Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Faiz artışının devam edip etmeyecğine yanıt - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Türkiye’de yatırımcıların en fazla tercih ettiği yatırım araçlarının başında mevduat geliyor. Uzun yıllar çift haneli faiz getirilerine alışan mevduat yatırımcılarının yüzü son dönemde yaşanan faiz artışı ile bir miktar güldü. Peki faizlerdeki artış devam edecek mi?

        HABERTURK.COM’un bu konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, “Petrol fiyatlarında son dönemdeki gerileme dış dengeye olumlu yansıyarak TL üzerindeki baskıyı nispeten rahatlatma potansiyeli taşısa da, enflasyondaki mevcut seviyeler düşünüldüğünde MB’nin bir süreden beri sürdürdüğü tedbirli duruşunu koruyacağını, dolayısıyla politika faizlerinde yıl sonuna kadar bir değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz. Buna bağlı olarak, mevduat faizlerinin yılı şimdiki seviyelerine yakın kapatmasını bekliyoruz” diye konuştu.

        ING Bank Türkiye’nin Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefinde olduğunu söyleyen Uygun, lokomotif tasarruf ürünleri Turuncu Hesap’ta müşteri sayısının 1 milyonu aştığını, Günlük Paket ve Turuncu Hesap ürün ailesi ile birlikte ING Bank’ın müşterilerine 3.5 yıldan 350 milyon TL tasarruf sağladıklarını belirtti. Uygun şöyle devam etti:

        “1990’larda yüzde 23.5 olan tasarruf oranı 2000-2008 döneminde yüzde 17’ye, 2013 yılında ise yüzde 12.5’lara gerilemiştir. Ulusal tasarruf oranımızda dikkat çekici bir düşüş eğilimi gözlenmektedir. Bu nedenle, son yıllarda açıklanan Orta Vadeli Programlar’da da olduğu gibi temel politika hedeflerinden biri yurtiçi tasarrufların artırılması olarak belirlenmiştir. Söz konusu politika hedefine ulaşmak için finansal erişimin artırılması kritik bir rol üstleniyor. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 56’sı bankacılık hizmetlerine erişemiyor ve IMF tahminleri de tasarrufun milli gelire oranının yüzde 12.5 seviyesinde olduğunu gösteriyor. ING Bank olarak amacımız, finansal erişime katkı sağlamak ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için tasarrufları artırmak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ