Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Büyük kayıp! - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Avrupa’daki 19 ülkenin ortak para birimi Euro, ilk kez piyasaya sürüldüğünde dolar karşısında gördüğü seviyeye yaklaştı. 4 Ocak 1999’da kaydi olarak yürürlüğe girdiğinde 1.1789 dolardan işlem görmeye başlayan Euro’nun değeri perşembe günü 1.1756 ile 9 yılın en düşük seviyesine geriledi. Mayıs ayından bu yana değer yitiren Euro’daki düşüşte Euro Bölgesi’nden gelen zayıf verilerin etkisi büyük. Almanya’da fabrika siparişleri kasımda yüzde 2.4 düştü, sanayi üretimi de yüzde 0.3’lük artış beklentisine rağmen yüzde 0.1 daraldı.

        YUNANİSTAN KORKUTUYOR

        Avrupa Merkez Bankası’nın 500 milyar Euro’luk yatırım yapılabilir ülke tahvili alım planı hazırladığı haberinin ardından parite 1.1820’yi gördü. Ancak yatırımcıların bu miktarı az bulması ve FED’e faiz artışı için kapıyı aralayan ABD’nin tarım dışı istihdam verilerinin ardından Euro/dolar paritesi 1.1832’den 1.1783’e geriledi. Ancak faiz artışının ücretlerdeki düşüş nedeniyle erken olmayacağı beklentisi Euro’yu yeniden 1.1830’lu seviyelere taşıdı.

        Yunanistan’da 25 Ocak’ta erken genel seçim yapılacak olmasının yarattığı belirsizlik ve seçimleri Syriza’nın kazanması halinde Atina’nın Euro’dan çıkacağı korkusunun hortlamasıyla yeni yıla kötü bir başlangıç yapan Euro’nun cazibesini yitirmesine yol açan sebeplerden biri de petrolün varil fiyatının 50 doların altına inmesi.

        2002'DE TEDAVÜLE ÇIKTI

        1 Ocak 2002’de 11 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde nakit olarak tedavüle çıkan Euro en yüksek kapanış değerini 1.5990 ile Temmuz 2008’de gördü.

        ‘2016’DA EURO ILE DOLAR EŞITLENIR’

        Goldman Sachs, Euro/dolar paritesi için tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Gelecek 3 ay için Euro/dolar tahminini 1.23’ten 1.14’e indiren Goldman Sachs, gelecek 6 ay için tahminini de 1.20’den 1.11’e düşürdü. Goldman Sachs ayrıca 2016 yılında ABD Doları ve Euro’nun değerinin eşitleneceğini öngörürken, 2017 sonunda Euro/ dolar paritesinin 0.90 seviyesini görebileceğini vurguladı.

        EURO NEDEN DÜŞÜYOR?

        -ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl içinde faiz artıracağı beklentisi.

        -Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme hazırlığı.

        -Yunanistan’da 25 Ocak’ta erken genel seçim yapılacak olmasının yarattığı belirsizlik.

        -Yunanistan’ın Euro’dan çıkacağı korkusu.

        -Petrol fiyatlarının son 5.5 yılın en düşük seviyesine inmesi.

        -Avrupa’da deflasyon korkusunun gerçeğe dönüşmesi.

        ‘500 MILYAR EURO’LUK ÜLKE TAHVILI ALIYOR’

        Deflasyon endişesi ile para musluğunu açan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 500 milyar Euro’luk devlet tahvili alım planı hazırladığı ileri sürüldü. Bloomberg News’e göre ECB taslak plan çerçevesinde yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerini alabilecek . Parasal genişlemede ikili yaklaşım planlayan ECB ülke tahvillerinin bir kısmının ulusal merkez bankalarınca satın alınmasını istiyor. ECB, halihazırda varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil alımı yapıyor. 22 Ocak’taki toplantıdan devlet tahvili alım kararı çıkarsa, banka ilk kez ülkeleri kurtarmış olacak. Ancak bunun yasal dayanağı yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ