Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Lükste panik! - Para Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / Seçkin ÜREY / Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        Önce Orta Vadeli Plan’da gündeme gelen ardından da geçen hafta açıklanan ikinci pakette kendini gösteren lüks tüketime verginin 2015’in ilk günlerinde şekillenmesi bekleniyor. Olağan şüpheliler ise cep telefonu, tablet bilgisayar, elektronik eşya, lüks mobilya, kristal avize ile karo ve seramikler. Ekonomi Bakanlığı tarafından cep telefonu, tablet ve elektronik aletler ile başlatılan antidamping soruşturması da ilk etapta bu ürünlere vergi geleceği beklentisini giderek daha da güçlendiriyor.

        CEP VE TABLETE VERGİ GELECEK GÖRÜNÜYOR

        Nitekim dün Ankara’da basın mensupları ile bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı ürünlerin Türkiye’ye aşırı sübvansiyonlu olarak geldiğini kaydederek bunlara örnek olarak mobil telefon ve bilgisayarı örnek gösterdi.

        Türkiye’ye gönderilen telefonun üzerine 2.5-5 dolar arasında işçilik, montaj ve diğer maliyetler adı altında fiyat farkı konulduğunu belirten Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

        “Ben bunu inandırıcı bulmuyorum. Bunun üzerinde bize göre gizli teşvik, destek, antidamping var. Bunları araştırıyoruz. Ne kadar destek olduğunu bulduğumuz zaman sanayicimizi korumak için yakında cep telefonu, tablet, bilgisayarlarda antidamping vergisi gelecek gibi görünüyor. Biz koyacağız, hangi ülkeden gelirse gelsin. Sadece ürünün üzerine koyuyoruz onu. Yaptığımız çalışma sonucunda somut bazı verilere ulaştık. Nedensiz koyamayız”.

        Ev aletleri ile elektrikli ve elektronik cihazlarda da inanılmaz bir antidamping ve haksız rekabet yaratıcı teşvik ve destekler bulunduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Bunlarla ilgili bize düşen görev sektörlerimizi korumak. Bunu yaparken de içeride vatandaşımızın tüketiminde aşırı fiyatlarla ters haksız rekabet alanı da oluşturmadan soruşturmaları yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

        8.6 MİLYON CEP ALDIK

        Ekonomi Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılan cep telefonu ithalatında rakamlar katlanarak büyüyor. Yılın ilk dokuz ayında 8.6 milyon cep telefonu için 2 milyar doların üzerinde para ödedik.

        'CEP LÜKS DEĞİL' İSYANI

        Hükümet, ithal lüks tüketimi sınırlamak için vergi artışı hazırlığı yaparken, gözlerin çevrildiği ilk ürün cep telefonu oldu. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Ali Yılmaztürk, cep telefonunun lüks tüketim olarak görülmesine tepki göstererek, “Sürekli cep telefonuna yeni vergiler getirilmesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Vergi yükü arttıkça kaçakçılık ve yolcu beraberinde getirilen telefonlar artıyor” dedi. Vergi arttıkça kaçak telefonun arttığını işaret eden Yılmaztürk, “Yılda 1 milyonun üzerinde cep telefonu kaçak geliyor. Bu nedenle oluşan vergi kaybı yıllık 600-700 milyon lira. Yolcu beraberinde gelende ise kayıp 500 milyon lira” diye konuştu.

        Teksaslı senatörden ‘Vergi koymayın’ mektubu geldi

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Teksaslı senatörlerin, Türkiye’nin ABD pamuğuyla ilgili yürüttüğü antidamping soruşturması konusunda kendisine mektup yazdığını, ABD’li çiftçilerin bundan çok rahatsız olacağını söylediklerini belirtti.

        Zeybekci, bir grup gazetecinin antidamping soruşturmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. ABD’nin Türk demir-çelik ürünlerine ve çelik borularına yüzde 17 antidamping vergisi koymasını eleştiren Zeybekci, 1. ve 2. soruşturmanın sıfır çıktığını, 3. soruşturma kapsamında Ereğli Demir Çelik’in hissedarı OYAK’ın bir devlet ve kamu kuruluşu olduğu, dolayısıyla devletin sübvansiyon uyguladığı iddiasında bulunduklarını vurguladı. OYAK’ın devlet kuruluşu olduğu iddiasını son derece haksız ve gayri ciddi bulan Zeybekci, OYAK’ın ordu mensupları için oluşturulan bir emekli fonu olduğunu, üstelik ERDEMİR’de ABD’li bir emeklilik fonunun da yüzde 2 oranında hissesinin bulunduğunu söyledi.

        Türkiye’nin yürüttüğü hiçbir antidamping soruşturmasının kesinlikle misilleme olmadığını kaydeden Zeybekci, bir ülke Türk mallarına misilleme uyguladığında, Türk şirketlerinde de hassasiyet oluştuğunu, şirketlerin hükümet ve siyasiler üzerinde baskı kurarak “O ülkeden gelen şu ürünlerde şu oranda damping var” şikâyetinde bulunduklarını anlattı.

        ‘MEKTUBA HENÜZ CEVAP VERMEDİK’

        Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği pamukla ilgili antidamping soruşturmasına da değinen Zeybekci, bu ülkede en çok pamuk üretilen Teksas’taki senatörlerin kendisine özel mektup yazdıklarını, Türkiye tarafından antidamping vergisi konulursa Teksas’taki çiftçilerin bundan çok rahatsız olacağını söylediklerini anlattı. Zeybekci, mektuba henüz cevap vermediğini, hazırlık yaptığını söyledi.

        ‘DÜĞÜN MASRAFI SENİN MUTLULUK BAŞKASININ!’

        ABD Ticaret Bakanı ile görüşmesinde ekonomik anlamda iki ülkenin birbirine destek vermesi gerektiğini söylediğini kaydeden Zeybekci, stratejik ortaklığın ekonomik ortaklık temeline oturması gerektiğini ifade etti. Zeybekci, “Sadece askeri ve stratejik ortak olalım ama ekonomik ortaklığı başkası ile yapalım mantığı, düğün masrafları seninle olsun ama düğün mutluluğunu başkası ile yaşamaktır, olmaz öyle” diye konuştu.

        VENUS, IPHONE 6 VE GALAXY'DEN ŞİKAYETÇİ OLMUŞ

        Cep telefonunda haksız rekabet yaratıldığını öne süren Vestel Ekonomi Bakanlığı’na gönderdiği şikâyet dilekçesinde Apple ve Samsung’un son modellerini adlarını vermeden tarif etti.

        Ekonomi Bakanlığı’nın akıllı cep telefonlarında açtığı ithalattan korunma önlemi soruşturmasının başlıca şikâyetçisi Vestel’in iPhone ve Samsung’dan şikâyetçi olduğu olduğu anlaşıldı. Soruşturmanın gizli olmayan özetinde Vestel Venus’ün iki modelinin ithal muadilleriyle karşılaştırması yapıldı. Karşılaştırma tablolarında ithal muadillerin marka, model ve işlemci adlarına yer verilmedi. Ancak ekran büyüklüğüyle çözünürlüğüyle, renk seçenekleri, hafıza, pil, boyut, ağırlık ve harici bellek özelliği olup olmadığı karşılaştırmalarda yer aldı. Modellerin ikisi Apple iPhone’un son modeli 6 ve 6 Plus’un bütün özellikleriyle örtüştü. Bir diğerinde yer verilen özelliklerin Samsung Galaxy S5 Mini’yle aynı olduğu dikkat çekti. Örneğin iPhone 6 Plus’un tanıtımı sırasında sıkça öne çıkarılan 8 megapiksellik kamera özelliği, 172 gramlık ağırlığının yanı sıra uzay grisi, gümüş ve altın renkleri soruşturma dosyasında yer aldı. Dosyada geçen charcoal black rengin (mangal kömürü siyahı) Samsung’un bazı modellerinde kullandığı renge verdiği ad olduğu biliniyor.

        "Korunma kararı çıkarsa yerli üretici olarak bize yarar"

        Vestel’in amiral gemisi olduğu Zorlu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya soruşturmanın sonuna gelinmesiyle ilgili görüşünü sorduk. Kısa bir açıklama yapan Zorlu, “Koruma önlemi kararı çıkması halinde seviniriz. Yerli üretici olarak tabii ki bize yararı olur” diye konuştu. Vestel Ar- Ge grubu biri İngiltere’de olmak üzere toplam 7 merkezden oluşuyor. Ar-Ge Grubu’nda toplam 980 kişi çalışıyor. Bunların 600’ü Venus’ün de geliştirilmesinde rol oynayan elektronik alanında çalışıyor.

        ‘LÜKS ÜRÜNLERİN LİSTESİ ÇIKARILMALI’

        Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, lüks tüketimi azaltmak amacıyla vergilerin artması yönünde çalışma olduğuna işaret ederek, “Kurunun yanında yaşın yanmaması için neyin lüks neyin ihtiyaç olduğunun ayırt edilmesi lazım” dedi. Palandöken sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası anlaşmalar gereği ithalata ek vergi koyamıyoruz. Bu nedenle, otomotivde olduğu gibi, ithalatı yoğun olan lüks malların vergisini artırıyoruz. Bu seferde yurtiçindeki üretime darbe vuruyoruz. 2015’te büyüme hızımızı yeniden yüzde 4’lerin üzerine çıkarmak istiyorsak tüketimi kısmamalıyız. , Lüks malların yurtiçinde üretilmesini teşvik etmeliyiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ