Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Meclis’te finans dünyasına çekidüzen veren yeni ‘torba’dan ihbarcılara piyango çıktı. - Para Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Meclis’te finans dünyasına çekidüzen veren yeni ‘torba’dan ihbarcılara piyango çıktı. Batık bankacıların bilinmeyen mal varlığını bildiren, tahsil edilen paranın % 40’ını alacak. Bankacılık Kanunu’nda değişiklikler öngören yeni taslağa göre TMSF artık el koyduğu bankanın temiz kredi ve mevduatını ‘köprü banka’da toplayacak. Batıklar eski patrona kalacak.

        Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen yeni torba yasa ile batık bankacıların bilinmeyen mal varlıklarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na bildiren kişilere ‘yüklü’ ikramiye geliyor. 5411 sayılı Bankalar Kanunu ile sigortacılık ve sermaye piyasalarına ilişkin düzenlemeler yapan yeni kanunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) alacaklarının tahsili için fona borçlu olan kişilere ait bilinmeyen malvarlıklarının bulundukları yerleri doğru olarak haber verenlere ikramiye verilmesi gündeme geldi. İkramiye haber verilen mal varlığının satılmasıyla elde edilen tahsilat sonrası verilecek. İkramiye tutarını fon kurulu belirleyecek fakat bu tutar ihbar edilen mal varlığının tutarının yüzde 40’ına kadar çıkabilecek.

        ‘KALKINMA’DAN BİREYLERE KREDİ

        Tasarı Türkiye Kalkınma Bankası’nın yalnızca anonim şirketlere değil, tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi verebileceğini de düzenliyor. Ayrıca bu bankanın mal varlıkları artık haczedilebilecek. Banka, kanun yürürlüğe girdikten sonra 180’inci gününden itibaren İş Kanunu hükümlerine tabi olmayan personeli çalıştıramayacak. Bankanın mevcut personelinden İş Kanunu’na tabi olarak çalışmak istemeyenlere diğer kamu kurumlarına geçme imkanı tanınacak.

        ‘EMLAK’ÇILAR KALAN PARASINI ALACAK’

        Ayrıca Türkiye Emlak Bankası kapsamında mevduat niteliğinde olan ancak Halk ve Ziraat Bankası ile yapılan devir protokolü kapsamı dışında kalan alacaklar Tasfiye Kurulu tarafından sıra cetveli kaydına gerek olmaksızın mudilere ödenecek. Katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarındaki fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talepler, katılımcının bireysel emeklilik hesabının bulunduğu şirketlerce yerine getirilecek.

        HERKESE KATKI VAR

        Bireysel Emeklilik Kanunu düzenlemelerine uyulmaması halinde uygulanan 2 bin lira olan para cezası, 10 bin liraya kadar yükseltilebilecek. Bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısından, vatandaşlıktan çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler de yararlanabilecek.

        BAKANI DİNLEMEYEN GİDECEK

        Tasarı ile Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği’nin görevleri de sayıldı. Tasarıda şu maddeler dikkat çekti:

        -Bakan veya Hazine Müsteşarlığı’nın birlik organları tarafından yürütülen işlemler hakkında verdiği kararlar aynen yerine getirelecek. Yasal sebep olmaksızın bu kararları yerine getirmeyen birlik organlarının görevine bakanın veya cumhurişet savcısının istemi üzerine mahkeme kararı ile son verilecek.

        -Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakan, milli güvenliğin, kamu düzeninin suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin ya da yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa birliği faaliyetten men edebilecek.

        -Birliğin tüm faaliyetleri müsteşarlık tarafından denetlenecek.

        BATIK ALINMAYACAK

        Tasarı ile TMSF artık el koyduğu bankayı tümüyle barındırmak yerine bir köprü banka kuracak, el koyduğu bankanın ‘temiz’ varlıkları ile sigortalı mevduat ve sigortalı katılım fonu hesapları o bankada toplanacak. Batık krediler ise el konulan bankanın içinde kalacak. Ardından bu köprü banka 2 yıl içinde satılacak. Fon, faaliyet iznini kaldırdığı bankanın uygun göreceği varlık ve yükümlülükleri ile kanuni haklarını yeni kuracağı bankaya devredecek.

        2 YIL SÜRESİ VAR

        Fon sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu hak sahiplerine veya kurulacak yeni bankaya devredip bankanın iflasını isteyecek. Böylece bankanın kötü kredileri ile diğer borçlarının yer aldığı eski banka iflas masasına götürülecek. Kurulacak banka için BDDK’dan yetki almayacak. El konulan bankanın şubeleri ile batması öngörülmeyen kredilerinin ve mevduatın yer aldığı yeni banka 1 yıl süre ile her türlü bankacılık işlemini yapacak. Bu süre1 yıl daha uzatılabilecek. Eğer 2 yıl sonunda da satılmazsa tasfiye edilecek.

        REKABETTE BDDK ETKİLİ

        Getirilen yeni bir düzenleme ile daha önce sorun olan Rekabet Kurulu incelemeleri de BDDK iznine bağlandı. Buna göre Rekabet Kurulu bankalar hakkında araştırma veya incelemeye karar vermesi halinde önce BDDK’ya bildirecek. Soruşturma sonucu oluşturulan rapor önce kurula gönderilecek, BDDK izni alındıktan sonra harekete geçilecek.

        MÜŞTERİ BULAMAYAN ADABANK'IN YOLU AÇILIYOR

        -Fon, haczedilen varlıkların satışında uygulanan ‘İktisadi Ticari Bütünlü’ modelini bu kez banka için de uygulayabilecek.

        -Fonun el koyduğu bankaların varlıklarını herhangi bir bankanın içine koyma yetkisi alması uzun süredir satılamayan Adabank’ı bir kamu bankasının içine koyarak değerlendirme yolunu açtı.

        -Ziraat, Halkbank ve Vakıflar Bankası’nın doğrudan katılım bankası kurması durumunda da söz konusu bankaların kuruluş izni olduğu kabul edilecek, her üç kamu bankası da Bankalar Kanunu’nun gerektirdiği izin ve onay süreçlerinden muaf olacak. Yani onay için BDDK devreden çıkarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ