Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Avrupa'dan 3 yıl umut yok! - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN/HABERTÜRK

        'Gelecek şimdi' sloganıyla önceki gün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı, Avrupa'daki krizin gölgesinde devam ediyor. Hedeflerini Avrupa'daki krize göre revize eden otomotiv devlerinin tepe yöneticilerinin verdiği mesajlar, tünelin ucundaki ışığın görülmesi için en az 3-5 yıla ihtiyaç olduğunu da ortaya koydu. Ziyaretçiler, 114 yıllık maziye sahip fuarın son dönemin en sönük organizasyonlardan biri olduğunda hemfikir olurken, bunun nedeni olarak Avrupalı müşterilerin krizden ötürü otomobile olan ilgisinin azalmasını gösterdiler.

        FUARDA ŞOV DEĞİL GERÇEK VAR

        Fuarı bu yıl şova değil gerçeklere dayanan bir fuar olarak değerlendiren Peugeot Automobiles Genel Müdürü Maxime Picat, sert bir krizle karşı karşıya olduklarını ve şirket olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. 38 yaşında şirketin tepe yöneticisi olan Picat, krizin 2015 yılına kadar süreceğini belirterek, “Ancak otomotiv sektörü olarak iyi bildiğimiz bir konu var. Otomobil her zaman bir tutku, heyecan nesnesi olacak. Şunu unutmamak lazım; müşterileri araçlarımızla her zaman cezp etmemiz gerekiyor. Krizin sertliğine bağlı olarak bir takım kararlar almak zorunda kaldık. Aldığımız kararların sonuçlarına da katlanıyoruz. Ama yine de umutluyuz. Finansman konusunda ise 12.5 milyar Euro’luk likidite imkanımız var. Yani önümüzdeki yılları güven içinde geçirebiliriz” yorumu yaptı.

        ÜÇ MODELDEN BİRİ SEDAN

        Fuarda Avrupa dışındaki ülkelere yönelik sedan rekabeti dikkat çekerken sedan satışlarında Çin, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler başı çekiyor. Avrupa’nın içinde bulunduğu durumun şirketleri daha global düşünmeye yönlendirdiğini kaydeden Citroen Automobiles Genel Müdürü Frederic Banzet ise marka olarak uluslararası gelişim konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Fuarda tanıtılan yeni C sınıfı sedan modeli C-Elysee’in Citroen’in gelecekteki en önemli global modeli olacağını anlatan Banzet, geçen yıl dünyada satılan her üç modelden birinin sedan olduğunu dile getirdi. Citroen kriz dönemini Avrupa dışındaki pazarlara ağırlık vererek geçirmeyi hedefliyor.

        KRİZE ADAPDE OLMAK ZORUNDAYIZ

        “Avrupa’daki kriz 3-5 yıl daha sürebilir. Dolayısıyla buna kendimizi adapte etmek zorundayız. Bu demek değil ki Avrupa’da havlu attık. Zoe ve Clio Avrupa’ya yönelik modeller. İlkbaharda da 3 otomobilimiz daha gelecek. Avrupa’da agresif olmaya devam edeceğiz” diyen Renault Uluslar arası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares de şirketlerin şu sıralar genellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığını Renault’nun Türkiye’nin yanısıra Brezilya, Rusya, Hindistan gibi ülkelerdeki başarılarla varlığını güçlendirdiğini kaydetti. Fuarın en güçlü modellerinden biri olan ve Bursa’da üretilen Clio 4’le ilgili çok önemli tepkiler aldıklarını söyleyen Tavares, Renault’nun Türkiye ve dünya pazarlarındaki gücünü B ve C segmentinin oluşturduğunu dile getirdi.

        YERLİ OTOMOBİLE DESTEK VERECEĞİZ

        Renault Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, bir gazetecinin yerli otomobille ilgili sorusuna, “''Renault'nun bu konuda niyetinin hiç değişmediğini belirtmek isterim. Türkiye'de otomotiv sanayisinin çok önemli bir oyuncusuyuz. Öyle olmaya da devam etmek istiyoruz. Bu anlamda bize yöneltilecek olan talepleri tabii ki olumlu cevap vermeye çalışacağız ve bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Günün birinde böyle bir proje olursa katılacağız. Bildiğim kadarı ile bu projede önemli bir ilerleme yok. Ama ilerleme olursa tabii ki böyle bir projeye destek vereceğiz” yanıtı verdi.

        PİYANO SATILACAK

        Peugeot Automobiles Genel Müdürü Maxime Picat, markanın tasarım ekibinin, şirketin tasarım dilini vurgulamak için geliştirdiği ve fuarda sergilenen piyanonun satışa sunulacağını söyledi. Picat, fuarın öne çıkan modellerinden biri olan 301’in Peugeot’nun tüm kimlik kodlarını üzerinde taşıdığını ve Türk müşterilerin beklentilerini karşılayan bir model olacağını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ