Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil İşte "milli menfaat"e uygun navigasyon haritası - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA

        HABERTURK.COM

        EKONOMİ SERVİSİ

        Geçtiğimiz günlerde HT Ekonomi'nin haberiyle gündeme gelen ve oldukça da ses getiren "bazı ithal lüks otomobillerde dijital yol gösterme sistemleri üzerindeki haritaların, 'milli gerekçelerle' Türkiye'de çalışmaması" konusu birçok araç sahibinin kafasında da soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. HT Ekonomi'de de açıkça anlatılan bu sorunun ardından birçok okuyucu kendi cihazları ve araçlarıyal ilgili sorular sordu. HABERTURK.COM olarak biz de bu soruların cevabını aradık. İşte bilmek istedikleriniz...

        İLLEGAL HARİTA MI KULLANIYORSUNUZ?

        Temelde Kıbrıs'ta KKTC'nin, bir dönem oldukça karışık olan diğer bölgede ise Kosova'nın görünmediği haritalar, araç satın alanların "acaba illegal bir harita mı kullanıyorum" sorusunu sormasına neden oluyor.

        Peki bu sorun tam olarak nereden kaynaklanıyor? Kullandığınız araçta eğer KKTC ve Bosna birer ülke olarak görünmüyorsa, bunun sebebi ne? Hangi marka navigasyon cihazını ve hangi yazılımları kullanlar, hangi cep telefonu sahipleri bu ülkeleri haritalarında görebiliyor.

        SORUN CİHAZ DEĞİL HARİTA

        Aslında sorunun kaynağı cihazlar değil tamamen haritalar. Türkiye'de kullanılacak cihazlarda (cep telefonları, bireysel navigasyon cihazları, araç içi navigasyon cihazları veya buna benzer diğer cihazlarda) yer alacak haritaların Türkiye'de Harita Genel Komutanlığı'ndan izin almaları gerekiyor. Bu onayı da haritaları üreten şirketler alıyor.

        Fakat Türkiye'de Harita Genel Komutanlığı'nın onayına tabi olan haritalar temel olarak iki çeşit. Bunlardan biri sadece Türkiye içini kapsayan lokal haritalar, diğeri ise Avrupa haritalarının da yer aldığı Avrupa haritaları.

        En son gündeme gelen ve "milli menfaat gerekçesiyle" çalışmadığı belirtilen haritalar da zaten bu Avrupa haritaları.

        KKTC VE KOSOVA SORUNU

        Yurtdışından araç içine monte şekilde Türkiye'ye gönderilen çoğu navigasyon cihazı, içinde harita da yüklü olarak geliyor. İşte sorun bu noktada ortaya çıkıyor. Bu cihazların bir kısmında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kosova ülke olarak yer alırken bir kısmında yer almıyor. Türkiye'nin tanıdığı bu ülkelerin, "ülke" olarak haritalarda yer almayışı da sorunun kırılma noktası. Çünkü Harita Genel Komutanlığı, Türkiye'nin diplomatik tavrına uygun olarak ve haklı şekilde harita üreticilerinden, Avrupa haritalarında KKTC ve Kosova'nın ülke olarak gösterilmesini istiyor. Aşağıda onaylı bir harita örneği yer alıyor.

        Bu talebi yerine getiren harita üreticileri haritalarına Harita Genel Komutanlığı'ndan onay alırken, talebi yerine getirmeyenler ise onaysız kalıyor. Onaysız bir haritayı kullanmak da mümkün. Fakat sadece kişisel kullanım amacıyla. Eğer üretilen harita ticarete konu edilecek, üçüncü kişilere verilecek veya çoğaltılacaksa bunun telif veya iktisap haklarının ödenmesi gerekiyor ve Harita Genel Komutanlığı'nın onayı da şart.

        TÜRKİYE'DE ÜÇ HARİTA SAĞLAYICI VAR

        Türkiye'deki duruma gelince. Türkiye'de toplam üç harita sağlayıcı bulunuyor. Bunlardan biri Infotech. Infotech hem Türkiye Navigasyon Haritaları'na hem de Avrupa kapsamlı haritalarına Harita Genel Müdürlüğü'nden onay almış durumda. Yani bu haritalarda KKTC ve Kosova da ülke olarak yer alıyor.

        Infotech, TeleAtlas tarafından üretilen haritaları Route66, TomTom, Blaupunkt, Harman Becker, Pioneer, Mireo Black Edition gibi yazılımlar aracılığıyla dağıtıyor. Infotech'in sağladığı haritaların kullanıldığı markalar ise Navking, TomTom, Bosch/Blaupunkt, Harman Becker, Pioneer, SmartWay, BulBul, RoadStar, Sunny, Necvox, Cyclone, Jameson/Forx.

        Bu markalar aracılığıyla araç içinde navigasyon cihazlarının monte olarak geldiği ürünler ise Renault ve Fiat'larda TomTom, Volkswagen'larda Bosch/Blaupunkt ve BulBul, Mercedes'lerde Harman Becker, Ford, Opel ve Hyundai'lerde Pioneer, Roadstar'larda Roadstar, Sunny'lerde Sunny, Kia'larda Necvox, Cyclone'da Cyclone, Jameson'larda Jameson/ForX.

        Ayrıca mobil uygulamalarda da Samsung, Toshiba ve HTC'lerin haritaları yine Infotech tarafından sağlanıyor.

        Harita sağlayıcı bir diğer şirket ise Başarsoft. Başarsoft, Yolbil, Mobese, İGO, NDrive, FlyAUDIO, Garmin, Medion yazılımlarıyla, Piranha, Next Navigasyon, ApolloBell, Navitech, Navigo, Navimep, HP ve Remco gibi cihazlarla haritaları müşterilerine sağlıyor. Başarsoft da Türkiye Navigasyon Haritaları'na Harita Genel Komutanlığı'ndan onay alan harita sağlayıcılarından biri.

        Sektördeki üçüncü oyuncu ise Navteq. Navteq'in de Harita Genel Komutanlığı'na onay için başvurduğu sektörden gelen bilgiler arasında. Fakat onayın çıkıp çıkmadığı konusunda henüz net bir bilgi yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ