Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Çok büyük hareket bunlar, Dolardaki dalgalanma baş döndürdü - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        27 Ekim-10 Kasım arasında dolar 35.5 büyük dalga yaptı. Petrol pozitif etki yaparken Rusya’daki gelişmeler doları bu dönemde toplam yüzde 15.8 dalgalandırdı

        Küresel ekonomik gelişmeler ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle sert dalgalanmalar yaşayan doların son günlerdeki hareketliliği ve gün içi dalgalanmaları piyasa profesyonellerinin bile başını döndürüyor. Öyle ki, 27 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında kelimenin tam anlamıyla zikzak çizen dolar, bu dönemde toplam 35.5 büyük hareket (bankacı terimi ile big figür- 1 kuruşluk hareket) yaptı. Bu da toplamda yüzde 15.8’lik kur hareketi anlamına geliyor. Uzmanlar, dolardaki bu hareketliliği petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve Rus Rublesi’nde yaşanan gelişmelere bağlıyor.

        DÜN 1.5 KURUŞ DALGALANDI

        Petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüş cari açık ve enflasyona olumlu yansıyacağı için dolar içeride düşüş kaydediyor. Buna karşın rublede yaşanan gelişmeler gelişmekte olan ülke risklerini artırınca dolar/TL de hızla yukarı tırmanıyor. Bankacılar, kısa vadede Türkiye’nin Rusya ile aynı sepette olmasından dolayı olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Rusya Merkez Bankası açıklamaları ve ABD tarımdışı istihdam verisi nedeniyle cuma günü 2.28 liraya kadar fırlayan dolar, dün ilk seansta 2.24 liraya inerken öğleden sonra 2.2560 liraya kadar fırladı.

        PUTİN’İN ENERJİDE BÜYÜK İNTİKAM PLANI

        Avrupa ve ABD’nin sıkı yaptırımlar uyguladığı Rusya, yüzünü Doğu’ya, ekonomileri hızla canlanan Asya ülkelerine çevirdi. Rusya ile Çin, Sibirya’dan Çin’e doğalgaz arzı sağlanması konusunda mutabakat belgesi imzalarken, bu yıl doğalgaz satışı konusunda ikinci kez anlaşmaya varmış oldular. Putin bu yolla Batılı devletlerin giderek büyüyen izolasyon politikası karşısında Çin ile yatırım bağlarını güçlendirmek istiyor. “Çin Ulusal Petrol Şirketi” ile “Gazprom”, 30 milyar metreküplük doğalgaz transferi gerçekleştirecek. Mayıs ayında da 400 milyar dolarlık bir anlaşma imzalanmıştı. Söz konusu anlaşmalar Putin için siyasi ve mali destek anlamına geliyor. Birçok analist bunu Moskova’nın Avrupalı enerji müşterilerine olan bağımlılığından kurtulup Doğu Asya’ya yönelmeyi hedefleyen bir intikam planı olarak değerlendiriyor.

        RUBLE SERBEST DALGALANMADA

        Rusya Merkez Bankası, rublenin işlem gördüğü dalgalı koridor uygulamasını iptal ederek, rublenin serbest kur rejimi çerçevesinde işlem görmesine izin verdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise merkez bankasının adımlarının rubleyi istikrarlı hale getireceğini belirtti. Öte yandan merkez bankası açıkladığı 3 yıllık para politikası stratejisinde, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uyguladıkları yaptırımların 2017 sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini de kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ