Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu açıkladı - Para Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB+’, not görünümünü ise ‘negatif’ olarak korudu.

        S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan raporda, Türkiye'nin ‘BB+’ olan kredi notunun korunduğu bildirilirken, bu kararın ülke ekonomisindeki büyümenin kademeli olarak tekrar yüzde 3'ün üzerine çıkacağına yönelik beklentileri yansıttığı kaydedildi.

        Kuruluşun, dış finansman dengesinin istikrar kazanacağı ve sıkı mali politikaların devam edeceği yönündeki tahminlerinin de yer aldığı raporda, Türkiye'nin 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 3, 2017'de ise yüzde 3,4 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

        S&P, ‘negatif’ olarak korunan not görümüne ilişkin olarak ise "Türkiye'nin not görünümüne ilişkin değerlendirmemiz negatif olmayı sürdürüyor. Bu, Türkiye'nin 2015 yılında ciddi oranda dış finansmana ihtiyaç duyacak olmasından kaynaklanan aşağı yönlü risklere yönelik görüşümüzü yansıtıyor" ifadelerine yer verildi.

        Ödemeler dengesi ya da büyümede beklenmeyen bir şok yaşanması durumunda, Türkiye'nin kredi notunun gelecek 12 ay içerisinde aşağı yönlü revize edilebileceğini belirten S&P, böyle bir durumun yaşanma olasılığını 'üçte bir' olarak belirledi. Raporda, ayrıca şiddetli bir şokun mali performansı ve finansal istikrarı olumsuz etkileyebileceği uyarısı yer aldı.

        Ekonomik büyümenin dış kırılganlıklarla sınırlandığını öne süren S&P, net ihracatın Türkiye'nin bu yılki büyümesinde ana etken olduğunu vurgularken, ülkedeki iç talebin hala düşük seviyelerde seyrettiğine işaret etti.

        "TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE DEĞİL"

        Uygulanan esnek para politikalarının Türkiye'nin notunu olumlu etkilediğine değinilen raporda, ekonominin geleceğine dönük risklerin devam ettiği ancak bunların birçoğunun Türkiye'nin kontrolünde olmadığının altı çizildi.

        "Örneğin Türk lirası, ABD Merkez Bankasının tahvil alımlarını azaltmaya yönelik ilk tartışmalarından bu yana geçen 18 aylık sürede ABD dolarına karşı yüzde 25 değer kaybetti" denilen raporda, bu durumun cari açığın Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) oranını, yıl sonu itibarıyla yüzde 5,2'ye çekeceği öngörüsüne de yer verildi.

        Buna karşın, Türk lirasındaki zayıflamanın kredi notunu düşürebileceğinin kaydedildiği raporda, bunun ülkenin yabancı yatırımcının güvenini koruyabilmesine bağlı olduğu dile getirildi. Türk bankalarının artan dış borçlarının ülke ekonomisini uluslararası gelişmelere karşı hassaslaştırdığı iddia edilen raporda, petrol fiyatlarındaki gerilemenin ise ekonominin dengelenmesine yardımcı olacağı kaydedildi.

        S&P, öte yandan ekonomik büyümedeki dış finansman ihtiyacının azalması durumda kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskının azalacağını ve notun istikrar kazanacağını vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ