Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Trafik sorununa çare motosiklet mi? - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Az yakıt tüketimi nedeniyle hava kirliliği yaratma oranı çok düşük olan motosikletler, şehir içi kullanımlarında trafik yoğunluğu ve park sorunu yaratmıyor. Motosiklet kullanıcıları yoğun trafikte varmak istedikleri yere diğer araç sahiplerine göre daha çabuk ulaşıyor.

        Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin açıklamasına göre her gün 15 milyon aracın bir yerden başka bir yere gittiği Türkiye yollarında motosiklet kullanımının artmasıyla birlikte gürültü ve hava kirliliğinin yanı sıra trafik sorunu da en aza inecek. Dernek açıklamasına şöyle devam ediyor "Dünyanın en pahalı akaryakıtının tüketildiği Türkiye’de motosiklet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yakıttan tasarruf da sağlanacak. Tüm bu artılarına rağmen dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan motosiklet Türkiye’de hak ettiği yeri bir türlü bulamıyor. Her gün trafiğe 15 milyon aracın çıktığı Türkiye’de bunların yaklaşık 2,5 milyonunu motosikletler oluşturuyor."

        2004 yılından bu yana Türkiye’de iki tekerlekli araçların kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapan Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin (MOTED) Başkanı Ali Erokan Karakoç, geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Oxford kentinde gerçekleştirilen Avrupa Motosiklet Endüstrisi Dernekleri Koordinasyon Toplantısı’na katılarak bu soruna çözüm aradı. Toplantıda sektördeki yenilikler ve uygulamalar hakkında görüş alışverişinde bulunan Karakoç, Türkiye’de motosiklet kullanımının geldiği nokta hakkında da dernek yöneticilerine bilgi verdi.

        Avrupa’da yollar düzenlenmiş

        İki tekerlekli araçların kullanılmasının biraz da ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile ilgili bir konu olduğunu belirten MOTED Başkanı Ali Erokan Karakoç, “Örneğin İngiltere’de otobüslere ayrılan tercihli yollar bisiklet ve küçük motosikletler tarafından da kullanılabiliyor. Fransa’da otomobil sürücüleri yoğun trafikte motosikletlerin geçebilmesi için sol ve orta şerit arasında bir boşluk bırakarak geçişlerine serbestlik sağlıyor. Almanya’da trafik yoğunlaştığı ve yavaşladığı durumlarda emniyet şeridi motosikletler tarafından belli bir hızda kullanılabiliyor” dedi. Bu düzenlemelerin yapılmasında bisiklet ve motosikletlerin Avrupa ülkelerinde uzun yıllardan buyana günlük yaşamın içersinde kullanılmasının büyük rolü olduğunu ifade eden Ali Erokan Karakoç, “Türkiye’de de benzer düzenlemeler yapılırsa motosiklet kullanımı yaygınlaşır. Motosikletler daha az yer kaplaması nedeniyle trafik yoğunluğuna çözüm oluşturuyor. Ayrıca motosikletler düşük yakıt tüketimi nedeniyle son derece ekonomiktirler. Bunun yanında küçük hacimli motora sahip oldukları için daha az egzoz gazı çıkarırlar dolayısıyla çevreye daha az zarar verirler” diye konuştu

        Kaza oranı düşük

        Türkiye’de de motosiklet kullanımının yaygınlaşması için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Ali Erokan Karakoç şunları söyledi:

        “Avrupalı dernek yöneticileriyle yaptığım paylaşımlarda yol şartlarının daha güvenli duruma getirilmesi, ehliyet edinme kurallarının düzenlenmesi gibi konu başlıklarını görüştük. Özellikle ülkemizde de olduğu gibi her Avrupa ülkesinde motosiklet kazalarının diğer araçlara kıyasla çok daha az sayıda olmasına karşın basının bu kazalara yaklaşım yöntemlerinin düzenlenmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiği üzerinde de önemle durduk.”

        skunt@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ