Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Hurda otomobillerden muhteşem koleksiyon - Otomobil Haberleri

        Ailesinin inşaat şirketindeki eski kamyon ve çekicilerle koleksiyon oluşturmaya başlayan Engin Turhan, hurdalığa ya da boş bir arazide çürümeye terk edilen araçlara yeniden ''can vererek'', az sayıda kalmış araçların bulunduğu klasik araç koleksiyonu oluşturdu. Mat İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Turhan, kamyon ve çekiciler arasında büyüdüğünü belirterek, bir kaç eski kamyon ve çekiciyi saklayarak başladığı koleksiyonunu, otomobil ve motosikletlerle genişletip 37 araçlık bir filoya dönüştürdüğünü anlattı.

        Türkiye'de klasik araçların değerlerinin bilinmediğini kaydeden Turhan, 1945 model kamyonların hurdalıklarda demiri için eritilmesinin ya da boş bir arazide çürümeye terk edilmesinin üzücü olduğunu söyledi.

        Turhan, eski ama çalışır vaziyetteki araçları değerlendirmeye çalıştığını ifade ederek, ''Araçları orijinallerine uygun olarak yeniliyoruz. Parçaları eksikse, yurt dışından orijinal parçalarını getirtiyoruz. Böylece 'hurda' diye ayrılan araca yeni bir hayat hakkı veriyoruz. Ömrü 30-40 yıl uzuyor. Yaptığımız şey, onları hurda olmaktan çıkarıp, milli servete dönüştürmek. Az bulunan araçları Türkiye'ye kazandırmış oluyoruz. Araç Alman yapımı bile olsa klasik olarak Türkiye'de korunduğundan milli servete katkı oluyor'' diye konuştu.

        Turhan, kullanım ömrünü doldurmuş araçların bakım ve saklanmasının çok maliyetli olmadığını vurgulayarak, ancak zaman zaman aracın orijinaline uygun yenilenmesinin, alım fiyatının 5-6 katına mal olduğunu belirtti. Koleksiyonundaki araçların her birinin bir hikayesi olduğunu belirten Turhan, eşinin doğum gününde kendisine hediye ettiği 1971 model Mercedes Benz 280 SEL'in kendisi için çok değerli olduğunu söyledi.

        Turhan, 1956 model Mercedes Benz/311-42 kamyonun da Türkiye'de tek olduğunu bildiğini ifade ederek, kamyonun Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yol çalışmalarında kullanılmak üzere ithal edildiğini öğrendiklerini, orijinal halde sakladıklarını söyledi. Turhan, trafikte klasik otomobil kullanmanın çok keyif verdiğini, ayrıca ilgi çektiğini aktararak, şöyle konuştu: ''İnsanlar klasik otomobilleri çok seviyor. Mesela 1959 model otomobilimle kırmızı ışıkta beklerken, bir grup genç telaşla arabalarından inip, koşa koşa arabanın yanına geldi. Fotoğraf çektirip gittiler. El hareketleriyle 'otomobil süper' diyenler var, otomobilinin camını açıp, otomobile iyi baktığım için tebrik eden de. 67 model Mercedesle giderken yanıma son model, 250-300 bin avro değerindeki Mercedes durdu. Sahibi beni tebrik etti. 2 oğlum var, onlar da çok ilgililer. Benden sonra bu işe onlar devam edecek.''

        ''HER YIL 30-40 KLASİK, HURDA DİYE ERİTİLİYOR''

        Engin Turhan, türünden az bulunan 30 yaş üstü orijinal araçların klasik niteliğinde olduğunu, ancak Türkiye'de bu tür araçların, ekonomik ömrünü tamamladığı düşüncesiyle hurda parası karşılığında hurdalıklara bırakıldığına dikkati çekerek, Türkiye'de her yıl 30-40 civarında klasik nitelikteki ticari aracın demiri için eritildiğini belirtti. Bu tür araçların geridönüşüm öncesi ayrılması halinde daha büyük gelir elde edileceğini söyleyen Turhan, ''Devletin bu işleri yapan 4 hurdalığı var. Burada uzmanların değerli araçları ayırması demir gelirinden daha önemli. 50 model kamyon hurdaya veriliyor, eritiliyor. Bir kaç bin liraya alınan o kamyon, açık artırmayla satılsa 20 bin liraya alıcı bulur'' diye konuştu

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ