Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar 4 günde borsayı paraya boğdu! - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Dünya borsalarındaki oynaklığın bu hafta İstinye’ye uğramamasının nedeni belli oldu. İddialara göre 3 Kasım’da BIST’te işlem yapmak için plaftorm açacak olan BATS Chi-X Europe 1 milyar liralık alım yaptı

        Dış piyasalarda geçen hafta yaşanan oynaklık ve düşüşe Borsa İstanbul’un nasıl direndiği ortaya çıktı. Hafta başından, perşembe kapanışa kadar Borsa İstanbul’da tek kurum üzerinden yapılan sürekli alımlar dikkat çekerken, yapılan toplam alım miktarı ise nette 1 milyar lirayı buldu. Dört işlem gününde yapılan bu alımların yarattığı hava Borsa İstanbul’u yüzde 5.2 yükseltirken, borsa kulislerinde gizemli alıcının ise 3 Kasım’dan itibaren Borsa İstanbul’a rakip olacağını açıklayan BATS Chi-X Europe olduğu belirtiliyor.

        PİYASA YAPICILIĞI İÇİN Mİ KULLANACAK

        Hatırlanacağı gibi menkul kıymet alım satımında hizmet veren Avrupa’nın en likit ve aktif 16 piyasasında işlem yapma imkânı tanıyan BATS Chi-X Europe üzerinde BIST- 30’a dahil olan şirketlerin hisse senetleri alınıp satılacak. Borsacılar, BIST 30 hisselerinde pazartesiden bu yana yapılan 1 milyar liraya yakın net alımın BATS Chi-X Europe tarafından yapıldığını ve şirketin 3 Kasım’da platformu açtıktan sonra gerektiğinde bu hisseleri piyasa yapıcılıkta kullanmak için aldığını iddia ediyor. Öte yandan Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde yüzde 0.1 düşerek 79 bin 417 puandan kapandı. Dolar ise haftayı 2.23 liradan tamamladı.

        ‘MÜŞTERİ İSTEDİ BİZ DE BIST’E RAKİP OLDUK’

        BATS Chi-X CEO’su Mark Hamsley, müşterilerinden gelen talep üzerine Türkiye pazarına girdiklerini ve doğal olarak Borsa İstanbul’a rakip olduklarını söylemişti. BloombergHT yayınına katılan Hamsley, “Rekabet nedeniyle daha düşük işlem maliyetleri ortaya çıkacaktır” diye konuşmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ