Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krediler Başbakan'dan faizsiz kredi müjdesi - Para Haberleri

        Başbakan Davutoğlu Yok olmaya yüz tutmuş meslekler faizsiz kredi müjdesi verdi. Davutoğlu, "3 yıllık ustalık belgesi olup yeni işyeri açmış olanlara da faizsiz kredi vereceğiz" dedi.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

        Bir esnaf çocuğu olarak sizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.Trabzon'daydım. 3 nesil geleneğini sürdüren kardeşimin alnından öptüm. Baba geleneğini sürdüren tüm esnaflarımızı kucaklıyoruz. Ahilik ve ahlak ancak esnaf ilişkilerinde öğrenilir. Ahlakın sınandığı yer çarşılardır. İyi okullarda okuduk hamdolsun. 2 üniversite bitirdim, doktora yaptım. Profesörlüğe ulaştım. Babamın dükkanına gittiğimde onun komşularıyla ilişkilerinde, derin muhabbeti gördüm.

        Para bulmuştum babamın dükkanının orada. Babam da "Parayı düşüren birisi olabilir. Git tüm dükkanlara sor düşüren var mı?" dedi. Gittim sordum. Kimse "Benim" demedi. Yani içlerinden biri çıkıp alabilirdi. Esnaf yalan söylemez. Daha sonra babama götürdüm parayı. Fakirlere yardım eden bir yere bağışladı. İnsan olana söz yeter. Esnaflıkta söz demek senet demektir. Ayrıca bir dökümana ihtiyaç yoktur. Bütün Türkiye'de dostları vardır. Kahramanmaraş'a gittiğimde kalabalıktan biri "Ahmedim" diye seslendi. Celal Amca'ydı... Babamın esnaf arkadaşıydı. Esnaf ilişki kurdu mu çıkara bağlı olarak kurmaz. İlişki kurdu mu dünya ve ahıret kardeşliği için kurar. Modern dünyada o büyük alışveriş merkezlerinin dünyasında bu ilişkileri unutmaya başladık. Bizim buradaki gibi buluşmalara çok ihtiyacımız var. Esnaf ortak değerleri yaşatır.

        Biz babalarımızdan aldığımız mirası sizinle paylaşmak için biraradayız. Burada gördüğüm coşku bana günlük hayatta da mutlu olduğunuzu gösteriyor. TESKOMB'a teşekkür ediyoruz. Yok parası söz konusu olduğunda TESKOMB ne kadar yanınızdaysa biz de yanınızdayız. Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Başka herşeyden tasarruf edebiliriz. Ama esnafımızın refahından kısıntı olmaz. Siz geniş kitlelerle bu toplumun huzurunu temsil ediyorsunuz. Siz herkese bir ders veriyorsunuz. Biz sizin yanınızdayız. Bu ülke esnafın yazarkasa fırlattığı şartlara dönmeyecek. Yüzde 47 faiz alınıyordu esnaftan 2002'de. Artık böyle faiz yok. Bizler sizlerin he zaman yanında olacağız. 2002'de kredi kullanan esnafımızın sayısı 68 bin kişi iken şimdi toplamda 1 milyonu aşmış durumda. Büyük petrol kaynakları keşfetmedik, yüz milyarlarca dolar verilmedi bize. Esnaftan aldığımız damla damla topladığımız vergileri, esnaf ahlakıyla en iyi biçimde kullanıp haram bulaşmasın diye bütçemizi açıp, bağlıyoruz. 2015 bütçesi bunun için bereketli olacak. 2014'te 50 bin şirket açıldı. Şirket açılışları artıyor, kapanmalar azalıyor. Hortumlanan bankalar dönemi bitti. Ak Parti döneminde esnafımız rahat etti. Esnaflar, sanakarlar siz herşeye layıksınız.

        "HALKBANK'A KREDİLERİN AÇILMASI TALİMATINI VERDİM"

        Halkbank Genel Müdürü'ne kredilerin açılması talimatını verdim. Krediler açılıyor. Buraya gelirken müjde unsurlarında değişiklikler de yaptık. Halkbankası kredileri subvansiye ediliyordu. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz.Bu meslekleri yaşatmak görevse, emanetse o mesleklerin kaybolmaması kültürel mirassa bu işlerde çalışanlara faizsiz kredi verilecek.

        AVM'LERDE ÖZEL YER AYRILACAK, KİRASI DÜŞÜK OLACAK

        4. Müjdemiz; Perakende ile ilgili kanunu ilan etmiştik. Bütün bu süreç tamamlandı şimdi bugün genel kurulda görüşülüyor. Bu yolla esnaf ve sanatkar kültürün devamı için perakende ticarette ne önlem gerekiyorsa aldık.

        Bu bizim için bir prensip meselesidir. Hiç bir şekilde ezilmenize izin vermeyeceğiz. AVM açılması kriterlerini değiştirdik. Her AVM'de esnaf ve sanatkarlara yüzde 5 pay ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere binde 3 yer ayrılacak. Bu esnaf sanatkarlara ve kaybolmaya yüz tutan mesleklere ayrılan yerlerde kira raiç bedelin 4/1'i kadar alınacak. Yine, sürekli indirimler yapılarak esnaf ve sanatkarlar aleyhine oluşan rekabet şartlarını ortadan kaldıracağız. Büyük ölçekli üretimler üzerinden sık sık yapılan indirimlerle zorlanan esnaf için düzenlemeler yapılacak. Esnaf ve sanatkar birliklerimiz alışveriş festivalleri düzenleyerek esnafımızın daha geniş pazarlara açılması için imkan tanıyacak. Ustalık belgesi ile ilgili çıkan bütün sıkıntılar giderilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ