Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para IMF'den 'tuzak' uyarısı! - Para Haberleri

        Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'de tasarruf ve rekabeti artırıcı reformların yapılmaması halinde ekonomik büyümenin orta vadede düşük seviyede seyredeceğini ve ülkenin "orta gelir tuzağına"düşeceğini belirtti.

        IMF tarafından Kasım ayında hazırlanan ve Cumartesi günü yayımlanan yıllık değerlendirme raporunda mevcut politikaların devam etmesi halinde gelecek beş yılda büyümenin yıllık yüzde 3.5 oranında kalacağı ve gelişmiş ülkeleri yakalamasının zorlaşacağı ifade edildi.

        Raporda "Mevcut uluslararası ortamın (gereken) ayarlamaların yapılması için kısa bir fırsat penceresi oluşturmakta olmasındandolayı bu düzenlemeler geciktirilmemelidir" denildi. IMF Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 25'i kadar olan brüt finansman ihtiyacı duyduğuna dikkat çekerek gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerindeki keskin bir yavaşlamanın ekonomik görünüm üzerindeki temel riski oluşturduğunu belirtti.

        Raporda, "Dengesizliklerin büyümesine izin verildiği ve yetkililerin şoklara cevap verebilmek için politika çerçevesi oluşturmakta yavaş kaldığı sürece meydana gelecek ayarlamaların maliyeti artacak" uyarısında bulunuldu. Değerlendirme raporu ile birlikte yayımlanan IMF İcra Kurulu üyesi İbrahim Çanakçı'nın notunda ise gelecek yıl Haziran ayındaki genel seçimlerin ardından yaklaşık dört yıl süreyle Türkiye'de seçim olmayacağı ve bu durumun "ana yapısal reformlar için fırsat penceresi" yaratacağı ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ