Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar İsviçre Frankı uçtu - Para Haberleri

        İsviçre frankı, merkez bankasının euro/frank kurunda üç yıldır sürdürdüğü müdahale kuru uygulamasına son vermesinin ardından yaklaşık yüzde 30 değer kazandı.

        İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) euro/frank kurundaki 1.2 taban seviyesini kaldırmasının ardından piyasaların son derece oynak hareket ettiği birkaç dakika içinde euro/frank kuru 0.8052'ye kadar indikten sonra 1.0350'de bulunuyor.

        Frank dolar karşısında ise yüzde 25 değer kazanırken, dolar/frank kuru 0.8900'da bulunuyor.

        SNB, frankın aşırı değerlenmesinin önüne geçmek için Eylül 2011'den bu yana uyguladığı müdahale kuru uygulamasını terk etmesi için yoğun baskı altında bulunuyordu. Söz konusu dönemde euro bölgesinin ekonomik ve siyasi açıdan bulunduğu zor durum yatırımcıların güvenli bir liman olan İsviçre frankına sığınmalarına yol açmıştı.

        Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) belki de gelecek hafta itibariyle karşılıksız para basmaya başlaması olasılığı ise müdahale kuru uygulamasının kaldırılmasına yönelik SNB üzerindeki baskıyı artırıyor.

        İşlemciler SNB'nin son günlerde sıklıkla 1.2009 frank düzeyinden euro aldığını belirttiler. Londra merkezli Jeffries Döviz Stratejisti Jonathan Webb, "Piyasayı tam anlamıyla şaşırtan bir karar. SNB büyük ihtimalle ECB'nin gelecek hafta devlet tahvili alacağını düşünüyor. Yunanistan'daki seçimlerin de yaklaştığını düşünürseniz İsviçre (merkez bankasının) euro alması giderek zorlaşacaktı. Sonuçta frankın değerini sınırlamaktan vazgeçip faizi iyice eksiye çektiler. Stop-loss emirleri geçtikten sonra euro/frank kurunun 0.90 ile 1.00 aralığına çekileceğini düşünüyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ