Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Babayiğit değişim! - Otomobil Haberleri

        Seçkin ÜREY/HABERTÜRK

        Yüzde 100 yerli otomobil üretecek bir ‘babayiğit’ arayışı devamederken, otomotiv sektörünün “Kapsama girme koşullarını yaratamayız” dedikleri stratejik teşvikten yararlanma şartlarının değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Stratejik teşvikten yararlanmak için yapılacak yatırımda en az yüzde 40 katma değer yaratılması şartının hafifletilmesi gündeme alındı.

        Ancak yüzde 40 katma değer şartında değişikliğin sadecemotor ve aktarma organları için geçerli olması yönünde ilke kararı alındı. Edinilen bilgiye göre Ekonomi Bakanlığı çalışmaların başlangıç aşamasında bulunuyor ve üzerinde nihai karar verilecek politika seçenekleri belirlenmedi.

        Kulislerde Ekonomi Bakanlığı’nın otomotiv dışında iki sektörde daha teşviklerden yararlanma şartlarını gözden geçirme kararı aldığı konuşuluyor. Hükümet, yerli otomobil üretiminde özellikle yerli motor üzerinde duruyordu. Türkiye’de halihazırda üretim yapan firmalar, otomotiv yan sanayiini motor yatırım projelerine dahil ettiklerinde yüzde 40 katma değeri yaratabileceklerini savunuyor. Bununla birlikte Ekonomi Bakanlığı, firmaların tek başlarına yapacaklarımotor yatırımında yüzde 40 katma değeri yakalayabileceklerini tespit etti.

        Ancak motor ve aktarma organı yatırımı yapacakların yerli yan sanayiiden yararlanmak istemelerine artık sıcak bakıyor. Yeni teşvik paketi ilk kez açıklandığında rafineri ve petrokimya yatırımlarının stratejik teşviklerden yararlanabilmesi için yüzde 40 katma değer şartı aranıyordu. Teşvik paketine son hali verilirken ise iki yatırım türü yüzde 40’ın kapsamından çıkarıldı.

        İTHALİ AZALTMALI

        Bir yatırımın stratejik teşviklerden yararlanabilmesi için yüzde 40’lık katma değer dışında üretilecek ürünün toplamithalat değerinin son 1 yıl itibarıyla en az 50 milyon dolar olması gerekiyor. En az 50 milyon liralık asgari sabit yatırımtutarı aranan stratejik teşvikte yatırımkonusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretimkapasitesinin ithalattan az olmasına bakılıyor. Yüzde 50 yatırıma katkı oranı, 7 yıl sigorta primi işveren desteği, yatırımyeri tahsisi, yerli kredide 5 puan ve dövize endeksli kredilerde 2 puan faiz desteği veriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ