Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Gündeme bomba gibi düşen itiraf - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ekonomisi yeniden yavaşlamaya başlayan euro bölgesinin, reformların gerçekleşmemesi ve zayıf üyelerin korunmaması halinde bölünebileceği uyarısı yaptı.

        Draghi dün Helsinki Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada 18 euro bölgesi ülkesinin siyasi

        liderlerine verdiği mesajda, zor durumdaki bazı üyelerin ortak para sisteminden çıkmaları

        kaygısının yeniden canlanmasının sakıncalar yaratacağını vurguladı.

        Draghi, "Yapısal reformların eksikliği, üyeler arasında kalıcı bir ekonomik yol ayrımı

        kaygısı yaratıyor" dedi.

        "Bu durum Avrupa Birliği'nin özdeki bütünlüğünü tehdit ettikçe, bunun bütün taraflar için zararlı sonuçları olacaktır."Draghi'nin sözleri sadece reformlarla sınırlı kalmadı. Bu sözler aynı zamanda para birliğinin temel ilkesi olan ve güçlü ülkelerin zayıflara yardım etmekle yükümlü olmadıkları prensibinin belki yeniden ele alınması gereğine de işaret ediyor.

        Euro bölgesi üzerindeki kara bulutlar giderek artıyor. Bölgede krediler Ekim ayında yine daraldı ve ekonomik sağlığın bir işareti olan çekirdek enflasyon hâlâ çok düşük seyrediyor.Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya'da yıllık enflasyon Kasım'da, son beş yılın en düşük düzeyi olan yüzde 0.5'e geriledi.İspanya'da da tüketici fiyatları beş aydır düşüyor.Ne var ki siyasi olarak farklıklar gösteren euro bölgesinde kamu harcamaları gibi konularda disiplini sağlamak sanıldığı kadar kolay olmuyor.

        Avrupa Komisyonu'nun Avrupa'nın ikinci ve üçüncü büyük ekonomileri olan Fransa ve İtalya ile birlikte Belçika'ya bugün, 2015 bütçelerinin AB kurallarına aykırı düşeceği uyarısı yapması bekleniyor.Draghi bir hafta önce gerekirse tökezleyen euro bölgesi ekonomisini desteklemek için yeni önlemler alacağını söylemişti. Birkaç hafta sonra Brüksel'de toplanacak olan Avrupalı liderler

        de euro bölgesinde büyümeyi nasıl güçlendireceklerini görüşecekler.

        Draghi öncelikle milli çıkarları gözetmek alışkanlığını kırmak ve euro bölgesinin ekonomik açıdan zayıf ülkelerine destek olacak bir blok oluşturmak istiyor.Euro bölgesinde Almanya gibi daha zengin ülkelerin Yunanistan gibi daha yoksul ülkelere yardım edebileceği bir "mali transfer" sistemi yoK.Draghi, "Ülkeler şokların maliyetini paylaşmalarını sağlayacak başka mekanizmalar için yatırım yapmalı" dedi.

        "(Zayıf) ülkelerin uyum maliyetlerini düşürmek ve resesyonların derin ve kalıcı izler bırakmasını engellemek için ülke-aşırı bir risk paylaşma yöntemi gereklidir" dedi.Draghi yeni borçlanmalarda bir tür ortak güvence sistemi kurulması fikrini de ifade etti.Ancak bu tür öneriler, başka ülkelerin hesapsız harcamalarının yükünü taşımak zorundakalabileceklerini düşünen Alman politikacıları tarafından hoş karşılanmıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ