Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil güvenli sürüş sistemi, sürüş güvenliği, sürüşe yardımcı sistemler - Otomobil Haberleri

        Türkiye’de güvenli sürüş denince çoğunlukla aklımıza sürücülere verilen güvenlik sürüş eğitimleri gelir. Hatta bu konuda Türkiye’de marka olmuş birkaç uzman da bulunmaktadır. Fakat artık teknoloji çağına geçmiş olmamız, bu işi doğrudan araçların da yapabilmesinin önünü açtı.

        ŞAŞIRTAN TEKNOLOJİLER

        Metro Rent A Bus Genel Müdürü Cömert Agat, sürüş güvenliğinde oldukça şaşırtıcı noktaya gelen yeni teknolojileri anlattı.Cömert Agat, kısaca sürüşe yardımcı sistemlerin bütününün Güvenli Sürüş Sistemi’ni oluşturduğuna dikkat çekiyor: Burada söz konusu insan eğitimi değil tamamen teknoloji altyapısı ile aracın sürüş sırasında tehlike unsurlarına karşın donanımların sürücüye yardımcı olması mevcut güvenlik ve konforu daha da etkili hale getirmesidir. Biraz daha açarsak Güvenli Sürüş sistemleri, aracı “akıllı bir ortağa” dönüştürür. Çok sayıda tehlikeyi algılar ve görsel, sesli veya dokunsal uyarılar sunarken aynı zamanda sürücünün reaksiyon kabiliyetini güçlendirir. Bazı sistemler, acil bir durumda, olası bir kazayı önlemek veya kazanın şiddetini azaltmak için kendiliğinden fren yapma gibi düzeltici önlem dahi alıyor; sürücü böylece rahatlar ve konfor düzeyi yükselir.

        AMAÇ 'ACİL DURUM' RİSKİNİ ORTADAN KALDIRMAK

        Peki acil durumlarda bu teknolojiler nasıl reaksiyon veriyor ve aslında sistem nasıl çalışıyor?

        Agat, “Sistemi araçlarımıza uygulama nedenimiz acil durum risklerini ortadan kaldırmaktır. Kısaca acil bir durumda sistemin çalışma mantığı şudur. Bir stereo kamera ve çok aşamalı radar sensörlerden oluşan mevcut sensör sistemini temel alır. Bunlar aracın gözleri ve kulakları işlevi görür. Stereo çok amaçlı kamera ,kısa mesafe stereo kamera ve “6 Boyutlu Görüş” teknolojisi ile aracın görüş menzili büyük ölçüde artar. Kamera, aracın önünde 50 metreye kadar uzamsal algı ve 500 metrelik çevre tanıma sağlar. İleri doğru yol alan araç tarafından, yaklaşan ve kesişen trafik, yayalar ve çeşitli trafik tabelaları ve yol işaretleri algılanır ve bunlara uzamsal bir sınıf atanır. Aracın etrafına konumlandırılmış kısa menzilli radar sensörlerden gelen verilerin yanı sıra orta menzilli algılama özelliklerine sahip uzun menzilli radar sensörlerden gelen veriler, algılanan nesnelere olan uzaklıkla ilgili bilgi verir. Kameradan ve radar sisteminden gelen bilgiler, akıllı bir şekilde birbirleriyle birleştirildikleri bir kontrol birimine gönderilir. ‘Sensör füzyonu’ olarak adlandırılan bu özellik, aracın aktif ve pasif güvenlik teknolojisi arasında sinerjik bir işbirliği sağlar” diyor. Yani aslında sistem tamamen bir mühendislik işi.

        KARAYOLU TAŞIMACILIĞI BOYUT DEĞİŞTİRDİ

        Teknolojinin hayatın her alanında her geçen gün daha fazla yer aldığına ve insanların kurumların işini kolaylaştırdığına dikkat çeken Agat, teknolojinin kendi sektörlerine getirdiği faydaların da oldukça fazla olduğunun altını çiziyor.Mesela günümüzde karayolu taşımacılığı, teknoloji sayesinde her anlamda çok daha konforlu hale gelmiş durumda. Seyahat eden yolcuların seyahatleri süresince koltuk arkası ekranlar ile dilediği filmi, tv kanalını izliyor müzik dinliyor ve internet de sörf yapabiliyor olmasını örnek gösteren Agat, bunların artık karayolu taşımacılığında standart hizmetler haline geldiğine dikkat çekiyor. Bu konforun yanı sıra aracın alt yapısınında yardımcı sürüş sistemleri ile güçlendirilmesi ise riskleri minimuma indiriyor. Maliyetler şu an için yüksek ancak gelişim ve üretimin fazlalaşması ile maliyetlerin kısa sürede azalacağını söylüyor Agat.

        AVRUPA DA KULLANIYOR

        Peki bu sistemleri kimler kullanıyor? Ogat, “Şu an için Türkiye ve Avrupa da yoğun olarak hizmet veriyoruz. Kısa zaman da yeni projelerimiz ile tüm Dünya da hizmet vermeyi arzu ediyoruz. Araç standartlarımız oldukça yüksek. Teknoloji yatırımlarımız sayesinde sektörde araç ve konfor kalitesi açısından bakıldığında öne çıkmakla gurur duyuyoruz. Yolcularımzın konforu ve güvenliği bizim için herşeyin öncesinde geliyor” diyor.

        SIRADA "TOSOS" VAR

        Agat bir de müjde veriyor. “Tosos” diye adlandırılan, Turizm Otobüsçü Seyahat Operasyon sisteminin hazırlandığını söyleyen Agat, “Bu sayede hem sektörde entegre taşımacılığı hayata geçireceğiz hem de maliyetleri düşürerek sektörün canlanmasına ve büyümesine katkıda bulunacağız. Ayrıca yine geliştirdiğimiz web tabanlı Rent A Bus Global yazılımımız sayesinde tüm dünyada otobüs firmaları ile ortak çalışma fırsatı sağlayıp dünyanın her yerinden müşterilerimize hizmet verebileceğiz. Sitemiz üzerinden Tokyodaki bir yolcu Kanada da seyahat için otobüs kiralayabilecek. Tüm bunların yanı sıra yakın zamanda lansmanını yapacağımız 2 büyük proje ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapmayı ve önemli bir istihdam yaratmayı planlıyoruz” diyor.

        Peki kimdir Metro Rent A Bus?Kısa bir süre önce çatı kuruluş Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk’ün desteği ve vizyonerliği ile faaliyete başlayan Metro Rent A Bus A.Ş, Metro Turizm’in bir kuruluşu. Turizm taşımacılığında hizmet veren Metro Rent A Bus son model ve tam donanımlı 75 aracı ile turizm taşımacılığında faaliyet gösteriyor. Adından da anlaşılacağı gibi bireylere ve kurumlara otobüs kiralama hizmeti veriyor. Ayrıca uluslararası kara taşımacılığı departmanı ile tüm Avrupa’ya otobüs kiralaması yapıyor. “54 kişilik araçlar” konusunun turizm taşımacılığında, özellikle şehir içinde büyük bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Agat, bütün araçlara koltuk arkası tv, uydu, dijitürk, internet, özellikle kolejlere araç verdiğimiz için çizgi filmleri yüklediklerini, kapalı devre kamera sistemi koyduklarını, tamamen yazısız, turizm standartlarına uygun beyaz renkte araçlardan filo oluşturdaklarını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ