Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kredi kartı azami faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranlarına göre belirlenecek. - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Kredi kartı azami faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranlarına göre belirlenecek. Yeni hesaplama faizler yükselirken kart harcamalarında caydırıcı olacak.

        Kredi kartlarında uygulanacak olan azami faiz oranının hesaplama yönetiminde değişikliğe giden Merkez Bankası, artık kredi kartı faiz oranlarını belirlerken, piyasadaki en düşük ve en yüksek ihtiyaç kredisi faizlerini baz alacak.

        ‘HARCAMALARI FRENLER’

        Yeni hesaplama yöntemiyle, piyasada faizlerin düştüğü dönemde kredi faizleri düşerken, faizlerin yükselişe geçtiği dönemlerde de kredi kartı faizleri yükselecek. Önceki uygulamada, faizlerin yükseldiği dönemde bunun kart faizlerine yansımadığına dikkat çeken analistler, yeni yöntemin banka bilançolarına olumlu yansıyacağını belirtiyor.

        Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre, kredi kartı azami faiz oranı, ihtiyaç kredilerine uygulanan diğer maliyetler dahil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faizler esas alınarak belirlenecek.Oranlar, sektör için toplulaştırılacak ve aylık basit faizi hesaplanacak. Bu oranın son 13 haftalık basit aritmetikortalaması alınarak ihtiyaç kredisi aylık faizi hesaplanacak. Bu kararın özellikle faizler yükselirken kredi kartı harcamalarını da frenleyeceği kaydediliyor.

        İŞTE KREDİ KARTINDA ÖRNEK FAİZ HESABI

        İhtiyaç kredisi aylık faiz oranı; yüzde 1.15 -1.59 aralığında ise yüzde 2.02, yüzde 1.59’dan büyük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran, yüzde 1.15’ten küçük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ