Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Para Piyasası Kurulu (PPK), 23 Ekim perşembe günü toplanıyo - Para Haberleri

        Para Piyasası Kurulu (PPK), 23 Ekim perşembe günü toplanıyor. Piyasaların gözü kulağı bu toplantının sonucunda olacak. Zira toplantı sonunda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, PPK'nın faiz kararını açıklayacak. Integral Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, 23 Ekim'de gerçekleştirilecek PPK toplantısı ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

        BAŞÇI, EKONOMİYİ FAİZLERLE BOĞMAK İSTEMİYOR

        "Son 3 toplantı boyunca faizlerle ilgili kararlar alan TCMB, bir yandan sıkı duruşunu sürdürmeye çalışırken diğer yandan ise büyümedeki yavaşlamanın bir nebze olsun önüne geçmeye çalışıyor. Ekonomiyi gereksiz yere yüksek faizlerle boğmak istemeyen Erdem Başçı yine de ihtiyatı elden bırakmak istemiyor. Avrupa ile başlayan büyüme ve enflasyon oluşturamama sarmalının ABD verilerindeki duraksama ile birleşmesinin ardından, ‘Küresel yavaşlamanın etkisine mi giriyoruz?’ sorusunu akıllara getirdi. IMF’ in de altı ayda bir hazırladığı World Economic Outlook (WEO) raporunda 2014 yılı için büyüme tahminini 3,6’dan 3,3’e, 2015 yılı için ise 3,9’dan 3,9’e düşürdü."

        SINIRLI BİR İNDİRİM GELEBİLİR

        "Avrupa ve ABD’de şuan için yaşanan sorunlar talep yaratmada çekilen güçlüklerden kaynaklanmakta. Zira petrol fiyatlarının 2012 kriz yılının ardından 80$’ın altını görmesi de talep yetersizliğinin göstergesiydi. Türkiye’nin bu yıl büyüme rakamlarına en fazla katkıyı yapan kalem ihracat rakamlarıydı. Irak’ta yaşanan gelişmeler bölgeye olan ihracatta yüzde 40 oranında gerilemeye neden olurken, listenin ilk sırasında yer alan Almanya’nın da yavaşlama sinyalleri göstermesi ileriye dönük ihracatında yavaşlayabileceğinin erken sinyallerini veriyor. Türk ekonomisinin bu yavaşlama engeline takılmaması için TCMB’nin de teşvik adımları atması gerekebilir. Enflasyonda beklenen düşüşün Eylül ayında gelmesiyle birlikte enflasyonda yüzde 9’un altına geriledik. Petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak cari açıkta oluşan düşüş trendinin devamı gelmesi durumunda Erdem Başçı, faizlere daha güvercin yaklaşabilir. 23 Ekim’de gerçekleştirilecek olan PPK toplantısında Merkez, büyümeye dair endişeler etkili olursa, ihtiyatlı duruşun korunması, iç ve dış talepteki dengelenmenin bozulmaması amacıyla Başçı politika faizinde ve üst bantta 25-50 baz puanlık sınırlı bir indirime gidebilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ