Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Hyundai i10, Türkiye'de satış rekorları kırıyor - Otomobil Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Hyundai’nin küçük sınıftaki temsilcisi yeni i10, pazara çıktıktan iki buçuk ay sonra ulaştığı 1000 adetlik satış rakamıyla Hyundai yöneticilerini bile şaşırttı.

        Avrupa’dan da beklenenin üzerinde talep alan model, Hyundai’nin 2014 ihracatını ikiye katlayacak Hyundai’nin yeni bebeği i10, 2014’te markanın Türkiye otomotiv pazarındaki tüm rakamlarını ikiye katlayacak. Yılın son iki buçuk ayında 100-150 adetlik satış hedefiyle Türkiye’de satışa sunulan i10, ilk şaşkınlığı bu dönemde yaşattı. Türk tüketicisinin pek de tercih etmediği, A segmenti olarak anılan, en küçük otomobillerin olduğu sınıfta, 28 bin 490 TL’den başlayan fiyatla piyasaya çıkan yeni i10 ya da İngilizce okunuşuyla ‘ayten’ beklenenin 10 katı satış rakamına ulaşarak 1000 rakamını geçti. Ulaştığı bu satış adediyle, pazarda bu sınıftaki tüm markaların bir yılda yaptığı satışı tek başına i10 gerçekleştirmiş oldu.

        AB’DE KRİZ YAVAŞLADI i10’A TALEP PATLADI

        i10’un gelişiyle Hyundai bu kez 2014 yılında bir rakamı daha ikiye katlayacak. Bu yılı 85 bin 500 adetlik bir ihracat rakamıyla kapatan Hyundai Assan, gelecek yıl bu rakamı ikiye katlayıp 180 bin adede çıkaracak. Bu rakamın 85 bin adedini yeni i10, 95 binini ise yıl sonunda tamamen yenilenmiş versiyonu yine İzmit’te üretilecek olan i20 oluşturacak. Hyundai’nin çiçeği burnunda Genel Müdürü Önder Göker, pazara çıkar çıkmaz beklenin neredeyse 10 katı ilgi görmesini kendilerinin de beklemediğini belirterek sadece 2.5 ayda kendi segmentinin 1 yılda gerçekleştirdiği kadar satılan i10’un asıl sürprizi 2014’te yapacağını belirtiyor.

        YENİ YILDA SATIŞIN 3 BİNİ GEÇMESİ BEKLENİYOR

        Göker, ‘ayten’in yeni yıldaki satışlarının 3 bin adedi geçeceğini söyledi. Önder Göker, “Araç pazara sunulur sunulmaz, Autobest ödülünü de alınca, Avrupalı müşterilerin reaksiyonu da beklenenden fazla oldu. Hyundai'nin 2017 yılına kadar piyasaya çıkaracağını açıkladığı 22 yeni modelin ilki olan i10 Avrupa'dan da beklenenin üzerinde talep gördü. Aslında 80 bin adet olarak planlanmış olan üretiminin de 90 bin adet düzeyine çıkarılmasına neden oldu. Bunda Avrupa'daki krizin yavaşlama eğilimine girmesinin de etkisi oldu” diye konuştu.

        YENİ i20 YIL SONUNDA KÜÇÜK SUV ÇOK YAKINDA

        Hyundai Assan’ın bugüne dek 1.1 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptığı ve bin 629 kişiye istihdam sağlayan Kocaeli fabrikasında i10 ve yıl sonunda tamamen yenilenecek olan i20 modelleri üretiliyor. Fabrika önümüzdeki dönemde 100 milyon TL daha yatırım yaparak toplam yatırımlarını 1.2 milyar TL’ye çıkaracak. 2014 yılı sonunda istihdam edilen kişi sayısı 2 bin 400 olacak Son yatırımın tamamlanmasıyla birlikte tedarikçiler dahil istihdam edilen kişi sayısı 2 bin 700 kişi daha artacak. Hyundai halen üretimi devam eden iki modelinin yanı sıra Türkiye’de, her ne kadar sınıfı henüz açıklanmadıysa da, yüksek ihtimalle B Segmentinde bir SUV model üretmeye hazırlanıyor.

        İZMİTLİ i20 WRC YARIŞA HAZIR

        2014’te ralli parkurlarına geri dönecek olan Hyundai, Shell World Rally Team adıylayarışacak. Türkiye’de üretilen i20 modeli üstüne geliştirilen i20 WRC de şampiyonaya heyecan getirecek.

        CHEVROLET’NİN PAZARI İŞTAH KABARTIYOR

        Hyundai için, Chevrolet'nin Avrupa pazarından çekilmesiyle ortaya çıkacak olan yaklaşık 150 bin araçlık boşluk, ciddi önem taşıyor. Marka bu boşluğu doldurmaya aday olmak istiyor. Göker “Hyundai, 2014 yılında dünyada toplam 3,5 milyon, Avrupa'da ise 180 bini Türkiye'den olmak üzere 500 bin adetlik satış hedefliyor. Marka, Avrupa'da sattığı araçların yüzde 95'ini bu kıtada üretiyor. Kocaeli'ndeki fabrikanın Avrupa satışlarına katkısı ise yüzde 38 civarında” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ