Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Patronlar Akmerkez ortaklarından Ömer Dinçkök kardeşi Ali Raif Dinçkök ile yeğenlerini mahkemeye verdi - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ/ÖZEL HABER

        Akkök Holding hissedarları Ali Raif Dinçkök ve Ömer Dinçkök kardeşler arasında bir süredir var olan yönetime dair anlaşmazlık giderek şiddetleniyor.

        Daha önce Aksa Akrilik’in genel kurul gündemine ilişkin bazı maddelerin iptali için dava açan Ömer Dinçkök’ün açtığı dava heyete gönderilirken, bir bomba da Akmerkez’de patladı.

        YEĞENLERE AĞIR İTHAM

        Ünlü alışveriş merkezi Akmerkez’de büyük bir payı bulunan Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığında hissedarlardan Ömer Dinçkök, ağabeyi Ali Raif Dinçkök’ün çocukları, yani yeğenleri olan Raif Ali Dinçkök ve Alize Dinçkök Eyüboğlu ile diğer yönetim kurulu üyesi Mehmet Ali Berkman aleyhine, Akmerkez GYO’yu hukuka aykırı yönetip zarara uğrattıkları iddiasıyla sorumluluk davası açtı.

        Gelen şikayet üzerine herhangi bir duruşma günü verilmese de 9 Ocak 2015 tarihinde duruşmasız bir inceleme günü belirlendi.

        Şu anda Akmerkez GYO'da yönetim kurulu şu üyelerden oluşuyor:

        RAİF ALİ DİNÇKÖK Yönetim Kurulu Başkanı
        FEYYAZ BERKER Yönetim Kurulu Başkan Vekili
        MURAT KAYMAN Genel Müdür
        MEHMET ALİ BERKMAN Üye
        ALİZE DİNÇKÖK EYÜBOĞLU Üye
        DAVIT BRAUNSTAYN Üye
        ERHAN ÖNER Üye
        FREDERIC YVES MARCEL MARIE FONTAINE Üye
        LÜTFÜ ÜNVER Bağımsız Üye
        SELÇUK YENER Bağımsız Üye
        ROBER FİLİBA Bağımsız Üye

        Raif Ali Dinçkök ve Alize Dinçkök Eyüboğlu

        AKMERKEZ’DE NELER OLUYOR?

        Peki Akmerkez GYO’da neler oluyor? Akkök Holding’i bir dönem birlikte yöneten iki kardeşin bu çatışmasının tarihi nereye kadar uzanıyor?

        Öncelikle yakın geçmişten başlayıp geriye doğru gitmekte fayda var.

        Akkök Sanayi Yatırım Geliştirme A.Ş’nin 31 Ekim 2013 olağanüstü genel kurulunu takiben olağanüstü genel kurulun iptali için açılan davayı yeni davalar izledi. Başta Akkök Holding olmak üzere iki kardeşin ortak oldukları şirketlerin 2013 genel kurulları da bu anlaşmazlıklarla çalkalandı. Aksa Akrilik ve Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2013 genel kurul görüşmelerinde Ömer Dinçkök hemen hemen her maddeye red oyu verdi, muhalefet şerhi koydu ve bu maddeleri mahkemeye taşıyacağını açıkça beyan etti. Ömer Dinçkök, 30 Haziran 2014’te bir adım daha atarak Aksa Akrilik 2013 yılı genel kurulunda alınan bazı kararların iptali için de İstanbul 31’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı.

        Akmerkez AVM

        GENEL KURUL’DA SORGU

        Akmerkez’le ilgili açılan davanın gerekçelerini de Akmerkez GYO’nun 2013 genel kurulunda bulmak mümkün.

        Ömer Dinçkök bu genel kurulda da gündem maddelerinin neredeyse tamamına red oyu verdi ve muhafelet şerhi düştü.

        Ömer Dinçkök temsilcisinin sorduğu sorular ise

        “Dış cephe yalıtım gideri olarak gösterilen 644.084 lira neden yapılmakta olan yatırımlardan çıkarılarak esas faaliyetlerden diğer giderlere aktarılarak zarar kaydedildi”

        (bu soruya genel kurul sonrasında yazılı cevap verildi. Yazılı cevapta “Yatırım harcamaları, 2008 yılında başlamış olup, aynı yıl büyükşehir belediyesi tarafından dış cephenin tadilat ruhsatı ile değiştirilemeyeceği gerekçesine istinaden dış cephe işlerinin yapımı durdurulmuştur. O dönemde Akmerkez için özel üretilen camlar henüz montajı yapılmadan depolanmak zorunda kalınmıştır. İzin süreci uzun sürdüğünden, üretici firma cam bedellerini Akmerkez Ticaret Merkezi’nin profesyonel yönetim şirketi olan Üçgen’e fatura etmiştir. Üçgen’de işe aracı olduğundan bu cam bedellerini Akmerkez GYO’ya fatura etmiştir. 2013 yılı Aralık ayında dış cephe yapı ruhsatı alınmış ve yapımına başlanmıştır. Ancak montaj yapılamayan eski camlar kontrol edildiğinde, uzun süre depoda muhafaza edilmek zorunda kalınması sebebiyle camların bir kısmının özelliğini kaybettiği ve bozulduğu tespit edilmiştir. Daha önce yatırım maliyetine alınan cam bedeli, camların artık kullanılmayacak olması nedeniyle maliyetten çıkarılmış ve değer düşüklüğü karşılığı ayrılarak gidere yazılmıştır” denildi.

        * Dış cephe işini Akkon yaparken, Üçgen Bakım bu işin neresinde yer aldı ve neden yüksek avanslar ödendi.

        (Bu sorulara verilen cevaplarda da Üçgen Bakım’ın dış cephe, apart otel, koridor ve sinema yenilemeleri ile ilgili avanslar ödendiği belirtildi)

        İŞTE AKMERKEZ GYO'NUN SON ORTAKLIK YAPISI

        ORTAK HİSSE ADEDİ HİSSE PAYI
        Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş. 4.890.900,00 13,12%
        Tekfen Holding A.Ş. 4.019.839,04 10,79%
        David Braunstayn 2.354.609,42 6,32%
        Ali Raif Dinçkök 1.338.682,57 3,59%
        Ömer Dinçkök 1.338.682,57 3,59%
        Rıfat Hassan 1.264.294,30 3,39%
        Nilüfer Çiftçi 755.846,96 2,03%
        Mair Kasuto 579.867,44 1,56%
        Ali Nihat Gökyiğit 514.044,64 1,38%
        Feyyaz Berker 508.582,88 1,36%
        Halk Ortaklıkları 18.937.129,70 50,82%
        Diğer 761.520,48 2,05%
        Toplam 37.264.000,00 100,00%

        KARDEŞİ HAKKINDA “EKSİK BİLGİYLE HAKKIMI YEDİLER” İDDİASI

        Ömer Dinçkök bu yılın başlarında da aralarında Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı ağabeyi Ali Raif Dinçkök'ün de bulunduğu 10 kişi hakkında, kendisini eksik bilgi vermek suretiyle hak kaybına uğrattıkları gerekçesiyle şikâyetçi olmuştu. Avukatı aracılığıyla savcılığa başvuran Ömer Dinçkök, dilekçesinde 31 Ekim'deki genel kurulda kararlaştırılan sermaye artımının kendi üzerine düşen kısmını yerine getirmesine rağmen konuyla ilgili tebligat ve ilanların kasıtlı olarak yanlış verildiğini iddia etmişti. Dinçkök, "Sermayenin 13 milyon liradan 613 milyon liraya artırılmasına karar verildi. İştirak taahhütnamesini imzaladım. Nakden taahhüt edilen sermayenin yüzde 25'ini şirketin resmi hesabına yatırdım. İlanlar kasten yanlış verildi. Bu çelişkiler kötü niyetle yapıldı" ifadesini kullanmıştı.

        Ali Raif Dinçkök ve Ömer Dinçkök

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ