Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Paris’te ‘hayatın gerçekleri ‘fuarı - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN/HABERTÜRK

        Otomobil fuarlarını gelecekle ilgili ‘temalarla’ açmak artık sadece bir gelenek… Hayatın gerçekleri ise ne yazık ki çok başka. Paris Otomobil Fuarı da bu yıl kapılarını ‘The Future Now’ yani Gelecek Şimdi sloganıyla açtı. Evet, fuarda gelecekte yollara çıkacak otomobiller de sergileniyor. Hatta son yıllarda bütün otomobil fuarlarında olduğu gibi Paris’te de elektrikli araçlar için özel bir bölüm ve test pisti bile var. Ama fuarın gerçekten ilgi çeken ve konuşulan otomobilleri bambaşkaydı.

        Özellikle zor günler geçiren Peugeot-Citroen’in iddia ile sunduğu iki otomobil, geleceğin Avrupa’da değil, içlerinde Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü açıkça ortaya koyuyordu. Fuarda sunulan Peugeot 301, Citroen C’elysee, Seat Toledo ve Skoda Rapid, gelecek yıldan itibaren PSA ve Volkswagen gruplarının özellikle Bric ülkelerinde nasıl bir rekabet içine gireceklerinin bir göstergesiydi. Avrupa’da neredeyse hiç ilgi çekmeyen ancak Türkiye gibi ülkelerde çok satılan B sınfı sedan araçların 2013 yılından itibaren rekabete damga vuracağını şimdiden söylemek mümkün.

        SATIŞLAR TÜRKİYE VE RUSYA’DA

        Her ne kadar gelecek ve elektrikli modelleri ana tema olarak belirlese de, fuarda asıl damgasını vuran modeller, zor günler geçiren Avrupalı üreticilerin satışlarını yükseltecek modeller oldu. Büyük pazarları Türkiye ve Rusya olan C sedan modeller Peugeot 301 –Citroen C’Elyees, Skoda Rapid-Seat Toledo dışında, Renault Clio, Dacia Sandero, Logan ilk kez fuarda sahne aldı.

        PARİS’TE TÜRK MODELLERİ

        Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenen yeni modeller içinde, ülkemizde üretilen modeller de önemli yer tutuyor. Renault standının gözdesi ve tek üretim yeri Bursa fabrikası olan Clio Grand Tour’un perdesi ilk kez fuarda kalktı. Clio’nun sportif versiyonu RS de dünya tanıtımını kardeşiyle birlikte yaptı. Makyajlı Fluence’ın da örtüsü ilk kez fuarda kaldırıldı. Ayrıca Toyota’nın Adapazarı fabrikasında ürettiği Verso’nun makyajlı versiyonu da sahne aldı.

        Avrupa’nın en önemli otomobil etkinliklerinden Paris Otomobil Fuarı’nın geçmişi neredeyse otomobil tarihi kadar eskiye dayanıyor. İlk kez kapılarını 1898 yılında açan fuar, bu yıl 114. kez otomobil tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Frankfurt ile dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen fuar, 14 ekim tarihine kadar otomobil dünyasının kalbinin attığı merkez olacak. 2010 yılında 1 milyon 200 bin ziyaretçi çeken fuarda bu yıl 23 ülkeden 230 marka yeni modellerini sergiliyor. 111 modelin ilk dünya gösteriminin gerçekleştiği fuarda, birkaç ay içinde satışa sunulacak modeller kadar, gelecekte otomobillerin nasıl görüneceğine ait ip uçları taşıyan konsept araçlar da sergileniyor.

        BURSA’DAN DÜNYAYA

        Renault’un yeni yüzünü de yansıtan Clio, Paris’te ilk kez tüketicilerin karşısına çıktı. Clio’nun tek üretim merkezi Bursa fabrikası olan station wagon versiyonu Sport Tourer ile ailenin sportif üyesi Clio RS’in dünya prömiyeri de Paris’te gerçekleştirildi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar: “Yeni Clio R.S., Yeni Clio ile birlikte 10 Ekim 2012 tarihinde Türkiye’de pazara sunulacak. Yeni Clio Sport Tourer ise 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa sunuluyor olacak” açıklaması yaptı.

        DACIA YENİDEN DOĞUYOR

        Dacia’nın lokomotif modeli Logan, ilk tanıtımının ardından sekiz yıl sonra yeni modellerini ilk kez Paris’te sergiledi. Artık Clio ile aynı platformu kullanan Logan ve Sandero, yeni yüzü, iç mekandaki geniş ekranı ve yükseltilen plastik kalitesiyle daha rekabetçi konuma geliyor. Yeni Dacia Logan bu yılın sonunda, Sandero’ysa 2013 ilk çeyreğinde Türkiye pazarına sunulacak.

        COROLLA ADI TESCİLLENDİ

        Toyota’nın ülkemizde de üretimine başlayacağı C Sınıfı sedanın da adının Corolla olarak kullanılacağı ilk kez Paris’te açıklandı. Fuarda ayrıca Adapazarı’nda üretilen Verso’nun yeni versiyonu da dünya basınının karşısına ilk kez çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ