Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanının yol haritası - AIRPORT Haberleri

        Olcay AYDİLEK/ANKARA

        Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanı, 6.4 milyar dolara mal olacak. 6 pist inşa edilecek. Pistler, başta jumbolar olmak üzere her boyuttaki uçağın iniş-kalkışına izin verecek biçimde yapılacak. Terminal, 1 milyon metrekare büyüklükte olacak. Toplam apron büyüklüğü 6 milyon 488 bin 459 metrekare olarak belirlendi. Otopark, 25 bin 140 araç kapasiteli olacak.

        HABERTÜRK, Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanının ‘yol haritası' ve teknik özelliklerine ilişkin hazırladığı kritik çalışmanın ayrıntılarına ulaştı. Çalışmaya göre havalimanı inşaatı etap etap ilerleyecek. İşte, 3'üncü havalimanının yol haritası:

        İLK ETAP

        Bu etapta, birbirinden bağımsız 2 bin 300 metre ara mesafesi bulunan 2 adet paralel pist, toplam 3.1 milyon metrekare büyüklüğünde apron, teknik blok ve kule, itfaiye, garaj, güvenlik yatırımları, kuvvet santralı, arıtma ve çöp imha tesisi inşa edilecek. Söz konusu yatırımlar 3 yılda tamamlanacak ve 2016 yılında hizmete alınacak. İlk etap kapsamında 1 adet pist ile 1 adet taksi yolu daha inşa edilecek. Bunlar da 2017 yılında hizmete alınacak.

        İKİNCİ ETAP

        20 milyon ek yolcu kapasiteli uydu terminal, 1 adet paralel pist, 2 adet taksi yolu, 2 paralel pist arasına 2'li bir adet taksi yolu, toplam 1 milyon metrekarelik ilave apron inşa edilecek. Bu etapta anılan yatırımlar, 2 yılda tamamlanacak.

        ÜÇÜNCÜ ETAP

        30 milyon ek yolcu kapasiteli terminal binası, 1 adet paralel pist, pistin çiftli taksi yolu, ikinci etap yatırımlar kapsamında yapılan kuzeygüney pistine ek taksi yolu, 1.3 milyon metrekare apron inşa edilecek. Yatırım, 2 yılda tamamlanacak.

        DÖRDÜNCÜ ETAP

        30 milyon ilave yolcu kapasiteli uydu terminali, 1 adet paralel pist, 2'li taksi yolu, 900 bin metrekare büyüklüğünde ilave apron yapılacak. Bu yatırımlar da 2 yılda tamamlanacak.

        İHALEYE ÇIKIYOR

        Ulaştırma Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre havalimanı 6.4 milyar dolara mal olacak. Proje, yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edilecek. Yüksek Planlama Kurulu'na (YPDK) ihale için gerekli başvurular yapıldı. YPK onayının bu ay içinde alınması ve ihaleye çıkılması hedefleniyor. İhaleyi kazanacak şirkete, yapım+işletme toplam 25 yıl verilecek.

        TERKOS'TA BAYRAM!

        Bu arada İstanbul'un 3. havalimanının, Terkos Gölü civarına inşa edilecek olması yöre halkında büyük sevinç uyandırdı. Bölgede arsa filatları katlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ