Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomotiv kısa devre yaptı! - Otomobil Haberleri

        Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, hükümetin açıkladığı ÖTV artışının toplam pazarın yüzde 35'ini olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, ''Bu artış 2011 ve sonrasında toplam pazara negatif olarak yansıyacaktır'' dedi.

        Bozkurt, bugün yürürlüğe giren 1600 CC üzerindeki otomobilleri ve bir kısım ticari aracı kapsayan ÖTV artışının Türkiye'de cari açığı azaltmak için otomotiv sektörünün yarattığı direkt ya da dolaylı vergilere olan ihtiyaçtan kaynaklandığını kaydetti.

        TOYOTA: ANİ KARARLAR BAKIŞI DEĞİŞTİRİYOR

        Ancak ani gerçekleşen bu tür kararların global şirketlerin Türkiye'ye bakışını ve Türkiye'deki ekonomik istikrara dair görüşlerini de değiştirdiğini dile getirerek, ''Özellikle bu düzenleme ülke gündeminde yerli marka oluşturmanın yer aldığı bir dönemde yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcıları da düşündürecektir kanaatindeyim. Otomotiv sektöründe 5-10 yıllık dönemleri kapsayacak vergi planlarının yapılması, otomotiv strateji belgesinde de bahsi geçen çevreci otomobillere yönelik vergi sistemlerinin geliştirilmesi, geleceğin daha net görülebilmesi için önemlidir. Bugün açıklanan ÖTV artışı toplam pazarın yüzde 35;sini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu artış 2011 ve sonrasında toplam pazara negatif olarak yansıyacaktır'' dedi.

        VOLVO: KARAR ADİL DEĞİL

        Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Torben Eckard da, toplam pazar göz önüne alındığında 1600 CC'nin üstündeki araçların yüzde 11'lik bir dilime girdiğini belirterek, bu anlamda, ÖTV artışının kısıtlı bir etkisi olacağının düşünülebileceğini kaydetti.

        Eckard, bu artışın birçok şirket üzerinde çok önemli ve beklenmeyecek negatif etkileri olacağını dile getirerek, şunları söyledi:

        ''Hükümet hali hazırda pazarda olan pahalı otomobillerden bu uygulamayla önemli miktarda vergi kaybedecek ama bunun farkında olduklarını hatta özellikle istediklerinden bahsedebiliriz. Bu adımla lüks tüketimi azaltma yoluna gidiyorlar. Birçok otomotiv şirketi için bu kararın adil olmadığını düşünüyorum çünkü otomotivde özellikle sipariş ve stokla ilgili kararlar bir günde alınamaz. ÖTV artışına konu olan silindir hacmine sahip araçların birçoğu üretilmiş durumda. Önemli bir kısmı şu anda Türkiye'ye geliyor ya da ulaştı, stoklarda bekliyor. Siparişlerini veren ya da stoklarında bulunduran markalar için hem ciro hem de gelir düşüşleri kaçınılmaz olacak. Bu markalar stoklarını eritmek için yüksek miktarda indirim yapmak zorunda kalacak.

        "HÜKÜMET BİZE HABER VEREBİLİRDİ"

        Aslında bize göre hükümet, bu planını farklı şekillerde uygulayabilirdi. Bütün otomotiv şirketlerine bir mektup yollayarak, 30 günlük bir süre öncesinde bu değişikliği haber verebilir, şirketlerin mevcut üretim hattına müdahale etmeleri sağlanabilirdi. Oysa şimdiki durumda bütün araçlar zaten ithal edilmiş durumda olduklarından, cari dengeye yine negatif etkisi olacak. 30 gün öncesinde haber vermenin ithalatı artıracağını düşünmüyorum, sadece firmaların kendi pozisyonlarını düzeltmelerine imkan verecekti. Yılın son çeyreğinde yapılan bu değişiklik; ithalatçı, yetkili satıcı ve müşteri arasındaki ilişkiye de zarar verecektir. Oysa 30 günlük bir süre, bu olumsuzlukların hepsini engelleyebilirdi.''

        "ÜST ORTA SEGMENT OLUMSUZ ETKİLENECEK"

        Kendisinin Danimarkalı olduğunu ve Danimarka'da otomotivde vergilerin çok yüksek bulunduğunu anlatan Eckard, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Yani bu yüksek vergi ortamının nasıl işlediği hakkında önemli tecrübelerimiz var. Fakat Danimarka'da aynı zamanda gelir vergileri de çok yüksek. Bu anlamda vergiler arasında bir denge olduğundan söz edebiliriz. Volvo'yu baz alarak konuşursak, uzun zamandır çevre ve verimlilik üstüne ciddi yatırımlar yaptığımızdan, ürün gamımızda hem benzinli hem de dizel olmak üzere 1.6 litrenin altında motora sahip birçok modelimiz var. Büyük SUV araçlar ya da üst orta sınıf gibi segmentler, yeni ÖTV oranlarından olumsuz etkilenecek.

        Negatif etkilenen bu segmentlerin yerine, V70 gibi modellerimiz fonksiyonelliği ve 1.6 lt motoruyla fark yaratabilir. Volvo, premium sedan pazarında sahip olduğu en geniş 1.6 litre hacme sahip modelleri ile fırsat yaratabilir ve beklentileri karşılayabilir. S80'in 1.6 litre motorlu versiyonları, özellikle kendi segmentinde bu hacmi sunabilen tek model olarak ön plana çıkabilir. S60 da sahip olduğu 1.6 benzinli ve dizel motor alternatifleri ile müşteri beklentilerini karşılayacaktır.''

        HYUNDAI ASSAN: TEDBİR VE TEŞVİKLERLE DENGE BEKLİYORUZ

        Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Satış Sonrası ve Pazarlama Genel Müdürü Ümit Karaarslan ise Türkiye ekonomisinin büyük ve sürekli sorunu olmaya devam eden diş ticaret açığını azaltıcı önlem olarak görülen ÖTV artışlarının yeni bir uygulamasıyla karşılaştıklarını kaydetti.

        Döviz kurlarındaki artışın fiyatlara yansımasına ek olarak ÖTV oranlarındaki ayarlamanın da fiyat üzerindeki etkisinin 1600 CC'nin üzerinde motor hacmine sahip D, E ve SUV segmentlerindeki araçlarda talep azlığı yaratacağını dile getiren Karaarslan, geçmiş dönemde gerekli görüldüğü durumlarda sektöre destek olmak amacıyla ÖTV oranında indirimler de yapılarak otomotiv sektöründe talep artışı sağlandığı, daha sonra ise yeniden arttırıldığını kaydetti.

        Karaarslan, ''Bu kısa dönemli ve stok-sipariş süreçleri ile maliyet artışı gibi çeşitli sorunlara yol açabilecek önlemlerin yanında, hükümetin otomotiv sektörü için belirlediği strateji planı doğrultusunda makro düzeyde, kalıcı ve biz otomotiv şirketlerinin geleceğe yönelik doğru planlar yapmamıza imkan verecek, otomotiv sektörünün önünü açacak binek otomobil üretim kapasitelerimizi arttıracak vergisel tedbirleri ve diğer teşvikleri oluşturacağına olan inancımız ve güvenimiz tamdır'' dedi.

        Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise ÖTV artışına ilişkin kapsamlı değerlendirmede bulunmazken, ''Otomobil fiyatlarına gelen her türlü maliyet artışı satışları aksi yönde etkiler'' dedi.

        ODD: VERGİLENDİRME YAPISI ESKİ, DEĞİŞMELİ

        Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce de Türkiye'deki vergilendirmenin sistem ve yapı olarak çok eski kaldığını her platformda gündeme getirdiklerini ve sektördeki vergilendirmenin yapısının yeniden düzenlenmesi gerektiğini hep söylediklerini anımsattı.

        2000 CC'NİN ÜZERİNDE SATIŞ DURMA NOKTASINA GELİR

        Erce, bu ÖTV artışının tüm paydaşların görüşlerinin alınıp, değerlendirip, optimum bir çözüm olması gerektiğini vurgulayarak, ''Bu böyle olmadı bu sabah sektör adına ciddi bir sürpriz oldu. Birden bire 1600 CC'nin üzerindeki araçlarla hafif ticari araçlarda böyle bir değişiklik yapıldı. Bu basit bir değişiklik değil. Bu hem o segmentteki araçların ciddi satışlarını düşürecek. Yani 1600 CC ile 2000 CC arasındaki araçların satışlarının çok yavaşlayacağını büyük ölçüde de 1600CC segmentinin altına kayacağını tahmin ediyoruz. 2000 CC'nin üzerindeki artış çok fazla olacağı için orada tamamıyla satışların durma noktasına geleceğine düşünüyoruz'' dedi.

        İşin bir matematik boyutu bir de psikolojik boyutu olduğuna işaret eden Erce, psikolojik boyutunda Türkiye'nin küresel bir oyuncu olması sektörün geliştirilmesi gibi konuların çok gündemde olduğu bir ortamda böyle bir şeyin yapılmış olmasının ister istemez insanları tedirgin ettiğini kaydetti.

        HAFİF TİCARİ ARAÇTA ÖTV ARTIŞI İLGİNÇ

        Erce, hafif ticari araçlarda da ÖTV artışı olduğunu ifade ederek, Türkiye'de en fazla yatırım yapılan, en fazla ekonomik ölçeklerde üretilen hafif ticari vasıtalara bir ÖTV artışının olmasını ilginç bulduğunu kaydetti.

        Hayri Erce, ''ÖTV artışlarının toplam pazara etkisinin 2012 yılında daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Bu yılın bitmesine iki ay kaldı. Bu yıl pazara çok fazla etkisi olmaz. Biz yine 800 bin adetli rakamları aşabiliriz. Ama 2012 yılında pazara olumsuz etkisi olacaktır. Sektör böyle bir şeyi beklemiyordu'' dedi.

        1600 CC üzerindeki otomobillerin Türkiye'de pazar payının yüzde 11 oranında olduğunu dile getirerek, bununla birlikte bu ÖTV artışından hafif ticari araçlarında etkilendiğini söyledi.

        DOĞUŞ OTOMOTİV: SENARYOLARIMIZI HAZIRLIYORUZ

        Doğuş Otomotiv A.Ş'den yapılan açıklamada ise ''Doğuş Otomotiv olarak, Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete'de 13 Ekim 2011 tarihinde yayımlanan Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) artış kararına saygı duyuyoruz. Distribütörlüğünü yaptığımız 14 marka ve ürün gamımızda 100'ün üzerinde modele sahibiz. Bu çerçevede farklı senaryolar üzerinde çalışmalarımıza hızla başladık. Konuyu tüm birimlerimizle değerlendiriyoruz. İlgili artışın tüketicilerin alım kararlarına olan etkisini gözlemleyerek, uygulamalarımızı hızla hayata geçireceğiz'' denildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ