Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Boğazımıza dizildi!, 132 aydır aralıksız yükseliyor - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Kasımda tüketici enflasyonu yüzde 0.18 artarken, ÜFE ise 0.97 düştü. Lokanta ve otel fiyatlarının 2003’ten bu yana aralıksız yükselmesi dikkat çekti. Petrolün etkisiyle enflasyon görünümü iyileşirken lokanta ve otellerdeki artış yüzde 14.3 ile alışkanlığını sürdürdü

        Petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş ve azalan yüksek kur etkisi hiç kuşkusuz enflasyonla adeta kıran kırana mücadele veren Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor. Ancak enflasyonun ayrıntılarına bakıldığında öyle bir alt kalem var ki tam 132 aydır art arda artarak Merkez Bankası’na adeta kök söktürüyor. Gıda fiyatlarından etkilenen lokanta ve oteller kalemi, kasım ayında da yüzde 14.3 gibi oldukça yüksek bir oranda artışla tam 11 yıldır aylık bazda hiç düşüş göstermeden yükselişini sürdürdü. Lokanta ve oteller kasımda aylık bazda yüzde 0.63 ile yüzde 4.11 artan giyim ve ayakkabıdan sonra en çok yükselen ikinci fiyat kalemi oldu. Bu kalemin detaylarına bakıldığında ise konaklama kaleminde bazı aylarda düşüş yaşandığı görülse de yemek kaleminde hiç düşüş olmadığı göze çarpıyor. Öte yandan yıllık fiyat artışının yüzde 14’ün üzerinde seyrettiği lokanta ve oteller grubu kasım manşet enflasyon rakamını 0.4 puan yükseltmiş oldu.

        GIDADA 11 YILIN EN YÜKSEK KASIM AYI

        Aylardır bir türlü düşmek bilmeyen gıda enflasyonu ise kasımda önceki iki yılın aksine pozitif gerçekleşse de, mevsimsel eğiliminin net olmadığı bu ay son 5 yıl ortalamasının altında kaldı. Böylece, yıllık gıda enflasyonu yüzde 12.7’den yüzde 14.7’ye belirgin hızlanırken; 2003 yılından sonraki en yüksek kasım gerçekleşmesi oldu. Gıda fiyatları kasımda aylık ise yüzde 0.24 arttı. Aylık enflasyona en yüksek katkı 0.29 puan ise kasımda aylık yüzde 4.11 artan giyim ve ayakkabı grubundan gelmeye devam etti.

        PETROL TÜKETICIYE BIR ‘ÇEYREK’LIK ATTI

        Petrol fiyatlarındaki gerileme tüketici fiyatlarını 0.28 puan aşağı çekti. Ulaştırmanın yüzde 1.8 gerilemesi ile yüzde 9.43 olması gereken yıllık enflasyon yüzde 9.15’te kaldı. Benzin fiyatlarındaki yüzde 3’lük düşüş ile kasımda aylık enflasyon da yüzde 0.18’lik artış ile sıfıra yaklaştı. Kasımda benzin yüzde 31, LPG yüzde 8 ve ve motorin fiyatları 2.8 düştü. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen şehiriçi ulaştırma ücretlerinde önemli bir gerilemenin olmaması hizmet tarafındaki fiyat katılığına işaret etti.

        Ancak manşet enflasyonda görülen iyileşme çekirdek göstergelere yansımadı. Öte yandan, yurtiçi üretici fiyatları mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda geriledi.

        ÜRETİME ETKİSİ DAHA ÇOK

        Enerji fiyatlarındaki yüzde 3.2’lik gerileme ile ÜFE yüzde 0.97 düştü. Bu düşüş yıllık rakamı yüzde 8.4’e çekti. Ekimde ÜFE yüzde 10,1’di. Aylık düşüşte en büyük katkı emtia fiyatlarında süregelen gerilemenin etkisiyle imalat grubundan geldi. Hampetrol ve doğalgaz aylık yüzde 8.23 düştü. Kasımdaki düşüş ile enerji fiyatları yıllık yüzde 1.18 gerilemiş oldu.

        ŞİMŞEK: MERKEZ’IN KREDIBILITESI ZAYIFLIYOR

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda hedeflerin tutmamasının Merkez Bankası'nın kredibilitesini zayıflattığını belirterek "Enflasyonun düşürülmesi büyüme ve faiz için olumlu destek verecek. Enflasyon petrol ve gıdanın etkisiyle 2015'te azalacak" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ