakamlara indirmek olduğunu söyledi.

        DÜNYA AĞA NASIL BAĞLANACAK?

        -2015 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 75’inin internet erişimine sahip olacağı tahmin ediliyor.

        -’Nesnelerin interneti’ olarak tarif edilen yeni ağ, tüm cihaz ve sistemlerin birbirleriyle konuşmasına imkân veriyor.

        -2015 yılında dünya üzerindeki 6 milyar nesne internete bağlı olacak ve bu nesnelerin teorik olarak birbirlerine bağlanması mümkün olacak.

        -Birbirleriyle konuşabilen bu nesne ve sistemlerle birlikte bizler akıllı binalar, enerji çözümleri, e-mobilite, otonom sürüş, akıllı şehirler gibi yeni kavramları günlük hayatımızda daha fazla kullanmaya başlayacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ