Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil İşte en meşhur elektrikli otomobiller - Otomobil Haberleri
        1

        Tüm bilim adamlarının yanı sıra BMW ve bünyesinde Mercedes’i de bulunduran Daimler Grubu’nun katkılarıyla geliştirilen “Visio.M EV” konsepti, geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. İki rakip, birkaç ay önce de kablosuz şarj konusunda işbirliği anlaşması imzalamıştı.

        2

        Alman yan sanayi firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyumun da destek verdiği araç, tamamen “hafiflik” felsefesiyle imal edildi. Bu amaçla, BMW’nin elektrikli i3 modelinde kullanılan hafif malzeme teknolojisinden de yararlanılan Visio.M’de camlar dahil neredeyse tüm gövde parçaları özel reçineler, polikarbonat ve farklı kaplamalarla yapıldı.

        3

        Sürüş menzilinin uzatılması için ağırlık mümkün olduğunca azaltılırken, sadece polikarbonat levhaların bile aracın 4 km daha fazla yol gidebilmesine olanak tanıdığı belirtiliyor.

        4

        Diğer hafifletmeler ve başarılı ısı yalıtımının da, klimanın daha az çalışmasını sağladığı, böylece ekstradan yaklaşık 20 km menzil kazanıldığı kaydediliyor. Araçta 15 kW gücünde bir motor bulunurken, toplam ağırlığın, aküler hariç 450 kg civarında olduğuna dikkat çekiliyor.

        5

        RENAULT'UN ELEKTRİKLİ ARACI ZOE TÜRKİYE'DE

        Tasarımında, yeni marka kimliğini taşıyan ve Fransa’da üretilen ZOE, logosunda, farlarda ve camlardaki mavi renk efekti ile bir elektrikli otomobil olarak hemen göze çarpıyor.

        6

        60’ın üzerinde yeni teknolojik patent sahibi ZOE, aynı zamanda da “dünyada ilk”leri gerçekleştiren bir otomobil. Bunlardan en önemlisi Cameleon Şarj Sistemi. Patenti Renault’a ait olan bu yeni nesil şarj sistemi 43 kW’ye kadar ister tek, ister üç fazlı olsun tüm güç seviyelerine uyum sağlıyor. ZOE, 43 kW’de pilinin maksimum kapasitesinin yüzde 80’inin 30 dakikada şarj edebiliyor. 5 TL'lik şarjla 150 kilometreye yol yapıyor.

        7

        MULTIMEDYA TABLET ZOE

        Türkiye’de tek ekipman seviyesi “ZEN” ile anahtar teslim 66 bin 500 TL’lik ulaşılabilir fiyatı (59 Euro’dan başlayan pil kira bedeli hariç) ile de dikkat çekiyor. Ayrıca ZOE dokunmatik ekranlı, internet bağlantılı entegre navigasyon multimedya tableti olan Renault R-Link ile donatılmış ilk elektrik motorlu otomobil.

        8

        İŞTE DİĞER POPÜLER ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER!

        9

        Mitsubishi i-Miev
        Alman hükümetinin planlarında, 2020 yılına kadar gücünü sadece elektrik motorundan alan bir milyon aracın trafiğe çıkmış olması öngörülüyor.

        10

        BMW i3
        BMW, 'i' jenerasyon modelleriyle elektrikli otomobil dünyasına adımını attı. Ve bu i3 ülkemizde de satılacak.

        11

        Smart eD Coupe
        Elektrikli otomobillerin başarısında menzil sorununun çözümünün yanı sıra ham petrol ve elektrik enerjisi fiyatlarının seyrinin de önemli bir etmen olduğunu söyleyebiliriz.

        12

        Citroen C-Zero
        Elektrikli otomobiller için teşvik programları söz konusu. Çin, ABD ve Fransa’da elektrikli otomobil alanlara devlet 8 bin euroya kadar teşvik ödüyor. Aynı zamanda elektrikli otomobillerin tercihli yollardan yararlandırılması ve şehir merkezlerinde bu araçlara özel park yeri tahsis edilmesi de düşünülüyor.

        13

        Peugeot i-On
        Elektromobilitenin yumuşak karnı menzilin kısa akü bataryasının pahalı oluşu. Altyapı ve şarj istasyonları içinse büyük yatırımlar gerekiyor.

        14

        Renault Twizy
        Renault Twizy, sıradışı tasarımı ile sıfır karbondioksit salımlı çevreci yüzde 100 elektrikli bir quadricycle / 4 tekerlekli araç.

        15

        Mitsubishi Outlander PHEV
        Hem elektrikli hem de benzinli motor ile donatılan Outlander PHEV’de 2.0 lt. benzinli motor, 12 kWh lityum-iyon batarya, 70 kW jeneratör, ön ve arka tarafında 60 kW’lık iki elektrik motoru bulunuyor. Yeni plug-in hibrit Outlander PHEV’in 44 g/km karbon salımı ve 800 km’den fazla menzil alması hedeflendi. Yakıt tüketimi 1.9 lt/100 km ile de oldukça iddialı.

        16

        BMW i8
        1.5 litre silindir hacimli 231 beygir gücündeki BMW TwinPower Turbo benzinli motoru ve 131 beygir gücündeki elektrikli motora sahip olarak yollara çıkacak seri üretim BMW i8, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyenin altında gerçekleştiriyor. BMW i8, aynı zamanda üç silindirli benzinli motorla güçlendirilen ilk seri üretim BMW modeli olmasıyla da ön plana çıkıyor.

        17

        Volvo V60 Plug-In Hybrid
        Yakıt hücresi teknolojisi son beş yılda sessiz sedasız önemli ilerlemeler kaydetti. Uzmanlar, sistemin artık oturduğunu ve maliyetlerin nasıl müşterinin elini yakmayacak düzeye indirilebileceğini araştırmaya başladıklarını belirtiyorlar. Bütün büyük şirketler 2015 yılında yakıt hücreli otomobilleri piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.

        18

        Tesla Model S
        Tesla Model S, 209 kilometre son sürate sahip. 100 km/s hıza 6 saniye civarında ulaşabilen otomobilin baz modeli 257 kilometre menzile sahip Lityum iyon pil ile satışa sunulacak. Otomobilde opsiyonel olarak 354 ve 483 kilometre menzile sahip iki farklı pil modelinin hazırlanmasına ise devam ediliyor.

        19

        Porsche Panamera S-E Hybrid
        5500 d/dk'da 416 hp güç üreten motoruyla, 5,5 saniyede 0'dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Azami hızı 270 km/s ve ortalama 3,1 litre yakıt tüketiyor.

        20

        Toyota Prius
        Toyota, 5 milyon 200 bini aşan hibrit ve çok daha az yakıt tüketen otomobil satışıyla karbondioksit salımında yaklaşık 35 milyon tonluk bir azalma sağladı. Toyota 2015 yılı sonunda 21 yeni ya da iyileştirilmiş hibrit modeli ile birlikte hidrojen yakıt hücreli otomobilini de piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

        21

        Volkswagen e-Up
        82 HP güç ve 210 Nm tork üreten elektrik motora sahip araç, enerjisini lityum iyon bataryalardan sağlıyor. 0'dan 100 km/s hıza 12.4 saniyede ulaşabiliyor.Maksimum hızı ise 130 km/s olarak belirtiliyor. 160 km'lik bir menzili var...

        22

        Porsche 918 Spyder
        918 Spyder, 8700 d/dk’da 608 HP güç üreten içten yanmalı benzinli bir motor ile 286 HP’lik elektrik motorlarıyla toplam 887 HP’ye ulaşıyor. 1280 Nm’ye kadar yükselebilen torkuyla dikkat çeken otomobil, çift kavramalı yedi ileri otomatik şanzımana sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 2.8 sn’de, 0-200 km/s hızlanmasını ise 7.7 sn’de tamamlayan otomobilin 300 km/s’ye ulaşması için ise 22.0 saniye yetiyor. 345 km/s maksimum hızına rağmen ortalama yakıt tüketiminin ise 3.0-3.3 lt arasında değişiyor oluşu Alman mühendisliğine bir kez daha şapka çıkartma gerekliliğini doğuruyor.

        23

        Nissan Leaf
        Nissan LEAF gücünü aracın önünde yer alan ve ön tekerlekleri hareket ettiren kompakt bir elektrikli motordan alıyor. Dalgalı akımlı motor 80 kW güç üretirken 280 Nm’lik bir tork ortaya çıkarıyor ki bu da aracı en fazla 145 km/h hıza ulaştırmaya yetiyor. Söz konusu elektrikli motorun gücüyse Nissan’ın geliştirmiş olduğu ve 90 kW’ın üzerinde bir çıkış gücü sağlayan katmanlı lityum-iyon pilden geliyor. Otomobilin menzili iki şarj arasında 175 km’yi aşıyor ki bu da şehir içinde otomobil kullanan birçok insan için Nissan Leaf’i oldukça pratik bir seçenek olarak konumlandırıyor.

        24

        Chevrolet Volt - Opel Ampera
        Bataryaların bilindik sınırlamalarından uzak olan Ampera, canlı bir elektrikli performans ve 500 kilometreyi aşan bir menzil sunuyor.

        Kaynak: MSN Türkiye

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ