Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TMSF Başkanı Gül: Alakasız bankaların hesaplarını ödüyoruz - Para Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Off shore hesaplarının bulunduğu batık bankalar için yapılan ödemeleri değerlendiren TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, “Akla ve vicdana uymuyor. 150 milyon lira ödeme yaptık. 500 milyon lira daha ödeyeceğiz” dedi

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, yüksek faiz kazanmak amacıyla off shore batık bankalara yatırılan mevduat için ödeme yapmak zorunda kalmalarının ‘akla ve vicdana uygun olmadığını’ söyledi. Gül, off shore’zedelere şu ana kadar 150 milyon lira ödediklerini, ayrıca 500 milyon lira daha ödenmesinin söz konusu olduğunu belirtti. Gül, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda TMSF bütçesinin görüşmeleri sırasında eleştirileri yanıtlayarak Sayıştay’ın Fon’a yönelik tespitlerine ilişkin bilgi verdi. Yargıtay kararıyla off shore hesapları için ödeme yapmak zorunda kaldıklarını belirten Gül, “Hiçbir şekilde akla vicdana uymayan bir durum” dedi.

        ‘MAALESEF ÖDEME YARGI KARARIYLA’

        Off shore hesaplarının TMSF tarafından sigortalanmadığını vurgulayan Gül, “Bizim bankalarla doğrudan alakası olmayan, ama bize intikal eden bankaların hâkim ortaklarının yurtdışı off shore bankalarındaki mevduatlarının yıllar sonra TMSF’ye ödettirildiği bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

        Maalesef yargı kararıyla off shore hesapları için ödeme yapmak zorunda kaldıklarını, daha da ödemeye devam edeceklerini kaydeden Gül, yargı sürecini Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na götürmek için hukuki mücadele verdiklerini söyledi. “Hiçbir ahlaki ve hukuki değer yok bu paraların ödenmesinde” diyen Gül, “Yargıtay diyor ki, ‘Bu kişiler aldatıldı’. Biz de ‘Bu kişiler nasıl aldatıldı, bilerek isteyerek daha yüksek faiz almak için paralarını buraya yatırıyorlar’ diyoruz” dedi. Ödemelerin Ege Bank, Yurtbank ve Efektifbank’a ait off shore mevduatlar için yapıldığı öğrenildi.

        ‘YARGININ KARARINI TARTIŞMA’ CEVABI

        CHP’li Mahmut Tanal, TMSF’nin Telsim’in ABD’li Motorola’ya olan borçlarını ödediğini belirterek “Benim vatandaşımın parasını neden ödemiyorsunuz” dedi. Komisyon Başkanı Recai Berber de, “Yargı kararlarını tartışacak değiliz. Gerekçelerine biz inemeyiz” cevabını verdi.

        ‘GAYRİMENKULÜ SAYIŞTAY BULMADI’

        Gül, Sayıştay’ın TMSF raporunda yer alan, bazı gayrimenkullerin kayıtlarda görünmediği, unutulan kiralık kasalardan Fon’a intikal eden silah, mücevher gibi varlıkların değerinin bilinmediği iddialarını da yanıtladı. Bu konunun kamuoyunda “Sanki kayıp gayrimenkul varmış da Sayıştay bulmuş gibi bir algıya yol açtığını” kaydeden Gül, 2012 yılında Tapu Kadastro Bilgi Sistemi’ne geçildikten sonra ‘gelir listesinde yer almayan’ devralınan bankalara ait gayrimenkullerin Fon adına tescil edilmesi gerektiğini öncelikle kendilerinin tespit ettiğini söyledi. Gül, kiralık kasalardaki varlıklarla ilgili sorunun da, değer tespitinin uzmanlara sonradan yaptırılmasından kaynaklandığını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ