Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 8 bin Euro'luk elektrikli araba geliyor - Otomobil Haberleri

        Türk sermayeli Brightwell Holding, Orhan Holding ve B Plas’tan oluşan konsorsiyum,

        Fransız elektrikli araç şirketi Tilter’i satın aldı. İki kişilik otomobil büyük ihtimalle ortakların Bursa ya da Gemlik’teki mevcut tesislerinden birinde üretilecek.

        Manas’ın Heuliez projesindeki ortağı İnci Akü bu projede yer almadı. Manas, ABD’li Xellerion şirketiyle nikel-çinko bazlı pil teknolojisi üzerine araştırma ve üretim yapmak üzere anlaşmaya vardı. Xellerion şirketiyle hem Türkiye’deki üretimde kullanılmak hem de 40 ülkeye ihraç edilmek üzere bir pil alım anlaşması yapıldı. Tilter’in yüzde 80’ini satın alarak üretimi tamamen Türkiye’ye taşıma kararı veren Manas, Orhan Holding ve B Plas konsorsiyumu, şirketin merkezini Fransa’da bırakma kararı verdi.

        Yaz başında, iflas sürecindeki Fransız elektrikli araç üreticisi Heuliez’i satın almak için

        İnci Akü ve oto yan sanayi firması B Plas ile birlikte teklif sunan ancak Fransız hükümetinin şirkette çalışan 600 işçinin çıkartılmasına razı olmamasıyla satın alamayan Manas, bu kez amacına ulaştı.

        8 bin Euro’dan satılacak

        Satın alma projesinin fikir babası Alphan Manas’ın bu projedeki ortakları, Heuliez projesinden de ortağı olan plastik oto parçaları üreticisi B Plas ile Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde otomotiv parçaları üreten Bursa merkezli Orhan Holding oldu.

        Brightwell Holding Başkanı Alphan Manas, B Plas Başkanı Celal Gökçen ve Orhan Holding Başkanı Murat Orhan’ın ortak teklifi Fransız tarafınca kabul edildi. Şirketin yüzde 80’ini devralma konusunda el sıkışan ortaklar, elektrikli araç üretimini Bursa’da

        gerçekleştirecekler. Hedef, ilk elektrikli aracın en geç 2011 sonunda üretilmesi. 8 bin Euro’dan satılacağı açıklanan aracın pili için ayrıca para ödemek gerekmeyecek. Manas, pilin uzaktan elektronik olarak kontrol edilebileceğini, kullanıcıların pil için kullandıkları süre ve kilometre kadar para ödeyeceklerini anlattı.

        MOTORU TEKERLEKLERİNDE GİZLİ

        2.5 metre boyundaki iki kişilik aracın özellikle şehir içi kullanımı için ideal olduğunu ifade eden Manas, gün içinde şehir içi trafiğinde bir otomobilin içinde yolculuk yapan kişi sayısının 2 kişiyi bulmadığını belirtti. Manas “ABD’de yapılan bir araştırma otomobil başına düşen kişi sayısının 1.57 olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Üç tekerleği olan ve gövdesi aracın döneceği yöne doğru 30 dereceye kadar yatabilen Tilter 110 km/s son sürate çıkabiliyor.

        Ekonomik, hızlı sessiz ve temiz

        Motor Arka tekerlekler içinde iki adet elektrikli

        Nominal güç 2x5,2 kW

        Tork 2x240 Nm

        Boy 2,5 metre

        Yükseklik 1,65 metre

        Genişlik 88 cm

        Toplam ağırlık 500 kg

        0-100 km/s hızlanma 9 sn

        Son sürat 110 km/s

        Yatma açısı 30 derece

        HAKAN ÖZENEN-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ