Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Türkiye'nin ilk yerli üretim elektrikli otomobili! - Otomobil Haberleri
        1

        İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye'nin ilk yerli üretim elektrikli otomobili Ankara'dan sonra Samsun'a geldi.

        2

        Dün Ankara Kızılay Meydanı'nda ürettikleri araçlarını tanıtan üniversite öğrencileri bugün de Samsun Cumhuriyet Meydanı'na gelerek vatandaşlara yüzde 100 elektrikli yerli arabalarını tanıttılar.

        3

        TIR içersinde Cumhuriyet Meydanı'na getirilen 500 kilogramağırlığındaki otomobili İstanbul Üniversitesi öğrencileri elleriyle indirdiler.

        4

        Daha sonra meydan etrafından tur atan elektrikli aracı gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

        5

        Karbon fiber malzemesi ile 1.5 yılda üretilen yerli otomobil 450 bin TL'ye mal oldu. 2014 yılı içersinde Kocaeli'nde Körfez Yarış Pisti'nde yapılan Alternatif Enerjili Araç Yarışmalarında birinci olan otomobil en verimli elektrikli otomobil seçildi.

        6

        İstanbul Üniversitesi'ndeki 20 öğrenci ve akademisyenler olarak elektrik ile çalışan bir araba yaptıklarını belirten İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Serdar Zurnacı, "Bu yaptığımız araba ile 3 gün önce İstanbul'dan yola çıktık.

        7

        450 kilometre yol kat ederek ilk önce Ankara'ya ulaştık. 1 gün Ankara Kızılay Meydanı'nda tanıtım düzenledik. Bugün Ankara'dan çıkarak Samsun'a ulaştık. Şimdi Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda aracımızı halkımıza tanıyoruz.

        8

        Elektrik ile çalışan bir araba yaptığımız için çok mutluyuz. Bu araba ile 500 kilometre gibi uzun menzilli tek şarjla kat ettik" dedi.

        9

        Aracın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Zurnacı, "Bizim aracımız 500 kilogram ağırlığındadır. 4 yolcu kapasitesi var. Tek bir şarjla 500 kilometre kadar yol gidebiliyor. Şarj istasyonu yanında olduğunda 4 saatte şarj olabiliyor.

        10

        Bu arabanın maksimum hızı 120 kilometredir. Bize bu arabanın maliyeti 450 bin TL oldu ve 1.5 yılda 20 kişi bu arabayı ürettik. Hedefimiz ilerde yapılacak olan yerli arabacın alt sistemlerini şimdiden geliştirebilmiş olmaktır.

        11

        Türkiye şartlarında uygun bir elektrikli arabanın nasıl olacağını ortaya koyabilmek ve bu konuda kaynak oluşturmaktır.

        12

        Yollarda görenler çok mutlu oluyorlar. Yerli bir üretim arabanın yollarda olmasından dolayı vatandaşlar çok mutlu oluyorlar. Fotoğraf makineleri ile bizi çekiyorlar, alkışlar yapıyorlar.