Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Araba alırken fazla para veriyorsunuz! - Otomobil Haberleri

        BURAK TAŞÇI - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Türkiye'demilli gelirin yaşam standartlarının altında kalmasına rağmen lüks tüketime giren sıfır veikinci elotomobil pazarı canlılılığından hiçbir şey yitirmedi.Geçtiğimiz günlerde otomotivciler yeni araç alacak olanlara 3 ay sonrasına gün verdiklerini açıkladılar. Bu da demek oluyor ki yoğun talepten dolayı fabrikalar araç yetiştiremiyor veya Türkiye için ayrılan kotanın dolmasından dolayı aylar sonrasına otomobil teslim tarihi veriliyor.

        ÖTV İNDİRİMİNDE DE HİLEYE BAŞVURMUŞLARDI

        1 yıl önce kadar ÖTV indirimi ile beraber tüketicileregemilerdeki araçları satan otomotivciler,ÖTV indirimini fırsat bilip elindeki araçlara plaka çıkartıp depolarında tuttular. ÖTV indiriminin bitmesiyle beraber depolarındaki araçlara ÖTV farkını koyup tüketicilere yüksek kârlarla sattılar.

        TÜKETİCİYE YANSIYANZARAR YÜZDE 11

        Bugün ise Avrupa'dan gelenithal araçlarda otomotiv firmaları lehineyine yüksek kârlar meydana geliyor. Neden olarak ise Euro'nun düşmesi. İthalatçı firma aracın bedeliniödemek için,Euro'yu Türkiye'den alıp aracın üretildiği fabrikayaEuro olaraködüyor. Türkiye'den bugün 1.91 TL'ye aldığı Euro ile ticaret yapan otomotivciler, araçTürkiye'ye geldiğinde Euro kurunu2.15-2.20 TL olarak müşteriye yansıtıyor.Aradaki yüzde 11'lik fark müşteriden fazlasıyla alınıyor. Bu da örnek vermek gerekirse 40 bin TL'lik bir otomobilde 4.4 binTL fazla para alınmasına sebep oluyor.

        HEM FAHİŞ FİYAT HEM 3 AY BEKLEME

        Euro'nun düşüşünden kaynaklanan sebeplerden dolayı fazla para veren tüketici ayrıca aracın gelmesi için 3 ay bekliyor. Geçtiğimiz yıl ise ÖTV indirimi sırasında araçlarına plaka çıkartıp saklayan firmalar hala unutulmadı.

        OTOMOBİL FİYATLARINI KIRMIYORLAR

        Otomotiv firmaları Euro'nun düşmesine rağmen,arz ve talebin olduğu noktada kendilerinden hiç ödün vermeden fiyatlarını sabit tutması tüketicilerden haksız yere fazla para almaları akıllarda soru işaretleri uyandırıyor.

        buraktasci@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ