Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mehmet Şimşek'ten bütçe açıklaması! - Para Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 Bütçe Gerçekleşmeleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, 2014 yılında bütçe açığının 22.7 milyar lira ile hedeften 10.6 milyar lira daha düşük gerçekleştiğini bildirdi. Şimşek 2015 yılı için bir vergi artış çalışmasının şu anda bulunmadığını ifade etti.

        2014 bütçe giderlerinin 448.4 milyar lira olduğunu açıklayan Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl bütçe performansının önceki yıllardan iyi durumda olduğunu söyledi. Şimşek Türkiye'de verimlilik oranının son derece düşük olduğuna dikkat çekerken, "Şimdi sorun verimliliktir" dedi.

        Şimşek petrol fiyatlarının bu düzeyde kalması durumunda enflasyonun 2 puan daha aşağıya ineceğini ifade ederek, "Cari açıkta petrol etkisini henüz görmedik, gecikmeli olarak yansıyacak. Petrol bu seviyelerde kalırsa cari açık 30 milyar doların altına inebilir" dedi. Şimşek konjonktürel gelişmelere sırt dayamayacaklarını ve petrol düşer diye bir hesap yapmadıklarını sözlerine ekledi.

        Cari açığı düşük tutmak ve enflasyonu indirmek için bütçe disiplininin güçlü şekilde korunacağını, bu yönde çok güçlü bir irade olduğunu söyleyen Şimşek, "Türkiye 2017 yılında bütçe fazlasına gidebilir" dedi.

        "2014'te Türkiye ekonomisi muhtemelen yüzde 3 büyüdü" diyen Şimşek, gelişmekte olan ülkelerin büyüme ortalamasının yüzde 2.7 olduğunu hatırlattı. Avrupa Birliği'nde toparlanma gözlenemsinin Türkiye'ye olumlu yansıyacağı görüşünde olan Şimşek, 2015 yılında yüzde 4 büyümenin çok rahat sağlanacağını öngördüklerini ifade etti.

        Dünya ekonomisinde talebin zayıf seyrettiğini ve bunun da gelişen ülkeleri etkilediğini ve bu ülkelerde yavaşlamakta olan büyümenin daha da yavaşlayabileceğini söyleyen Maliye Bakanı, Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci para politikasını bu ay açıklayabileceğini ifade etti.

        Akaryakıt fiyatlarına da dikkat çeken Maliye Bakanı son 2 ayda düşen fiyatlar nedeniyle akaryakıt kullanımının arttığı bilgisini verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ