Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı 2008’de imzaladığı PSA Peugeot Citroen ile imzaladığı sözleşmesi sona eren Karsan, Hyundai yatırımına hız verdi - Otomobil Haberleri

        Çok markalı üretim yapan Karsan’ın, 2008 yılında PSA Peugeot Citroen ile imzaladığı 5 yıllık anlaşma bu yılın başında sona ererken, şirket, enerjisinin büyük bölümünü Hyundai Motor Company’nin Avrupa’ya yönelik olarak yeni geliştirdiği ticari aracın üretimine yöneltti. Hyundai markalı orta sınıf ticari araç, 2014’ün son aylarında banttan inmeye başlayacak. Milliyet'in haberine göre, Karsan’ın Peugeot Partner ve Citroen Berlingo modellerinin üretimi için PSA ile imzaladığı 5 yıllık anlaşma, aralık ayının sonunda bitti. Bu döneme kadar Peugeot ve Citroen markalarına mühendislik hizmetleri vermenin yanı sıra 100 bin adedin üzerinde üretim yapan Karsan, BrenaMenarinibus için otobüs ve Karsan markalı minibüs üretimini de sürdürüyor. Karsan, şu sıralar Renault Truck ve PSA anlaşmalarının sona ermesinden doğan boşluğu, Hyundai ticari araç üretimiyle doldurmak amacıyla hazırlıklarına hız verdi.

        ‘AL YA DA ÖDE

        Güney Koreli Hyundai Motor Company ile daha önce Hyundai Truck üretimi konusunda işbirliği yapan ve 2012 yılında yeni bir ticari aracın üretimi için anlaşma imzalayan Karsan, bunun için gerekli montaj hatlarının kurulumunu sürdürüyor.Daha önce 260 milyon dolara malolacağı açıklanan yatırımın 60 milyon dolarlık bölümünün Karsan, kalan bölümünün ise HMC tarafından gerçekleştirileceği bildirilmişti. Hat kurulumunun son aşamaya geldiği belirtilirken, özellikle Avrupa’da satılacak aracın da hazır olduğu kaydediliyor. HMC’nin sıfırdan geliştirdiği araç, 3-6 ton arasında azami yüklü ağırlığa sahip olacak, aracın panelvan, hafif kamyon ve minibüs versiyonları da üretilecek.Karsan’ın HMC ile yaptığı anlaşma uyarınca 7 yılda yaklaşık 210 bin adetlik bir üretim planlanırken, bunun yıllık 30 bin adet gibi bir rakamda gerçekleşmesi öngörülüyor. Gerektiğinde üretim adetlerinin 210 binin üzerine de çıkabileceği, tersi bir durumda da “al ya da öde” prensibinin devreye gireceği bildiriliyor. Yani HMC, planlanan ancak satın almadığı araçların bedelini Karsan’a ödeyecek.Geçtiğimiz yıl Renault Truck ile anlaşması sonlanan Karsan, halen İtalyan BredaMenarinibus markasına üretim yapıyor. Kendi markasıyla “Jest” minibüs üretimi yapan, V1 adlı aracın geliştigrme çalışmalarını sürdüren Karsan, yine kendi adıyla iki küçük otobüs geliştirmişti.

        HEXAGON BERTONE İLE MAHKEMELİK

        Geçtiğimiz günlerde iflas eden ünlü İtalyan tasarım atölyesi Bertone’ye talip olan Karsan’ın kardeş kuruluşu Hexagon, satın alma fikrinden vazgeçerken, şirketle mahkemelik oldu.Bertone’ye 2.7 milyon dolara talip olduğu belirtilen Hexagon, ünlü tasarımcının tüm malvarlığı yerine marka ve müzesinin haklarını belirli bir bedelle alarak, bunları yine bir başka kardeş şirket olan Silcolux’e devretti.Bu süre içinde Bertone’nin mali durumunu araştıran şirket, yüksek miktardaki borçlar nedeniyle bu alımdan da vazgeçti. Ancak İtalyan tarafının, bedeli geri ödeyemeyeceği belli olunca, Hexagon Bertone’yi mahkemeye verdi.Bertone ismi ve müzenin satılması durumunda Hexagon’un ödediği paranın geri alınması söz konusu olabilecek. Ancak satış olmazsa, Bertone ismi ve müze hakları, tamamen Hexagon’un olacak.

        KUALA LUMPUR'DA METROYA

        Malezya başkenti Kuala Lumpur’da toplu taşımacılığa yönelik olarak yeni bir metro sistemi üzerinde çalışmalar başlatılırken, kullanılacak trenlerin tasarımı hazırlandı bile. Kuala Lumpur’un Siemens lisansıyla yerel bir şirket tarafından üretilecek trenleri, Alman otomotiv grubu BMW çatısı altındaki BMW Designworks imzasını taşıyacak.İnsansız ve tamamen otomatik olacak işleyecek 58 adet tren, dörder vagonlu olacak. LED teknolojili farlara, iniş-binişler için farklı renklerde kapılara, turkuvaz renkli döşemelere sahip trenlerin en ilginç özelliği de, paslanmaz çelik gövdenin üzerinde bulunacak, BMW spor modellerinde yer alan “yarış bantları”nın yer alacak olması.

        8+1 VİTO'YLA OTOMOBİL KONFORU YAŞANACAK

        Mercedes’in dinamik tasarımı, düşük yakıt tüketime sahip motorları ve konforlu iç mekanıyla beğeni toplayan modeli Vito, sürücü hariç 8 kişilik koltuk kapasitesi ve otomobil sınıfı ruhsatıyla geniş araç sahibi olmak isteyen ailelere hitap ediyor. Blue EFFICIENCY teknolojisine ve tüm manuel vitesli versiyonlarda standart “eco start-stop” özelliğine sahip Vito 8+1, 95 HP, 136 HP ve 163 HP gücünde üç farklı motor seçeneğiyle dikkat çekiyor. Vito’nun yakıt tüketimi, bu sayede 100 kilometrede 6.7 lt’ye kadar düşüyor. Vito 8+1, ayrıca sınıfında katlanabilen ve yön değiştirebilen koltukları sunabilen tek araç konumunda. Bununla birlikte geniş yükleme alanına da sahip olan Vito 8+1, “kısa”, “orta” ve “uzun” şasili seçenekler da sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ