Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Toyota'dan Türkiye'ye yatırım... - Otomobil Haberleri

        Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık mevcut yatırıma yeni modeller için 500 milyon dolarlık ilave yatırım daha yapacaklarını açıkladı.

        Orhan Özer, Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ile birlikte Antalya İşadamları Derneği'nin Ramada Otel'de düzenlediği 'Tecrübe Paylaşım' toplantısına katıldı. Özer, Toyota Türkiye olarak üretimin yüzde 88'ini 53 ülkeye ihracat yaptıklarını açıkladı. 2014 ylında 2 milyar dolar civarında ihracat yaptıklarını anlatan Özer, 500 milyon dolarlık yani bir yatırım daha yapacaklarını söyledi. Bununla ilgili teşvik belgesini geçen Aralık ayında aldıklarını bildiren Özer, şöyle dedi:

        "Şirketimiz bugün itibarıyla Türkiye'de 1 milyar 900 milyon olarlık yatırım yapmış durumdadır. Yeni yatırım ve toplam yatırım teşviğimizle birlikte önümüzdeki iki üç yıl içinde 500 milyon dolarlık ilave yatırım daha yapılacak. Ve yatırım tutarımız 2,4 milyar dolara yükselecek. Ümit ediyoruz gelecek iki yıl içinde 2 milyar dolarlık ihracatı 4 milyar doların üzerine çıkaracağız."

        2003 yılına ait verilere göre Türkiye'de satılan araçların yüzde 78'inin ithal araç olduğunu, bu oranın yüzde 73'e düştüğünü açıklayan Özer, buna karşılık Türkiye'de otomotiv sektörünüm 2004 yılından itibaren dış ticaret fazlası verdiğini söyledi.

        2014 yılında Türkiye'nin küresel otomotiv üretiminde dünya 15'incisi olduğunu, 2013 yılında 17'inci olduğunu belirten Özer, "Avrupa'da ise, 5'inci sıradayız. 2013'te 6'ıncıydık. Bugün üretim faaliyetleini sürdüren tüm otomotiv fabrikaları kaliteleri ve rekabetçilikleriyle kendi markaları içinde birer yıldız konumundadır. Toyota Türkiye de Japonya hariç dünyadaki fabrikalarla birincilik için yarışıyor" dedi.

        Türkiye'nin otomotiv ihracatında bölgesel bir üs konumunda olduğunu açıklayan Orhan Özer, daralmakta olan iç pazara rağmen geçen yıl yüzde 4 artış meydana geldiğini ve 1 milyon 170 bin araç üretildiğini söyledi.

        KENDİ OTOMOBİLİNİ YAPMALI

        Toyota Türkiye'nin 1 milyon metrekarelik bir alanda kurulu olduğunu, 3 bin 500 çalışanıyla bugüne kadar 21 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini de anlatan Özer, üretimde çalışanlarlın önerilerini de dikkate aldıklarını söyledi.

        Geçen yıl 3 bin 500 çalışandan 15 bin öneri aldıklarını bildiren Özer, Türkiye'de yerli otomotiv üretimine bir Türk vatandaşı olarak sıcak baktığını açıkladı. Özer, şöyle konuştu:

        "Türkiye'nin yerli aracı yapabilecek her türlü teknik becerisi ve gücü vardır. Ben kişisel olarak yapması gerektiğine de inanıyorum. Fakat iş o kadar kolay da değil. Çok büyük bir yatırım gerektiriyor. Bir modelin sadece kalıplarının bedeli 150 milyon euro. Ayrıca halkın kendi aracına da pozitif ayrımcı bakması lazım."

        "BABAYİĞİT DESTEK GÖRECEKTİR"

        Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, "Yerli araç üretecek bir baba yiğit aranıyor" sözünü de değerlendirirken, şöyle konuştu:

        "Baba yiğit çok doğru kavram. Hem yiğit olacak hem de parası olacak; baba olacak. Öyle bir kişi çıktığında eminim ki çok büyük destek görecektir. Öyle bir kişinin çıkmasına da gerek yok aslında. Elinde çok büyük fonlar olan kuruluşlar var. Yarı resmi kuruluşlar. Bu fonlar aktarılabilir. Halka açık bir şirket kurulabilr. Başka şirketlerin katılımı sağlanabilir. Konsorsiyum halinde bir yatırım yapılabilir."

        Özer, 2015 yılının ekonomik açıdan iyi geçeceğini umduğunu, 2014 yılında ithalatı azaltmak amacıyla otomotivde özel tüketim vergilerinin artırılmasını da değerlendirdi. ÖTV artışı nedeniyle satışların kısmen düştüğünü anlatan Özer, "Otomotivin yüzde 78'i ithal ediliyorsa, bence devlet çok doğrusunu yaptı ve onun vergisini artırdı, pazarı küçülttü. Bence az bile yaptı" dedi.

        HİBRİT ARAÇLAR ÇÖZÜM OLABİLİR

        Elektirikli arabalarla ilgili soruya ise "Sorun pilde" diye karşılık veren Özer, Sakarya'dan çıkan birinin pilli araçla İstanbul'a gidip dönmesinin çok zor olduğunu anlattı. Hibrit araçların bir çözüm olabileceğini açıklayan Özer, "Hibrit araçlarda hem elekterik motoru var, hem de normal motor var. Pil bitmek üzereyken normal motor devreye giriyor. Hem sizi götürmeye devam ediyor, hem de aküyü şarj ediyor. Bunu Toyota 1996'dan beri üretip satıyor. Toyota'nın 6 milyondan fazla satılan hibrit aracı var. Yeni bir enerji bulununcaya kadar" diye konuştu.

        İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

        Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ise eşi Vera ile birlikte geldiği Antalya'da işadamlarına Balarus'a turizm yatırımı yapmaları için çağrıda bulundu. Belarusta Antalya'daki gibi turistik tesis olmadığını söyleyen Savinykh, yaklaşık 10 milyon nüfusu olan ülkesinin Rusya Kazakistan ile Avrasya Biriği'ne dahil olduğunu anlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ