Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar ABD dolarında son durum, bir dolar kaç tl? - Para Haberleri

        Dolarda global bazda değerlenme eğilimi nedeniyle dün yükselen dolar/TL güne 2.23 civarında başlarken, piyasalarda ABD'de açıklanacak veriler ile dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.

        DOLAR ŞU ANDA KAÇ TL?

        TEB Stratejisti Erkin Işık, dün açıklanan ABD ISM verisindeki sürpriz yükselişin ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin yüzde 2.36'yı aşmasına, Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde gelişmekte olan piyasa varlıklarında ise daha fazla zayıflamaya neden olduğunu söyleyerek, "Buna karşılık petrol fiyatları ve ABD tahvil faizleri bugün daha düşük seviyelerde bu da gelişmekte olan ülkelerin kayıplarını azaltabileceğine işaret ediyor" dedi. Işık bu durumun TL'yi de destekleyebileceğini ve kayıplarının bir kısmını geri alabileceğini belirtti.

        ABD Hazine tahvillerinin getirileri dün yükselirken, Ekim ayı ISM imalat endeksinin açıklanmasının ardından gösterge getiriler kısa bir süre için üç haftadan uzun sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'nin gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün yüzde 2.384 ile üç haftanın en yüksek seviyesine kadar ulaşmasının ardından son olarak yüzde 2.351 seviyesinde yer aldı. Brent ham petrolünün varil fiyatı, Suudi Arabistan'ın ABD'li müşteriler için petrol fiyatını aşağı çekmesinin ardından kayıplarını dördüncü seansta da devam ettirerek bugün 84 dolara doğru geriledi. Dün saat 17:33'te 2.2361/2.2365 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08:31'de 2.2290/2.2295 seviyesinden işlem görüyor.

        Dün aynı saatte 2.5144 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.5100 seviyesinde. Tahvil-bono piyasasında 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.61, valörde son işlemde yüzde 8.66 seviyesindeydi. Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.71, valörde son işlemde yüzde 8.82 seviyesindeydi.

        ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırmasına karşılık Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü varlık alım programını genişleteceği açıklamasının piyasaları şaşırtması ardından önde gelen merkez bankalarının para politikalarında farklılaşma doların değer kazanmasına neden oldu. Fed geçen haftaki iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından aylık tahvil alım programını sonlandırdığını açıklarken, ABD istihdam piyasasındaki durgunluk için kullandığı "belirgin" ifadesine de yer vermeyerek ekonomideki beklentilere duyduğu güveni ortaya koydu.

        BOJ kararları sonrasında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da politika gevşetme önlemlerini hızlandırmak zorunda kalacağı spekülasyonları artmış ve bu durum da dolara destek sağlamıştı. Dolar karşısında dün 1.2439 ile iki yılın en düşüğünü gören euro ise bugün yüzde 0.3 yükselerek 1.2519 seviyesinde işlem gördü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ