Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dolar neden yükseliyor? - Para Haberleri

        Dolar, Rusya'nın müdahalelerine karşın son iki günde sert değer kaybeden rublenin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı ve içerideki siyasi endişelerle 2.4140 TL ile tarihi zirvesini test etti.

        Ruble bugün dolar karşısında yüzde 18 değer kaybederek tarihi rekor olan 80 seviyesini aştı.

        Bankacılar gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan satış baskısının yayılma ihtimalinden endişe ederken, içerideki siyasi gelişmeler ise TL'yi diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştırdı.

        BİR DOLAR ŞU ANDA KAÇ LİRA?

        Öte yandan Merkez Bankası'nın enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanmasına başlayacağı açıklaması ise dolardaki yükselişin yavaşlamasına destek oldu. Kur 2.4140 TL seviyesine kadar yükseldikten sonra 2.40 TL’nin altına indi.

        Güne sınırlı satışla başlayan BIST-100 endeksi Rus rublesindeki sert değer kayıplarının tetiklediği küresel çapta riskten kaçışa paralel olarak kayıplarını yüzde 3'ün üzerine yükseltti.

        "RUSYA'DAKİ DEVALÜASYON BİZİ DE ETKİLER"

        InvestAZ Fon Yöneticisi Batur Asmazoğlu, rublenin bugün 76 ile dolara karşı gelmiş geçmiş en düşük seviyesini gördüğünü belirterek "Borsa'da ikinci gün yüzde 10’un üzerinde çöküş görülen Rusya'daki ekonomik zorlukların bölgesel ülkeler üzerinde azımsanmayacak bir etkiye sahip olduğunu söylemeliyiz. Kısa vadede Rus yatırımcılarının ülkemize kayma olasılığı, Türkiye için bir avantaj gibi gözükse de, durumun olumsuz yönleri daha ağır basmaktadır. Zira uzun vadeli bir ticaret ortağımız olan Rusya’nın büyüyememesi bu ülke ile olan ticaretimize ağır darbe vuracak ve bölgesel gerginliklerin atma riskiyle karşı karşıya kalınacaktır" dedi.

        Asmazoğlu şöyle devam etti: "Son dönemde Ukrayna ağırlıklı olarak yaşanan gerginlik aslında uzun zamandır bölge ülkelerini zorluyor. Ruble'nin hızlı düşüşü, Rusya ile yüksek miktarlarda ticaret yapan çevre ülkelerinin ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Rusya'da yerel talepte olan çöküş, Rusya ile ticari ilişkileri çok ileri olan eski Sovyet ülkelerindeki üreticileri de ciddi olarak etkiliyor. Ruble son dönemde hızla o kadar çok değer kaybetti ki, Rusya'daki tüketicilerin alım gücü de dramatik bir değişikliğe uğradı. Ermenistan gibi küçük ve ticari anlamda Rusya dışında bir ticari ortağı olmayan bazı ülkeler için Rusya'ya mal satmak hızla zorlaşırken kendi para birimleri de hızla değer kaybediyor. "

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ